Отнемат шанса на Судан да има демокрация. Светът трябва да действа

Ислямисти в Судан. Снимка: 20минют

Судан, страна с 43-милионно население, разположена на кръстопътя между Африка и Близкия изток, има златен шанс да въведе демократично управление. Но този шанс й се отнема. След съобщенията за избити в понеделник от силите за сигурност 100 души от демонстриращите за гражданско управление и за стотици ранени никакво изразяване на съпричастност и несъгласие не върши работа. Със заповедта си, дадена на паравоенни бойци да открият огън, Преходният военен съвет предприе решителен опит да увековечи тъкмо този деспотизъм, който се опитваха да пометат участниците в продължаващите от месеци протести. Западът трябва да се обяви категорично в защита на демонстрантите, да принуди хунтата да се откаже от властта и да наложи санкции на извършилите касапницата.

Според съобщенията от Хартум силите за сигурност са открили огън не само по масовия седящ протест пред щабквартирата на армията, но и на други места в града, включително в болници, където ранените са потърсили лекарска помощ. Лекарска организация съобщава, че освен 60-те убити при клането, 40 тела били извадени от водите на Нил, които били откарани от силите за сигурност. До стрелбата се стигна на фона на навлезлите в застой преговори между Военния съвет, който пое управлението, след като на 11 април свали от власт дългогодишния авторитарен лидер на Судан Омар Хасан Башир, и протестиращите, яхнали вълната на разочарованието, отприщена през декември заради растящите цени на храната и мизерните условия на живот.

На военния съвет трябва да бъде казано, високо и ясно, че останалият свят няма да признае управление, дошло на власт под дулата на оръжията. Те трябва да бъдат информирани, че няма да бъде предоставяна финансова помощ на Судан, който под ръководството на генералите е тръгнал по същия пагубен път, по който вървеше и трийсетгодишната клептокрация на Башир. Трябва да бъдат наложени санкции на тези, които са ръководили клането в Хартум. Може да се започне от Силите за бърза подкрепа, паравоенна групировка, командвана от генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Дагало, известен още като „Хемети“. Под негово командване бяха страховитите милиции „Джанджауид“, които тероризираха региона на Дарфур и други провинции, палейки и плячкосвайки цели села.

През последните пет години Башир доведе генерала и силите му в Хартум и ги направи официална част от армията. Дагало, който сега е вторият човек във военния съвет, вероятно е осъзнал, че ако в Судан на власт дойде гражданско управление и се утвърди демокрацията, Международният наказателен съд може да издаде заповед за арест срещу него заради зверствата в Дарфур. МНС така или иначе вече издирва Башир по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Преговорите за гражданско управление изглежда са провалени от паравоенните сили. Техните командири получиха подкрепа от автократичните управници в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет. Моделът с генерали диктатори и тиранични монарси не бива да се повтаря и в Судан. Мълчанието на президента Тръмп за Судан е оглушително и показателно. САЩ, Великобритания и Норвегия излязоха с общо изявление, в което осъждат клането и призовават за преход към гражданско управление, а съветникът в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън написа в Туитър, че с нищо непровокираната стрелба е „отвратителна“. Но те не казаха нищо за санкции срещу хунтата, ако тя остане на власт. Макар и протестиращите да се оказаха издръжливи, сами не могат да успеят. Надеждите им не бива да бъдат попарвани от самодоволство и безразличие в чужбина.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.