Следизборно и без „злоба” – много въпроси за имотите на Борисов, братчеда му Ради и роднини

Скица на парцелите в Банкя, собственост на Борисов – УПИ II-412, III-415 и IV-414. От всички страни около тях са парцели на братовчеда Ради. Обозначенията кой парцел на кого е са добавени от Атанас Чобанов

Изборите минаха, всички се успокоиха, властта не е разклатена. Дори госпожа Мозер излезе от небитието при Цветанка Ризова, за да каже, че трябва да подкрепяме Борисов, защото нямал алтернатива.

Сигурно сега вече може да разгледаме спокойно някои изскочили интересни факти за имотите на премиера Борисов и неговия братовчед Ради (Радослав Иванов).

Преди изборите имаше лавина от разкрития за имоти, която доведе до оставки на двама министри, трима зам.-министри и на втория човек в партията. Нито едно правителство в Европа не би се задържало при такива скандали, но кабинетът на Борисов оцеля, все едно нищо особено не е станало.

Обслужващите правителството медии размиха скандала, като започнаха да снимат репортажи и публикуват всевъзможни извадки от регистрите кой кога си купил имот, какво е регистрирал, дори да няма сериозни нарушения. И така се получи обратен ефект от разкритията.

Но ето как стоят нещата с имотите на първия човек в държавата.

Оказва се, че Борисов е събрал в Банкя общо три парцела около фамилната си къща, като е придобил два съседни. И в придобитите два парцела има новопостроени жилищни сгради. Нека, дай Боже всекиму да се замогне и да си направи самостоятелно кварталче между четири улици като него. Но Борисов не е декларирал тези сгради през всичките години от построяването им – това показа разследване на журналиста от „Бивол” Атанас Чобанов по официални източници – имотният регистър, служба по вписвания, кадастър, декларации пред Сметната палата и др.

Напрежението около личните имоти на Борисов изглежда е голямо, защото информацията за тях Атанас Чобанов я разпространи в страницата си във Фейсбук с пояснение, че колегите му в България са изложени на опасност да ги „профилактират” (Чобанов живее в Париж).

На снимки от 2007 и 2012 г. преди и след построяването на къщите се вижда, че това са били отделни имоти, разделени от борисовия двор с огради. След като той ги придобива, събаря оградите и построява нова ограда около оформеното имение.

Борисов пред „зайчарника“ гледа сърдито към фотограф, който го снима отдалеч. Снимка: от Евроком

Трите отделни парцела не са обединени в един в кадастъра, но и трите са собственост на Бойко Борисов, както и сградите. Архитектурният ансамбъл на премиера е обособен с масивна ограда, отбелязва Чобанов и прилага скици от кадастралните планове и фотографии от Гугъл мапс (виж илюстрациите).

Имотната сага не свършва с това. Въпросният братовчед на Борисов Ради е изкупил четири парцела от всички страни около имота с къщите на Бойко Борисов, разкрива Чобанов. Отделно сделките, прехвърляния и дарения с парцели в района на Банкя и Иваняне на роднини на Борисов са толкова много, че трудно могат да се изброят. Само на името на братовчеда Ради (Радослав Иванов) в имотния регистър има над 20 сделки с имоти, в Банкя, Иваняне и София (виж тук извадена справка в „Биволъ” – с кликване върху „виж сделката“ се виждат подробности за имота. Цената на придобиване не е извадена, защото за всяка справка се плаща отделно). Отделно майката и бащата на братовчеда Ради (леля Снежка и чичо Венци, както ги нарича Борисов в интервю), са извършили толкова сделки, прехвърляния, делби с парцели, дарения (едно на дъщерята на Борисов Венета), човек може да си помисли, че става дума за агенция за недвижими имоти. Братовчедът е с фамилия Иванов, по презимето на баща си, а родителите му са Дамянови.

Когато стана дума за недекларирана жилищна сграда на Борисов преди изборите, наричаха това „злоба”, „фалшиви новини” и прочее.

Самият Борисов се появи в Нова тв и набързо приключи въпроса с обясненията, че с първите си братовчеди не се е виждал от 30-40 години, с вторите не си говорел, някои ги напердашил и т. н. Без да се смути спомена и братовчеда Ради, и леля си Снежка, чичо си Венци и др. (виж тук).
На разпространена снимки, на която се вижда как качва в своя ретро мерцедес братовчеда Ради на път към изборната секция през 2017 г., Борисов отговори, че това по изключение, дошъл с него за да върне колата.

Според извадените от Чобанов данни от имотния регистър, скици и снимки от Гугъл мапс, разрешения за строеж и т. н., се разбира следното:

Скица на имотите на дъщерята на Борисов Венета и роднини в Иваняне, в които се строи в момента, с обща ограда. Илюстрация: Атанас Чобанов

– Дъщерята на Борисов Венета, братовчедът Ради и братовчедката Румяна строят нова къща на входа на кв. Иваняне до Банкя. За по-удобно са инвестирали в обща ограда. За строежа ползват фургон на съседния терен, който е на жената на шефа на фирма „Карат С”. Той е спонсор на ГЕРБ и печели обществени поръчки за превоз от Софийска община. Жена му пък е купила терена от фирма на Пацо Килията, съдружник на братовчедката Румяна, пояснява Атанас Чобанов. Пацо Килията е бивш затворник, осъден за разпространение на наркотици.

Парцелите на дъщерята на Борисов Венета и роднини, в които се строи в момента, са с обща ограда, на входа на Иваняне. Снимка: архив на Атанас Чобанов

– От данните в Имотния регистър по партидата на Бойко Борисов се вижда, че той е собственик на следните имоти в Банкя:

1. Парцел 560 кв. м в Банкя, върху който е построена многофамилна жилищна сграда с разгъната застроена площ 530 кв. м. (УПИ II-412 в кадастъра). Това е фамилната къща на Борисов. Чобанов отбелязва, че тя не е декларирана пред Сметната палата, според справката в декларациите на Борисов. Къщата съществува отпреди Борисов да стане кмет и премиер, но е достроявана и реконструирана.

Братовчедът Ради продава на Борисов парцел от 462 кв. м за 3500 лева.

2. Парцел 462 кв. м в Банкя, върху който е построена еднофамилна жилищна сграда с разгъната застроена площ 138 кв. м (УПИ IV-414). Парцелът е купен от братовчеда Радослав през 2007 г. срещу 3496,90 лв., което е данъчната оценка. По това време Борисов е кмет, квадратният метър в София не пада под 50 евро и симулативната сделка очевидно ощетява управляваната от него самия община, пояснява Атанас Чобанов. Новата сграда е въведена в експлоатация през октомври 2009 г., когато Борисов вече е премиер и досега не е декларирана пред Сметната палата, показва справката от неговите декларации. Борисов обясни пред Нова тв, че не е декларирана, защото е в същия имот, била ремонтирана пристройка, бивш зайчарник. Само че по документи, разрешителни за строеж, Акт 16 и др., се води жилищна сграда, в отделен парцел, на името на Борисов и подлежи на деклариране (за тази къща виж още тук).

Трите отделни парцела в имота на Борисов в Банкя. Вдясно са новопостроените жилищни сгради, на мястото на стари пристройки.

3. Парцел 400 кв. м в Банкя, върху който е построена вилна сграда с разгъната застроена площ 77 кв. м. Вилната сграда преди е била работилница за сувенири, но е преустроена в жилищна сграда и въведена в експлоатация през 2011 г. Тя също се води отделен имот (УПИ III-415) и не е декларирана от Борисов пред Сметната палата, както изисква законът, показва справка в декларациите му.
От всички тези парцели и къщи в декларациите на Борисов за периода 2007 – 2019 г. като кмет и премиер се открива само парцела от 462 кв. м, купен от братовчеда Радослав, отбелязва Чобанов. Той е деклариран през 2008 г.
Общо имотите на Борисов в Банкя са три: УПИ II-412, III-415 и IV-414, в кв.16Б.

Справка от кадастъра показва, че това, което Борисов нарича бивш зайчарник, пристройка в същия имот, е жилищна сграда 138 кв. м, в отделен парцел.

Братовчедът Ради (Радослав Иванов) е изкупил четири парцела, заобикалящи трите парцела на Борисов в Банкя. Също така братовчедът е поел официално от Борисов фирмата му за охрана „Ипон”, когато той става кмет. Проучванията на Чобанов в Агенцията по вписванията показват, че фирмата има големи приходи от продажби. Но имотите, накупени от Радослав Иванов са толкова много, че плаче за данъчна проверка да докаже приходите си.

Парцелът преди построяването на къщата (вляво) и построената къща на Борисов, която фигурира по документи на негово име, но не фигурира в декларациите му пред Сметната палата. В долния край вдясно на имотите на Борисов е другата сграда от 77 кв. м (УПИ III-415 – виж скицата).

Същевременно Гражданско сдружение БОЕЦ внесе сигнал до прокуратурата срещу братовчеда Радослав Иванов. В сигнала се казва, че братовчедът Ради е съдружник с приятел на Борисов от Банкя – Иван Саздов, който е бил шеф на предизборния му щаб, когато кандидатства за кмет през 2005 г. Саздов пък според данните на БОЕЦ представлява офшорна фирма, изпратила 1,7 млн. евро по сметка на фирма, която се намира на адреса на прословутата къща в Барселона и в един период е била представлявана от бившата манекенка Борислава Йовчева, която живее там с детето си, после и от нейния баща (фирмата получател е с име „Ема“, както се казва дъщеричката на Йовчева).

Ето цитат от сигнала на БОЕЦ:

„От справки в търговският регистър става ясно, че Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма „Бетон 2“ ООД. Саздов представлява офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на „EMA BGS SL“, 1,7 млн. евро. Фирмата е представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Адресът на фирмата е същият като на т. нар. къща в Барселона – ул. „Францеск Рибалта“ 8. Това води до основателни съмнения, че Радослав Иванов е подставено лице на Бойко Борисов и реално той е собственик на тази къща, както и активите и формите, които Радослав Иванов ръководи, представлява, или има участие. БОЕЦ уведомяваме прокуратурата, че преди повече от половин година сме внесли сигнал до КПКОНПИ във връзка с аферата „Къщата на Борисов в Барселона” и до днес нямаме отговор и информация за действията и резултатите от тях на КПКОНПИ. При поискване можем да предоставим сигнала и допълнителна информация по казуса…“

В нормална правова държава след такива уличаващи обстоятелства министър-председателят не би оцелял. Най-малко за недекларирани имоти ще бъде принуден да подаде оставка. Тук въпросът се изчерпва с декларации „това беше зайчарник”, „братовчедите ги набих”, „не си говоря с тях”, и т. н.

И случаят приключва, защото медиите не искат да повдигат въпроса.

Справка за дарение на леля Снежка на дъщерята на Борисов Венета. Роднините си делят и разпределят парцелите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.