Чехия: Обществените медии под натиска на политици-популисти

Застрашена ли е независимостта на големите редакции в Чехия? Журналисти и експерти се тревожат все повече от натиска върху обществените медии, упражняван от политици-популисти.

В страна, където надзорните органи на главната информационна агенция ЧТК, на обществената телевизия и радиото се избират от депутатите, аналитици отправят предупреждения срещу влиянието на техни протежета върху качеството на информацията.

Идната седмица парламентът вероятно ще назначи в надзорния съвет на ЧТК Михал Семин – журналист и писател, обвинил през 2016 г. американските елити като съорганизатори на атентатите от 11 септември 2001 г.

Ако бъде избран, 51-годишният Семин ще се присъедини там към журналиста Петер Жантовски, който заяви неотдавна, че не вижда проблем в това чешката агенция да разпространява информация от руската агенция Спутник, притежавана от руската държава и критикувана на Запад като незаслужаваща доверие.

Кандидатурата на Семин бе предложена от крайнодясната антиевропейска партия „Свобода и пряка демокрация“ (СПД), а Жантовски представлява популистката партия „Действие на недоволните граждани“ (АНО) на премиера милиардер Андрей Бабиш.

Така АНО и СПД, взети заедно, може да разполагат с пет места от общо седемте в съвета, който определя директора на чешката осведомителна агенция и нейната стратегия.

„Има голям риск в съвета на важна обществена медия да заседава човек с най-малкото екстравагантни възгледи“, заяви за АФП Адам Черни, президент на Чешкия синдикат на журналистите.

„Обществените медии са в опасност“, обобщава социологът Томаш Трампота, медиен експерт от Нюйоркския университет в Прага (UNYP). „Аз възприемам номинацията на Семин като заплаха“, каза той.

Член на движението Д.О.С.Т. („Стига“), открито симпатизиращо на СПД, Михал Семин окачестви веднъж обществената Чешка телевизия като „болшевишки музей“ и „медийно блато“.

Семин заяви за АФП, че обществените медии трябва „да отразяват плуралистичните мнения в обществото“; според него шумотевицата около кандидатурата му е „голяма медийна манипулация“.

„Това засили мотивацията ми да се представя и доказва, че има защо да съм загрижен за медийния свят у нас, най-вече за държавните медии“, добави той.

Семин бе поканен да се кандидатира от лидера на СПД Томио Окамура, с когото споделя стремежа да види как Чешката република се насочва към „Чекзит“. Окамура често нарича журналистите от обществената телевизия като „лъжци“, а Бабиш ги смята за „корумпирана шайка“.

Последният – бивш комунист, оглавява миноритарно правителство, мълчаливо подкрепяно от комунистите, което включва неговото движение АНО и социалдемократи.

Бабиш е обвиняем по дело за предполагаемо присвояване на два милиона евро от еврофондове, също и обект на два одита на Европейската комисия, разследваща евентуален конфликт на интереси между неговия бизнес и политическата му дейност. Критиците му го обвиняват и в сътрудничество с тайната полиция на комунистическа Чехословакия.

„Популистки лагер“

Бизнесменът отхвърля тези твърдения и ги осъжда като „клеветническа кампания“. От края на април той се бори срещу надигнала се в страната протестна вълна с искания за оставката му, но анкетите все още му отреждат към 30 на сто от гласовете в следващите избори.

Политическият анализатор от Карловия университет в Прага Йозеф Млейнек го смята за „прагматичен политик“, който гради насочен срещу медиите съюз със СПД.

„Обществените медии могат да изобличават лъжите на политиците, фалшивите им новини, да разкриват възгледите им за света. Оттук идва стремежът им да ги контролират, да ги очернят, дори да ги съсипват“, смята Млейнек. „Това важи най-вече за популисткия лагер“, уточнява той.

Чешката република заема 40-о място (бележейки спад с шест позиции спрямо 2018 г.) в световната класация за свобода на печата, публикувана от „Репортери без граници“. Организацията заклеймява най-вече президента Милош Земан, прочут с това, че мрази журналисти.

Експертите се страхуват положението да не се влоши още повече догодина, когато парламентът ще смени надзорните съвети на Чешката телевизия и националното радио.

„С оглед сегашния състав на парламента има голям риск да видим тези съвети политизирани и обществените медии – подчинени на политическата власт“, коментира Адам Черни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.