Ще остане ли Иран в ядрената сделка?

Дипломатическият подход май е на изчерпване

Великобритания, Франция и Германия готвят нов опит да задържат Иран в ядреното споразумение от 2015 г., въпреки заплахата на Техеран да наруши едно от централните му ограничения. Те обаче може би наближават края на пътя на дипломацията, по който тръгнаха преди повече от 15 години, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Трите европейски страни (Е3) положиха много усилия да поддържат споразумението между големите световни сили и Иран на изкуствено дишане, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно се изтегли от него миналата година и започна отново да налага американските санкции.

Първоначалният отговор на иранците бе да изчакат слизането на Тръмп от сцената с надеждата, че той ще загуби преизбирането си през 2020 година. Тръмп обаче през май изненадващо реши да се опита да сведе иранския петролен износ до нула, което промени сметките им.

Резултатът бе серия от нападения в Залива, за които САЩ обвиняват Иран и неговите протежета, въпреки отрицанията на Техеран, както и иранската заплаха от понеделник да прекрати до 10 дни спазването на лимита, наложен със сделката от 2015 г., върху неговите запаси от уранов хексафлуорид.

„Ако те (изпълнят заканата си), играта за ЕС фактически свършва“, каза висш дипломат от Евросъюза, пожелал анонимност. Нападенията срещу шест танкера в региона от началото на май досега, както и две атаки с дронове срещу саудитски петролни кладенци, засилиха страховете от преднамерено или случайно избухване на конфликт между САЩ и Иран.

Дипломати казаха, че Е3, които през 2003 г. започнаха преговори с Иран за ограничаване на ядрената му програма, ще активизират своята дипломация в близките дни, включително и с разговори между Е3 и политическите директори на ЕС в Брюксел в четвъртък.

Ресорният човек на Държавния департамент за Иран Брайън Хук планира да се срещне с политическите директори на Е3 в Париж на 27 юни – датата, която Техеран посочи за нарушаване на сделката, казаха два източника.

Външните министри на Великобритания, Франция и Германия може да посетят Техеран за преговори по споразумението, наречено „Съвместен всеобхватен план да действие“ (СВПД), макар че това засега е само възможност. Тримата дипломати казаха, че съвместната комисия, създадена съгласно споразумението, може да се събере до две седмици. След изтеглянето на САЩ, в такива разговори биха участвали представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Иран, Русия и Европейския съюз.

Дипломати подчертаха, че са отегчени от иранските искания да поддържат едно споразумение, което Вашингтон е нарушил, и посочиха, че ако Техеран направи същото, те няма да имат друг избор, освен мълчаливо да се съгласят с възстановяването на санкциите на САЩ.

„Ние трябва да върнем (иранците) обратно от ръба, но нека да бъда ясен: нашата готовност за отстъпки по ядрения въпрос е нулева“, каза втори висш европейски дипломат, който призова Русия и Китай да се включат по-активно.

ИРАНСКА ЗАПЛАХА, АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ

Иран обяви в понеделник, че до 10 дни ще наруши поставеното през 2015 г. ограничение от 300 кг върху запасите си от уранов хексафлуорид. Белият дом нарече това „ядрено изнудване“.

След съобщението на Техеран, Вашингтон каза, че ще изпрати още около 1000 войници в Близкия изток в допълнение към обявеното по-рано увеличение от 1500 войници след атаките срещу танкери през май.

Остава неясно дали Иран фактически ще наруши споразумението, защото ако го направи, ще обедини европейците и администрацията на Тръмп за първи път след като Тръмп се изтегли от него.

„Нашата преценка е, че Иран все още не желае да излезе от споразумението“, каза западен разузнавателен източник при условие за анонимност.

Според ирански източник Техеран се съмнява, че европейците могат да спасят споразумението.
„Почти всички във властовите структури са убедени, че дори и да искат, европейците не са достатъчно силни, за да спасят споразумението“, каза ирански източник при условие за анонимност.

Ако Иран наруши СВПД, има два начина, чрез които останалите (подписали страни) могат да забавят евентуален опит за възстановяване на санкциите на ООН в добавка към вече подновените американски санкции.

Първо, високопоставени европейски служители са казали, че няма да предприемат нищо, докато Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) – базираният във Виена контролен ядрен орган на ООН, който е натоварен да следи дали Иран спазва СВПД, не обяви своето решение.

Следващият тримесечен доклад на МААЕ за Иран се очаква на 29 или 30 август. МААЕ обаче може да свика спешно заседание на своя управителен съвет, ако Иран надвиши 300-килограмовия лимит. Някои дипломати предположиха, че Е3 може да не дочакат решението на МААЕ, а да предприемат действия въз основа на преценките на собствените си разузнавания.

Втори начин е да се използва механизмът на съвместната комисия по споразумението, чрез който държавите могат да се оплакват, ако то се нарушава, и да се стигне до подновяването на санкциите, ако Съветът за сигурност на ООН не гласува за продължаване на срока на облекчението. Целият този процес може да отнеме 65 дни.

Доскорошният френски посланик във Вашингтон Жерар Аро, който е и ядрен преговарящ, отправи призив за продължаване на дипломатическите усилия. „Онова, от което имаме нужда при сегашното напрежение между Иран и САЩ, е някакво дипломатическо „инженерство“, – писа той в Туитър. – Налагането на санкции и очакване насрещната страна да капитулира, е рецепта за провал или катастрофа.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.