Олигарх, „завладял държавата“, бяга след среща с американския посланик

Борбата за Молдова предстои

Владимир Плахотнюк

До неотдавна Владимир Плахотнюк, без да се крие особено, контролираше всички важни институции на властта – Главната прокуратура, Националния център за борба с корупцията, Службата за информация и сигурност, съдебната система, включително Конституционния съд. Вертикалната линия, която бе изградил, му гарантираше неограничени възможности и влияние, независимо от резултатите от всякакви избори.

Във външните отношения той действаше по различен начин – доста умело насъскваше едни срещу други Запада и Русия, наричайки се проевропейски политик, който се противопоставя на заплахата на Путин. Неговата крадлива природа беше позната отдавна на всички, но това позициониране действаше. Американците бяха решили, че колкото и да е корумпиран Плахотнюк, той е техен кучи син.

Отне им няколко години, за да разберат: олигархът няма да изпълнява плановете на Вашингтон (както и на Брюксел и Москва), интересуват го само парите. При това, много – всичко, каквото има в тази нещастна страна. Ето защо между Европа, Русия и САЩ възникна взаимно разбирателство: Плахотнюк трябва да си ходи. А после ще се разберем кой ще управлява Молдова.

Нека ви напомня как възникна двувластието. За да разберем неговия произход, трябва да се върнем няколко месеца назад.

На 24 февруари в Молдова се проведоха парламентарни избори, след което трябваше да се сформира ново правителство. Но коалицията, необходима за неговото одобрение, не се появи до 8 юни, когато политически разнопосочните Социалистическа партия (Игор Додон, 31,22% от гласовете) и блокът АКУМ (26,66%), ориентиран към сближаването със Запада, изведнъж се обединиха.

На 8 юни парламентът прекрати правомощията на правителството, контролирано от Плахотнюк, начело с Павел Филип, и гласува за новото правителство начело с Мая Санду. Демократическата партия на олигарха не участва в гласуването. В допълнение, парламентът прие декларация, в която нарича републиката „завладяна държава“, имайки предвид Владимир Плахотнюк.

На следващия ден Конституционният съд, контролиран от Плахотнюк, отстрани президента Игор Додон от власт и прехвърли правомощията му на и.д. министър-председателя Павел Филип. Той от своя страна разпусна парламента и насрочи избори за 6 септември.

Полицията и няколко частни охранителни фирми, контролирани от Плахотнюк, блокираха правителствените учреждения и до вчера не позволяваха на министър-председателя и на членовете на новия кабинет достъп до работните им места.

Изглеждаше, че Демократическата партия ще продължи вътрешнополитическата борба. И дори може би ще спечели.

Обаче през нощта се състоя 15-минутен разговор с американския посланик, след което Владимир Плахотнюк внезапно промени решението си. На летището пристигнаха няколко чартъра, които откараха олигарха и неговите съратници в различни страни.

Смятам, че сега започва най-интересното: борба със Запада за влияние в Молдова. Страната, трябва да се признае, е разделена приблизително наполовина и чия пропаганда ще бъде по-успешна е трудно да се каже.

От блога на автора. Превод e-vestnik

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.