Четвърт България без телевизия и интернет, заедно с масирана акция да сменят доставчика

На практика полицията извърши репресия и наложи санкиции без съдебно решение

Явор Колев от ГДБОП. Снимка: от екрана

Питам Радан Кънев, Христо Иванов, Тома Белев, как ще коментират случващото се в Югозападна България. Хиляди хора бяха поставени под пълно информационно затъмнение – без достъп до телевизия и интернет, част от тях и без телефонна връзка. Не след природна стихия и катаклизъм (защото операторът се е справял с такива), а след полицейската операция срещу кабелния оператор и местна телевизия Кабел САТ-Запад.

Хиляди абонати часове наред бяха без интернет (възстановяването на сигнала започна след повече от 13 часа, почти на магия заради отнетата техника) , затруднена бе работата на болници, банки, общински администрации, лаборатории, медии, фирми…

60-70% от Югозападна България на практика бе блокирана напълно, а към момента продължава да е без достъп до телевизия (Бел. ред. – до събота към обяд, повече от 24 часа. Полицейският шеф Явор Колев твърди, че не са спирали интернета, само иззели сървъри).

Хиляди хора и към момента са без достъп до информация, а цели населени места (макар и малки) буквално не знаят нито прогнозата за времето, нито дали правителството е все така на власт и дали случайно някой не го е бутнал. Причината е, че това са хора, за които единственият достъп до информация е телевизията.

На практика бе спряна цяла регионална телевизия с излъчвания от региони Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кюстендил и Гоце Делчев.

Изземването на техника и апаратура е извършено така, че да бъде възпрепятствана напълно работата на оператора и регионалната телевизия – само на база съмнения за евентуални престъпления.

Т. е., далеч още от момента на доказване на евентуална вина, на практика полицейската операция реално „отнема лиценза“ на оператора и регионалната телевизия.

Как се нарича това нещо?

Да бъдеш третиран като виновен, да ти бъде наложено наказание (и то неясно дали съотносимо по тежест спрямо евентуално обвинение и евентуална доказана вина) още преди съдебният процес да е започнал и да е приключил.

Как се нарича това репресивните държавни органи да бъдат включени в спор, който по същество е търговски (и за когото има неприключило съдебно дело).

Как се нарича това хиляди хора да бъдат лишени от интернет и телевизия без вина да има от тяхна страна и от страна на доставчика? Как се нарича това да се поставя под риск хора, заради напълно отрязани комуникации без вина на доставчика?

Как се нарича това точно тези региони да бъдат подложени на масирана атака за смяна на доставчика на интернет и телевизия, седмици преди полицейската операция? И как се случва това? Как е предвидено, че полицейската операция ще спре подаването на интернет и телевизия?

Как се нарича това да бъде спряно излъчването на регионална телевизия с хиляди потребители, която по никакъв начин не е нарушила закона, не е пожълтяла и не е покафеняла?

Как се нарича това да бъде сринат отлично разработен и работещ бизнес, един от големите работодатели за региона без да е доказано, че е нарушавал закона? А и дори да има нарушения, не би ли следвало в правова държава те първо да бъдат доказани, а след това да бъдат наказани спрямо предвиденото в закона?

Как се нарича това и как да действаме ние, хилядите граждани?

Питам вас. Питам ви като гражданин, защото на вас гласувах и гласувам доверие. Какво ще ми кажете вие? Как ще отговорите на моето доверие и моите очаквания. Няма да ви се заканвам, че ще сваля доверието си от вас, най-малкото защото нямам кой знае какъв избор (ха-ха). Но искам да знам. Вие тук до мен ли сте, тук до хилядите потърпевши на един полицейски… До служителите на оператора ли сте, които бяха държани като заложници близо 14 часа, а сега работят под страх и стрес, заплашени да останат без работа?

До нас ли сте или не сте? Ще напишете ли декларация или поне по един статус за нас, клетниците?

Ще кажете ли поне на познатите си, че 1/4 от България беше насилствено потопена в мрак?!

От фейсбук-страницата на авторката

Коментар от Фейсбук по акцията срещу кабелни оператори и интернет доставчици.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.