Жителите на Истанбул гласуват повторно на избори, които са заплаха за Ердоган

Военни патрули в Истанбул. Любителска снимка от туитър.

Жителите на Истанбул са призовани отново да изберат свой кмет в неделя след отмяната на първите избори за кмет на метрополията, спечелени от опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган, за когото този втори рунд ще доведе или до спорна победа или до рязко поражение.

Тези избори ще се състоят близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от изгряваща фигура на опозицията – Екрем Имамоглу. Той победи с много малка преднина близък сътрудник на Ердоган – бившия премиер Бинали Йълдъръм.

Резултатът бе анулиран след множество жалби от ислямо-консервативната партия на президента, Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, която осъждаше „масови нередности“. Опозицията, която е скандализирана, вижда в това знак на авторитарния уклон на властта в Турция.

Двата лагера поемат голямо предизвикателство в икономическата столица на Турция, в която живеят близо 16 милиона души. „Който спечели Истанбул, печели Турция“, заявяваше многократно Ердоган.

За президента става въпрос да запази контрола над един град, на който той е бил кмет и който генерира финансова „манна“, абсолютно необходима на неговата партия. За опозицията става дума да конфискува скъпоценния камък от короната на президента.

Какъвто и да е резултатът от избирателните урни в неделя, анализаторите смятат, че турският президент ще понесе загуби.

Второ по ред поражение би било „още по-унизителна плесница от тази на 31 март“, подчертава Жан Марку, изследовател от Френския институт за анадолски изследвания.

И ако Йълдъръм спечели изборите, ще става дума за „Пирова победа“, тъй като „мотивите за анулиране /на първите избори/ са толкова съмнителни и спорни“, че ПСР ще се прояви като лош губещ“, добавя той.

При първите избори ПСР бе санкционирана заради трудната икономическа ситуация с първата рецесия от 10 години насам, срив на турската лира и повишена безработица.

Макар че президентската партия и нейният крайнонационалистически съюзник ПНД /Партия на националистическото действие – бел.ред./ се класираха начело в изборите в национален мащаб, те бяха наказани в метрополиите като Истанбул и столицата Анкара, които ислямо-консерваторите контролират от четвърт век.

С оглед на повторението на битката за Истанбул Ердоган промени стратегията: с непрекъснато присъствие, за да подкрепя своя шампион по време на първата предизборна кампания, този път той пестеше появяванията си.

За него залогът е да избегне превръщане на изборите за Истанбул в референдум за неговата личност. Тъй като най-лошото би било да се насърчи обединен фронт за опозицията срещу него.

Колебаещите се избиратели „ще вземат решение от резултата от надпреварата“, подчертава Сьонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. „А веднага щом Ердоган излезе напред, тези ключови избиратели са отблъснати“, добавя той.

Държавният глава, който превърна местните избори на 31 март в избори за „оцеляване на нацията“, вече полага усилия да минимализира значението на изборите, които, както той каза във вторник, целят само „избиране на един кмет“.

При положение че през март едва 13 000 гласа разделяха Имамоглу и Йълдъръм, ПСР се старае да мобилизира привържениците си, които бойкотираха урните при първото гласуване.

63-годишният Йълдъръм също засили дискретните покани към младите – безплатен интренет, помощ за младоженците, и отправи сигнали за отваряне към консервативно настроените кюрди.

От своя страна 49-годишният Имамоглу отново заложи на обединяваща реторика, отличаваща се рязко от поляризиращата реторика на ПСР. Неговият слоган за тази кампания е: „Всичко ще бъде много добре“.

Както преди три месеца, той се явява на изборите като кандидат на НРП /социалдемократическа/ и на „Добра партия“ /националистическа/, с подкрепата на прокюрдските среди от ДПН /Демократичната партия на народите – бел.ред./.

Като осъжда „несправедливостта“, която според него е била извършена спрямо него, отстраненият кмет на Истанбул представя гласуването в неделя като „битка за демокрацията“.

Независимо дали ще спечели или ще загуби, той вече е разглеждан от привържениците си като шампион на опозицията, способен да се изправи срещу Ердоган на следващите президентски избори през 2023 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.