Стари реклами на алкохол от списания се търгуват по интернет

Вляво – реклама от 1967 г.: „Ако можеш да намериш по-добър бърбън …купи го”. Вдясно – реклама от 1955 г.: „По-гладко слиза надолу”

Печатни реклами на алкохол, откъснати страници от стари списания от 50-те, 60-те години се продават в интернет за по десетина долара.

В периода до началото на 90-те години рекламата на концентрати се е разпространявала свободно, докато постепенно регулациите в развитите държави я забраняват. Сега не могат да се показват бутилки, чаши, разливане на течности.

Само бирата в наши дни се рекламира с наливане, халби и бутилки. Концентратите присъстват на екран или в списания само с етикет, лого, някакъв слоган.

В миналото обаче е било разрешено всичко. „Пин-гърлс” – красавици се усмихват изкусително с чаша в ръка или наливат водка, джин, коняк, джентълмени държат чаша с уиски с лед, с изписани умопомрачителни слогани за едва ли не лековитата сила на високоалкохолните питиета.

Вляво – реклама от 1973 г., игра на думи – „Изчисти на партито в офиса – пий чистата водка”. С малки букви: „Никога не съм осъзнавала, че готиният мистър Смитърс има толкова хубави зелени очи”. Вдясно – „Джин „Олд лейдис“ – един оригинал, роден във Великобритания“

50-те и 60-те години са златните времена на алкохолните реклами (и на цигарените, които са цяла отделна тема).

Реплика на стара метална рекламна табела, каквито са се закачали в кръчмите. „Спиртно питие – мокри твоето гърло от 1482 г.” (смята се според някои версии за рождената дата на уискито. Whistle означава свирка, но на жаргон и гърло).

Те са навсякъде, крайпътни плакати, списания, вестници.

И тези реклами вече имат колекционерска стойност. Показаните тук са избрани – само на марки, които вече не съществуват или никога не са били продавани у нас.

Металните табели с реклама от 30-40-50-те години на миналия век са по-скъпи. Такива днес се произвеждат като копия на стари образци, или реплики в стар стил. Но има и автентично стари, всякакви варианти могат да се видят и в наши кръчми. Металните табели копия и реплики струват около 15-30 долара, метални, като старите оригинали, някои състарени да изглеждат автентични. Търговията с тях върви отдавна, главно като обзавеждане за кръчми. Оригинални стари табели се продават на търгове и наддавания в интернет, за неколкократно по-високи цени.

По-голяма новост сред колекционери са старите печатни реклами от вестници и списания.

Вляво – реклама от 1963 г.: „Идеалният подарък за моя мъж”. Вдясно – реклама от 1968 г.: „Галиано” със сода. Това е любов от първата глътка”

И една изрезка от вестник вече се превръща в ценност, ретро-артефакт. Винтидж реклами, както ги наричат на английски.

Вляво – реклама от 1965 г.: „Калявал ли си себе си срещу меко уиски, като се мъчиш дори да не го опиташ?” Вдясно – Реклама от 1953 г.: „Великолепно „Стара тояга” (Hickory, името на уискито, означава вид американско твърдо дърво от вида на орехите, така се нарича още пръчка, бастун)
Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.