Пряка линия: Путин е изправен пред нарастващо недоволство

Путин в Пряка линия 2019. Снимка: от в екрана

В Москва се проведе 17-ата Пряка линия, организирана, откакто Путин дойде на власт преди 18 години. Обикновено отговорите на въпросите продължават между 4 и 5 часа. Тази година Пряката линия е организирана в момент, в който популярността на Путин е чувствително намаляла и недоволството и безпокойството на населението е нараснало, откакто той обяви преди година непопулярни мерки, като вдигането на пенсионната възраст и увеличаването на ДДС.

В началото на предаването Пряка линия руският президент Владимир Путин отговаря на въпроси на граждани, основно свързани с вътрешни проблеми, като национални проекти, заплати, недостиг на медицински работници в регионите, събирането на отпадъците, екологията и ипотеките за многодетните семейства.

Изправен пред нарастващо недоволство, Путин обеща да подобри жизнения стандарт на руснаците, отбелязва Франс прес. Прекалено ниски заплати, увеличаване на цените и на стойността на комуналните услуги, разнородни различия между регионите – тези теми, засегнати в първите въпроси, адресирани до президента, отразяваха трудностите, които изпитва населението.

Путин призна, че има временни трудности, свързани с тези мерки, но увери, че те започват да дават своите плодове и да са от полза за икономическата ситуация. Той веднага обеща „увеличаване на нивото на живот и на нивото на доходите“ на населението, което намалява постоянно от няколко години. Путин увери, че иска да реши наложителните проблеми като състоянието на системата на здравеопазването или проблема с отпадъците.

Над 1,5 милиона въпроси и обръщения има отправени тази година към Путин, допълва ТАСС. Повечето от тях са отправени по телефона. Останалите са зададени чрез съобщения, чрез мобилно приложение, чрез специалната форма в сайта на програмата и чрез социалните мрежи.

Кардинални промени в отношението на Запада към Русия няма да има дори ако Москва направи отстъпки и се съгласи да изпълни всички искания на опонентите, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки на живо по телевизията на въпроси на граждани.

Дори ако напълно отстъпим от себе си и пренебрегнем своите фундаментални национални интереси, ще има ли промени? Може би някакви външни сигнали ще има, но нищо няма да се промени кардинално, каза президентът.

Путин призна, че санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 г. насам са коствали на Русия към 50 милиарда долара, но подчерта, че за страните от ЕС щетите от рестрикциите са още по-големи – 240 млрд. долара

В пряк ефир държавният глава заяви, че санкциите дори са насърчили Русия да започне собствено производство на корабни двигатели и други ключови промишлени продукти и да развива селскостопанския си отрасъл, посочва Асошиейтед прес. Той каза, че миналата година износът на селскостопанска продукция е достигнал 25 млрд. долара и ще продължи да се увеличава.

Обемът на руската програма за заместване на вноса заради рестрикциите на Запада се равнява на 667 млрд. рубли, допълни Путин.

Руският президент определи западните санкции като опит за възпиране на нарастващата мощ на Русия и отбеляза, че американските санкции срещу Китай имат същата цел.

Руският президент смята, че за най-бързо уреждане на конфликта в Донбас е необходима политическа воля от страна на новото украинско ръководство начело с президента Володимир Зеленски, предаде ТАСС.

Владимир Путин каза това по време на днешната Пряка линия, на която той отговори в открит ефир на десетки въпроси на руските граждани.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че засега положението в Източна Украйна не се променя към по-добро, защото новият президент на страната не прави нищо за тази цел. „Най-простото нещо би било насрещни стъпки. Нужна е воля от украинското ръководство“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

„Зеленски е талантлив човек, отбеляза Путин. Помня едно негово изказване в Клуба на веселите и находчивите (КВН – популярно руско тв шоу – б.р.) в Москва. Всичко това беше талантливо и смешно, но сега не е смешно.“ А после добави, че Зеленски, който е филмов актьор по професия, трябва да разбере, че се намира не в комедия, а в трагедия.

Припомняйки, че Зеленски направи темата за уреждането на конфликта в Донбас „ядро на своята избирателна кампания“, Путин отбеляза: „А сега в Париж той заяви, че не смята да разговаря с представители на републиките в Донбас. Как тогава да бъде решен този проблем? В съвременната история няма нито един пример, когато подобни конфликти са били решавани без пряк диалог между конфликтуващите страни. Това е просто невъзможно.“

Руският лидер подчерта, че Минските договорености са в основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас, но те и досега остават неизпълнени.

Той обеща максимално да бъде либерализиран режимът за получаване на руско гражданство и той да стане максимално достъпен за украинци.

Според Путин връщане към Съветския съюз е малко вероятно и възможно само през „много тежки конфликти“. „Връщане към социализма в пълен обем – това е мое лично мнение – е малко вероятно. То е възможно само през много тежки вътрешни конфликти. Но нужни ли са ни тези конфликти“, попита риторично Путин.

Той обаче не изключи, че теоретически е възможно „политически сили, които изповядват леви възгледи, социалистически идеи, да контролират страната и върховната политическа власт“. Президентът поясни, че „всяка легална политическа сила в процеса на открита политическа дискусия, обръщайки се към населението, е способна да завоюва неговите симпатии и да се утвърди във висшите ешелони на властта“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.