Никола Саркози: железен в политиката и в любовта

Френският президент Никола Саркози и приятелката му Карла Бруни в Египет. Французите обвиняват президента си, че демонстрира новата си любовна връзка, за да отклони вниманието от падащия си рейтинг и неизпълнени обещания. Снимка: Ройтерс

Френският президент Никола Саркози намекна тези дни, че скоро може да се ожени за бившия топмодел Карла Бруни. Допитванията обаче сочат, че той се е запътил към развод с някои от избирателите, които го докараха на власт. Мнозина се дразнят, че се обсъжда публично връзката на Саркози с жена, сред чиито предишни партньори фигурират Мик Джагър и Доналд Тръмп. Те възразяват и срещу това, че Саркози е използвал частния самолет на свой приятел милиардер за ваканцията си с нея. Наричат го „президента на лъскавите неща“, а за държащите на добрия вкус французи това не е комплимент. Едновременно с това все още болнавата френска икономика предизвиква загриженост.

С навлизането си в очертаващата се като тежка нова година Саркози изглежда губи престиж. Във вторник на първата си голяма пресконференция след избирането си за президент през май миналата година, той отхвърли критиките към стила си на живот, към ухажването на твърдолинейни световни лидери и предизвикващите вълнения реформи в трудовото законодателство, висшето образование и здравеопазването. Саркози обаче охотно потвърди връзката си с Карла Бруни.

Роденият в Италия 40-годишен бивш модел и настояща певица за пръв път се появи публично в компанията на френския президент в парижкия Дисниленд през миналия месец. След това тя беше с него на почивката му в Йордания и Египет, където бяха фотографирани усмихнати и хванати за ръце. „Както разбрахте – сериозно е“, каза Саркози. Той намекна, че обмислят планове за женитба, но не потвърди медийните информации за сватба в началото на февруари. „Има голяма вероятност да научите за това, след като вече е станало“, каза той шеговито. На въпрос дали вече са се оженили, той вдигна лявата си ръка, за да се види, че на нея няма венчална халка, и предизвика смях у присъстващите членове на кабинета и стотици журналисти.

Саркози защити решението си да направи връзката си публично достояние с това, че искал да разчупи дълговечната традиция на френските лидери, които крият любовния си живот с негласната подкрепа на медиите. С това той намекна за починалия бивш френски президент Франсоа Митеран, който държа в тайна любовницата и незаконната си дъщеря през по-голямата част от управлението си от 1981 до 1995 година.

Ако Саркози и Бруни се оженят, това ще е първият път, когато френски президент сключва брак, докато заема длъжността си. През октомври, когато се раздели с втората си съпруга Сесилия – която, както и Бруни, е висок тъмнокос бивш модел – Саркози стана първият развел се действащ френски президент. „Обикновено Елисейският дворец е скучно място, където нищо не се случва, и където мъже с вратовръзки и 40-годишни бракове крият любовниците си. Това е „бляскава проява“, каквато никога не е имало във Франция“, казва Лоик Селен, редактор в популярното списание „Воаси“.

Според него екипът на списанието е бил „шашнат“ от откритостта на Саркози. „Благодарим му за това“, казва той. Не всички французи обаче са толкова приятно развълнувани.

Никола Саркози на новогодишната си реч пред журналисти в Елисейския дворец. Президентът отхвърли всички критики към себе си – както тези, касаещи личния му живот, така и насочените към политическата му работа. Снимка: Ройтерс

По-традиционно настроени френски избиратели и политически коментатори поставят под въпрос доколко Бруни с богатото си романтично минало е подходящ избор за съпруга на френски президент.

“Някои гласоподаватели, особено консерваторите традиционалисти и хора от работническата класа, които са подкрепили Саркози, имат проблем „с начина, по който се държи президентът“, казва Доминик Моази от френския Институт за международни отношения. „Не това се очаква от президента на Франция. Проблемът е, че той смесва личния и обществения си живот. Ако това се превърне в постоянна комбинация, ще стане притеснително“, казва Моази.

Критици обвиняват Саркози, че прави публично достояние връзката си с Бруни (която е основна новина във френските медии от седмици), за да отклони вниманието от спадащия рейтинг и икономическите си обещания. Сега популярността му е 48 процента – 7 пункта по-малко спрямо миналия месец и сериозен спад спрямо първоначалните 65 процента от юли миналата година. „Саркози се радваше на много дълъг политически „меден месец“, който най-сетне приключва“, казва Паскал Перино, ръководител на мозъчния тръст Севипоф.

Президентът защити решението си да покани в Париж либийския лидер Муамар Кадафи и прибързаните си поздравления към руския президент Владимир Путин след руските парламентарни избори, в които беше силно фаворизирана управляващата партия. Той предложи твърде малко решения за френските домакинства, страдащи от стагнацията в заплатите и в икономически растеж, който през 2007 година се очаква да падне под 2 процента.

Депутатът социалист Жан-Пиер Бел казва, че речта на Саркози е била „напълно откъсната от желанията на французите за 2008 година, а именно – по-висока покупателна способност“. Президентът направи няколко жеста към френските работници, като обеща държавна помощ, която да защити фирми със стратегическо значение от изкупуването им от чужди компании. Той призова всички работници – а не само мениджърите – да имат достъп до преференциални акции от фирмата, в която работят. Според него сегашното измерване на БВП не взема предвид качеството на живота във Франция. Затова той назначи икономистите и Нобелови лауреати Джоузеф Стиглиц и Амартия Сен като съветници. Те трябва да намерят нов метод за измерване на икономическия растеж. Саркози отправи някои не дотам прикрити язвителни реплики към предшествениците си, а понякога се отнасяше подигравателно към журналистите. В отговор на въпрос за използвания от него частен самолет на френския магнат Венсан Болоре за почивката му, Саркози отвърна: „А какво предпочитате? Да пътувам на разноски на данъкоплатците ли?“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.