Фестивалът Clandestino превръща Гьотеборг в сцена на алтернативните идеи

На фестивала Clandestino. Снимка: Виктория Атанасова

От 6 до 9 юни фестивалът Clandestino се простира на 7 сцени и отбелязва началото на лятото в шведския град Гьотеборг. Събитието обединява изпълнители от различни жанрове, държави, култури и етноси, като представя автентична музика и изкуство, донесени от вълните на глобалната миграция от различни краища на света.

Фестивалът Clandestino превръща Гьотеборг в космополитен център и среща публиката с утвърдени звезди и популярни изпълнители като мощното американско госпел трио The Como Mamas (USA), Ariel Ariel (Франция), южноафриканските изпълнители от BCUC and Sibusile Xaba и артисти, които остават извън менстрийма на масовите медии, обединени от алтернативни социални послания.

Сред изпълнителите са още звездата Bad Gyal, определяна за кралицата на каталунския рап, Tratit – група от Тамбукту, Мали, създадена през 1992 в бежански лагер в Мавритания, чиито 9-ма изпълнители говорят езикът тамашея и носят посланията и автентичния глас от Сахара.

Les Sœurs Hié ще свирят под открито небе, на терасата на покрива на Музея на световната култура. Музиката на двете сестри от Бордо съчетава вокали и деликатното звучене на традиционни ударни инструменти, изплетена от влиянията на културата на Буркина Фасо, традицията на турския фолклор, модерни ърбън ритми и западноафриканско настроение.

На фестивала Clandestino. Снимка: Виктория Атанасова

Включени са още френетичните изпълнения на танзанийските Jay Mitta и Bamba Pana & Makaveli – изпълнители, дошли директно от дълбините на електронната ъндърграунд сцена на източна Африка.

Програмата включва още рапъра Ozzy и Фарида Мохамад Али, не случайно наричана мадам макам. Нейните вокални изпълнения носят вековната музикална традиция на Средния Изток. Bonga (Angola), познат като кралят на самба и енергичните танцови ритми от Ангола. Bby Mutha (USA), Kampire (Uganda). Всеки, от които носи своята униклна история.
Фестивалът е създаден през 2003 г., за да обърне внимание на случая с Питър Еквири. Неговият баща е от Уганда, а майка му е суданка. Той е един от африканците, търсещи убежище, класифицирани под „самоличност – неизвестна“. Еквири е „репатриран“ в Акра, Гана, където прекарва три години в затвора без съд.

Срещата на организатора Александър Мотури с Питър Еквири в затвора дава началния тласък на първото издание на фестивала Clandestino, което обяснява и името му.

Днес фестивалът е едно от най-вълнващите музикални събития в Швеция, културен празник за града, вдъхновяващ извор на музикални открития от цял свят за публиката.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.