Докога ще издържи Мексико на натиска на Тръмп

Колона мигранти в Мексико. Снимка: от тв екрана

Мексико успя да избегне най-крайната имиграционна отстъпка, изисквана от президента на САЩ Доналд Тръмп в споразумението, с чието постигане бяха избегнати митата, с които (Тръмп) го заплашваше. Но Мексико се оказва в още по-слаба позиция от преди, изправено пред потенциален нов натиск от Тръмп, който този месец формално започва кампанията за преизбирането си.

Според споразумението, постигнато в петък, Мексико се съгласи да използва голяма част от новосъздадената си Национална гвардия, за да удържа притока на имигранти, напиращи да влязат от Гватемала, и да приеме вероятно около десетки хиляди хора, търсещи убежище в САЩ, докато те очакват съдебните решения по кандидатурите им.

Преговарящите във Вашингтон начело с външния министър Марсел Ебрард успяха да отбият главното искане на Тръмп: Мексико да бъде обявена за безопасна трета страна – статут, който би задължил централноамериканците, пресичащи Мексико, да търсят безопасно убежище там, а не в САЩ.

Двете страни обаче се договориха за предприемане на допълнителни действия, ако до 90 дни одобрените мерки не дадат желания резултат – драстично намаляване на броя на нерегистрираните мигранти, достигащи американската граница, от сегашните равнища, които са най-високи от над 10 години. Само миналия месец бяха задържани 132 000 мигранти без документи.

Бившият шеф на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами нарече подхода на Тръмп да притиска своя съсед и съюзник „вземане на заложник“, което е израз на широко споделяните в Мексико опасения, че президентът на САЩ ще прибегне до нови заплахи, за да изтръгне още по-големи отстъпки.

Тези страхове се подсилват от това, че Тръмп и в редица други случаи е използвал Мексико като „боксова круша“, за да мобилизира електоралната си база още в началото на своята първа предизборна кампания през 2015 г. Всички признаци сочат, че той възнамерява да държи имиграцията и трансграничните въпроси във фокуса на втората си предизборна кампания, която официално започва на 18 юни.

„Смятаме, че заплахите, исканията и туитовете на Тръмп срещу Мексико ще продължат, особено предвид на това, че всичко е обвързано с политиката, свързана с изборите през 2020 г.“, каза Габриела Силер, икономист в мексиканската банка „Банко Басе“.

Силер очаква курсът на мексиканската валута – песото, да се повиши при отварянето на борсите днес, заради облекчението, че търговската война е избегната, но според нея този ефект ще бъде краткотраен. Песото, което през последните месеци понесе тежки удари поради страховете от търговска война, в петък поскъпна с с 0,5 процента, след като Тръмп написа в Туитър, че има „добри шансове“ за постигане на споразумение с Мексико.

„КАПИТУЛАЦИЯ“

Бившият мексикански президент Висенте Фокс – отдавнашен критик на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, туитна, че като позволява на САЩ да диктуват как, например, Мексико да използва силите си за сигурност, правителството вече е отстъпило част от своя суверенитет.

Израз на подобни настроения даде и левоцентристкият политик Анхел Авила, от другата страна на политическия вододел от Фокс. Той нарече споразумението „капитулация“. „Мексико не трябва да милитаризира южната си граница“, каза Авила, който оглавява Партията на демократичната революция.

Други обаче смятат, че Лопес Обрадор е имал твърде стеснен избор извън това да направи известни отстъпки в преговорите, защото повишените мита, с които заплашваше (Тръмп), биха причинили икономическо разорение в Мексико, чиято икономика отбеляза спад през първото тримесечие на тази година.

Франсиско Лабастида, бивш кандидат за президент, каза, че измеренията на сегашната имиграционна криза са заплаха за самото Мексико и е необходимо да се действа независимо от Тръмп. „На Мексико така или иначе щеше да се наложи да промени миграционната си политика поради собствени причини, свързани с националната сигурност“, каза той, настоявайки, че страната не може да се справи със сегашния брой мигранти.

Карлос Паскуал, бивш посланик на САЩ в Мексико, похвали споразумението и каза, че то е за предпочитане пред спиралата на размяна на удари в търговска война, но призна, че то оставя Мексико уязвимо от допълнителен натиск.

„Мексико е икономически слабо и винаги ще бъде уязвимо, ако Съединените щати пожелаят да използват икономическата политика, за да наложат своята политика за национална сигурност“, каза експосланикът. „Това несъмнено оставя Дамоклев меч да виси над главата на Лопес Обрадор“, посочи той, използвайки метафората за наличието на постоянно надвиснала заплаха.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.