Кметът на Царево и фирма „Краш 2000“ пак подкараха багерите към Странджа

Строежът е спрян, но предупредителни табели забраняват достъпа до обекта.

Фирма „Краш 2000“ и кметът на Община Царево – Петко Арнаудов, които през лятото на 2007 година предизвикаха протестите на еколозите с опитите си да заличат Природен парк „Странджа“, пак се опитват да извадят земи от защитените територии за строителство. Този път – с финансовата подкрепа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
През лятото на 2007 година Община Царево искаше Върховният административен съд да отмени заповедта за създаването на Природен парк „Странджа“ (виж тук в е-вестник). Кметът на Община Царево – Петко Арнаудов (в момента преизбран за пореден мандат) призна пред медиите, че целта му е да извади 70 хиляди декара земи от природния парк, за да може върху тях да се строи (виж тук интервю с него в е-вестник). Ако 1 декар се продаде средно за 100 хиляди лева, вероятната мотивация на местната власт да унищожи природата възлиза на 7 милиарда лева. Сумата е още по-голяма, защото застроената площ на хотели и комплекси може да се продаде за около 2000 евро на квадрат.

Междувременно, напълно незаконно, на територията на парка до с. Варвара, фирма „Краш 2000“ изравни природата със земята и започна да изгражда хотелския си комплекс „Златна перла“. Вместо да съборят незаконния строеж, местните власти и дирекциите за строителен контрол оставиха инвеститора да си дострои комплекса. След бурни протести на природозащитниците, парламентът гласува промяна в Закона за защитените територии, която временно спаси Природен парк „Странджа“ от посегателствата на кмета и инвеститорите, а строежът на фирма „Краш 2000“ уж
беше замразен.

Кметът на Царево Петко Арнаудов (БСП), на фона на знамето на Европейския съюз. Снимка: Булфото

Какво се случи от лятото до сега?

Решението на парламента явно не е отчаяло кандидатите да заграбят територии от Природен парк „Странджа“ и те са измислили друг начин да заобиколят законите. Днес, 11 януари, Община Царево организира обществено обсъждане на изменение на своя Общ устройствен план. Ако бъде прието, то ще позволи да се застроят всички земеделски земи в крайбрежната ивица, които са част от Природен парк „Странджа“. Урбанизацията на това крайбрежие нарушава няколко закона – за защитените територии, за биологичното разнообразие и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Няколко пъти правихме опити да се свържем с кмета на Община Царево, но той се оказа прекалено зает, за да разговаря с нас.
От Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които финансират проекта, потвърдиха, че са възложили заданието на Община Царево, но отказаха да коментират съдържанието на променения Общ устройствен план (ОУП), защото „Съгласно чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията общественото обсъждане на ОУП се провежда преди внасяне на проекта за разглеждане в експертните съвети“.

Общият устройствен план на Община Царево предвижда площи от Природен парк „Странджа“, включително и незаконният курортен комплекс „Златна Перла“ край село Варвара, да бъдат извадени от защитената територия. Предложението е пореден опит на инвеститора „Краш 2000“ да узакони строежа си. Нещо повече – като бонус към това строителство, в горната част на терена се предвижда и построяването на голф игрище – тоест, инвеститорите в „Златна перла“ не само не търпят никакви санкции и никой не им събаря незаконните строежи, но и си правят смели планове как да черпят още по-големи ползи и да вършат още по-големи зулуми насред природата в защитената местност.

Според Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който вече действа от 1 януари, изисква в общия устройствен план на определена територия и в картата към него да бъдат отразени предвижданията за развитието на територията. Защитените зони също трябва да бъдат отразени в този план и карта. В проекта, вместо да отрази защитената територия на Природен парк „Странджа“ и изобщо, всички 4 защитени територии, които се намират там, Община Царево си позволява да посочва територии, които трябва да бъдат изключени от парка и съответно – застроени. Те са над 600-700 хектара, включително въпросните имоти на „Краш 2000“ – „Златна перла“ и други.

Един от корпусите на незаконния строеж.

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие изисква приемането на една национална устройствена схема на Черноморското крайбрежие, за да може правилно да се планира самото използване на Черноморието, казва Тома Белев. Според него не е редно, без съответната схема на национално ниво, отново на парче да се подготвят за приемане общи устройствени планове на отделните общини, защото се опорочава идеята за общо развитие.

„Никъде в текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не се съдържа задължително изискване за предшестващо изработване на специализирана устройствена схема преди изработване на общи и подробни устройствени планове за териториите на общините по крайбрежието“, казват от МРРБ. Министерството участва в изпълнението на проект „Стратегия и визия за интегрирано управление на Черноморското крайбрежие”, който се финансира от холандското правителство. Проектът започна през 2007 г. и трябва да бъде завършен до края на 2008 г.

„Стратегията и визията за интегрирано управление на Черноморското крайбрежие” трябва да се ползват при изработването на общите и подробните устройствени планове на черноморските общини, казват от МРРБ. Действащите Общи устростройствени планове по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие трябва да се приведат в съответствие с изискванията на закона в 2-годишен срок. Възлагането и одобряването на устройствените планове се извършва от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

„За да изпълним задълженията си по този закон в срок започнахме авансово процедури по възлагане изработването на проекти за изменения на ОУП на някои общини, в т.ч. и на община Царево“, казват от МРРБ и обещават „Всички тези планове да бъдат одобрени при спазване на изискванията и условията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие след разглеждане и приемане от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика по предложения на съответните общински съвети“.

Гледка от строежа към морето.

За да се случи това т.нар. изменение на общия устройствен план на Община Царево, първо трябва да се приемат екологичната оценка по Закона за опазване на околната среда и оценката за съвместимост с целите на Натура 2000 по Закона за биологичното разнообразие. Тези две решения на министъра на околната среда и водите също са необходими, за да може да бъде вкаран устройственият план към експертен съвет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тоест, решенията се взимат от двете ведомства.

Природозащитните организации, обединени под наслова „За да остане природа в България“ са решени да настояват пред Министерството на околната среда и водите да си свърши работата, да спази българските закони и да спре проекта в сегашния му вид, преди да е достигнал до МРРБ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.