Сега ще даряват само за правилната партия. Кой ще празнува със Слави Трифонов?

Бойко Борисов гостува в шоуто на Слави Трифонов през ноември 2018 г. Снимка: от екрана

Слави Трифонов може да празнува. Субсидията за партиите пада на 1 лев на глас, колкото той предложи с въпрос на референдума си преди 3 години.

ДПС и ГЕРБ се споразумяха за „отворено финансиране на партиите“. В петък ще го гласуват.

Разбрали са се хем да е 1 лв. субсидията, хем да има открито спонсориране. ДПС предлага дори нула лева субсидия, само спонсори по американски модел.

Открито спонсориране ще рече, че фирми и физически лица могат да даряват на партии без ограничения. Досега бяха допустими дарения само от физически лица, с ограничения в сумите до 5000 лева. Сега и фирми ще могат да даряват, ако искат и по 1-2 милиона.

Какво следва от тези промени?

Отличителна черта за интелигентност е способността да се правят изводи „причина-следствие“ и да се предвижда какво може да се случи при някакво действие.

Ако онези 2,5 млн. българи, които гласуваха за намаляване на субсидията за партиите на 1 лев, имат затруднения да направят извод какво може да се случи, дали Слави Трифонов, който продължително наливаше гняв срещу партиите в предаването си, не е предвидил какво може да се случи? Не трябва да се подценява неговата интелигентност.

Партии без субсидии са обречени на спонсори. И също така са обречени да свирят по гайдата на спонсора. Както се казва в една епиграма на Радой Ралин – „Който плаща, той разгаща“.

Кой сега ще дарява на партиите? И на кои партии?
Миналата година неправителствена организация направи проучване за финансиране на партиите (виж тук).

От него се вижда, че приходите на партиите от дарения са около 1% от парите им, а от членски внос около 8%. Основният приход над 80% е от субсидиите. Има приходи от финансови спекулации с наличните пари в банки (лихви и др.).

Как ще стане сега занапред? Кой кого ще дарява?

Близо е до ума, че сегашната партия ГЕРБ, овладяла и сраснала се с държавата,

 

ще има най-щедри спонсори

 

Всеки среден или едър бизнес ще се отчита, за да не го закачат. Няма нужда да го рекетират да дарява, достатъчно е да го поканят любезно, и той ще откликне.
Дори дребният бизнес в малки населени места ще бъде „изцеден” с дарения.

ДПС също нямат проблем с обръчите от фирми. Те си отгледаха Пеевски до едър бизнесмен и помощник на Борисов с медиите, сега той ще си отглежда ДПС.

А какво се случва с евентуални опозиционни партии? На тях кой ще дарява?

Простият отговор е – който се осмели. Подготвеният закон забранява анонимни дарения.
Сега например в затвора лежи в предварителен арест Миньо Стайков, шеф на „Винпром Карнобат”. Той не е цвете за мирисане, но основната причина да го ударят е, че е спонсорирал БСП и може пак да я спонсорира.

И кой ще се осмели да дарява на БСП? И не става дума само за БСП, а за всякаква опозиция въобще. Спонсори на малките десни партии като нищо могат да си създадат проблеми, ако им правят дарения. Иво Прокопиев например и без това ги има.

Всеки бизнес или олигарх, който по някакъв начин не е послушен на Борисов, има проблеми.
При това положение да приемеш със закон отворено финансиране на партиите по американски модел е тържество на мутро-милиционерския режим.
С поправката в закона всъщност се дава възможност на партията на власт официално да рекетира бизнеса за дарения. Това в Щатите не може да се случи, но тук е нещо нормално.

Дали това е искал Слави Трифонов? Да помогне на Борисов да укрепи властта си? Може би утре и чрез нова партия-патерица?

Още едно предложение на Слави Трифонов виси във въздуха, но както е тръгнало като нищо ще стане реалност

 

– депутатите да се намалят на 120

 

Парламент със 120 депутати, вместо 240, се купува по-лесно, даже прекалено лесно в малка и бедна България. Олигарх може да си купи и състави цяла парламентарна група, от депутати от различни партии. И вече се е случвало. Ако намалят броят на депутатите, ще бъде още по-лесно. Партии ще представят официално квоти на големите спонсори, да си „назначат” депутати в тяхната група. И това вече се е случвало.

Броят на депутати има значение и за връзката с избирателя и различни институции, защото един и същи човек трудно може едновременно да работи в комисии, да прави закони, да гласува в зала, да се среща по министерства и да бъде при избирателя си.

Това са плодовете на популизма. Късогледият (или пък предвидливо нагласен) популизъм.

Нещата в България се подреждат чудно.

И без друго през годините възцари плутократичен модел на управление. Власт на забогателите от властта. Сега моделът се узаконява. Политика и пари се свързват в още по-здрав официален съюз. А тук не е Америка.

Ето какво каза Борисов в „Шоуто на Слави”, когато му гостува есента:

„Ако направим такава ниска субсидия 1 лев, парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора. Защото това е единственият начин партиите да имат своя политически живот, семинари, обучения и всичко останало… …И ставаме зависими от олигарсите.”

Борисов обаче не спомена, че и олигарсите стават по-зависими от властта. От неговата власт.

Трифонов го провокира и Борисов заяви, че „мога да поема ангажимент и ще го предложа…” Дори заяви, че ще се откажат и от 1 лев на глас, защото не било никаква субсидия.

Е, промяната вече е факт.

Българският модел се развива.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.