Гьорлиц: Може ли „германският Холивуд“ да бъде превзет от крайната десница

Плакат срещу Алтернатива за Германия

Неговият исторически център, спасен от бомбардировките, е станал предпочитано място за международната филмова индустрия, която привлича кино звезди и туристи.

Но има и друга причина, заради която Гьорлиц – „германският Холивуд“, отскоро фокусира вниманието върху себе си: градът на германската граница с Полша и Чехия може в неделя да стане първият град, превзет от крайната десница.
Към тази перспектива се отнасят много сериозно няколко десетки артисти, като Бернхард Шлинк, автор на бестселъра „Четецът“ или актьора Даниел Брюл, с неговия „Сбогом, Ленин“, които призовават да не се оставя града в ръцете на „омразата“.

Гьорлиц, отделен от Полша от река Ниса, този юни предлага приятна гледка. С павираните си улици, реновираните си барокови фасади и туристите, обикалящи в горещината улиците му.

Символично значение

В последните години градът е станал и предпочитано място за снимане на филми, сред които са големи американски продукции като „Гранд хотел „Будапеща“ или „Гадни копилета“. В „Гьорливуд“ са идвали Джордж Клуни, Кейт Уинслет, Ема Томпсън или Джеф Голдблум. На местните избори в края на май в този град с население 55 000 души на първо място излезе кандидатът на „Алтернатива за Германия“ (АзГ) Себастиан Випел.

Бивш полицай, с бръсната глава, любител на бойните изкуства, известен с цветистия си език, той е един от първите членове на крайнодясната партия, който разтърси германския политически пейзаж, особено след притока на стотици хиляди мигранти през 2015 г.

За него призивът на германските артисти е просто прищявка на „хора, които не живеят в Гьорлиц“.
В края на май този як мъж, висок 1,90 м, получи 36,4 процента от гласовете, като изпревари Октавиан Урсу, кандидата на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) на Ангела Меркел, получил 30,3 процента.

На втория тур ХДС е с изравнени шансове, дори при положение, че Урсу, който обясни пред АФП как се „опитва да си върне доверието“, загубено от традиционните партии, е подкрепен от другите партии.

Изборите в неделя ще бъдат внимателно наблюдавани от политическите щабове, в които ври и кипи, тъй като вот след вот крайната десница се представя като най-популярната партия в Източна Германия.

Три провинции от бившата ГДР, сред които Саксония, ще обновят това лято местните си власти и могат да се озоват в ръцете на АзГ. От тези няколко вота зависи и бъдещето на нестабилната коалиция на Ангела Меркел.

Шестият по големина град в Саксония – Гьорлиц, символизира тази бивша Източна Германия, която се чувства пренебрегната 30 години след падането на Берлинската стена въпреки наливането на милиарди евро там.

Младите са се преселили

Саксония е провинцията, която се ползва с най-голяма подкрепа от европейските фондове с 2,75 млрд. евро за периода 2014-2020 г. Гьорлиц ще получи близо 10 млн. евро за реновирането си. Но на евроизборите еврофобската крайна десница се класира първа.

Застаряващото население, високите нива на безработица спрямо националните равнища… Гьорлиц е събрал в себе си проблемите на тази Германия в „източната част на Изтока“.

За Томас привърженик на Зелените, когото срещнахме в центъра, успехът на АзГ е свързан с „голямата заблуда, родена от обединението“, и от „разочарованието, което направи част от населението податливо на десния популизъм“.
По улиците много от магазините си търсят нов собственик, а повечето хора са на преклонна възраст. А повечето млади са напуснали града.

„Цяло едно поколение, моето поколение, вече не е тук“, изразява съжаление 36-годишният Випел, който обещава „да го върне“, ако стане кмет.

Затова той има два приоритета – сигурността и борбата с незаконната имиграция, ключова тема на АзГ, откакто Меркел отвори през 2015 г. границите за търсещите убежище.

Гьорлиц, който досега се е сблъсквал само с имиграцията на поляци, приютява в момента около хиляда мигранти, от които неколкостотин сирийци. Това е промяна, която трудно се възприема.

„Нещата се промениха много бързо в този град, особено с безконтролната имиграция“, твърди Карстен , около 50-годишен местен жител, който гласува за АзГ, но не ни казва фамилното си име. Той приписва на партията една заслуга: тя „отделя време да изслушва“ жителите на града.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.