Чешкият премиер навярно ще оцелее, въпреки масовите протести, но колко?

Андрей Бабиш. Снимка: сайт на АНО

Чешкият премиер милиардер Андрей Бабиш, когото Брюксел взе на прицел, защото го подозира в присвояване на евросредства, вероятно ще остане на власт поне в краткосрочен план. Това прогнозираха анализатори вчера, ден след многолюдна демонстрация с искане за оставката му.

С над четвърт милион участници – 283 000 според мобилния оператор Ти-Мобайл – това бе най-многобройната проява от падането на комунизма.

Шейсет и четири годишният бизнесмен от словашки произход, основател на гиганта в областта на селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост „Агроферт“, бе подведен миналата година под отговорност от чешкото правосъдие за злоупотреби с еврофондове на стойност два милиона евро.

Според два одита, поръчани от Европейската комисия, която иска от него да върне 17,4 милиона евро субсидии, неправомерно получени според пресата, той е в ситуация на конфликт на интереси, тъй като е едновременно политик и предприемач.

Колко още?

„Бабиш ще оцелее. Остава да видим още колко дълго“, каза пред АФП независимият анализатор Иржи Пехе. „Митингите променят из основи социалната динамика на страната. С течение на времето ще променят и политическата динамика“, добави той.

Пехе отбеляза, че младите са били мнозинство сред демонстрантите, събрали се на хълма Летна, където през ноември 1989 г. дисидентът и бъдещ президент Вацлав Хавел говори пред стотици хиляди чехи, които тъкмо си връщаха свободата.

Младите „си дадоха сметка, че поскомунистическото поколение политици като Бабиш и президента (Милош) Земан им краде бъдещето“, продължи анализаторът.

Протестите „представляват проблем за Бабиш, защото накърняват имиджа му, но няма да го накарат да подаде оставка“, потвърждава ред агенция ЧТК политическият анализатор Томаш Лебеда.

В краткосрочен план лятната ваканция ще му даде глътка въздух: организаторите на демонстрацията – неправителствената организация „Милион моменти за демокрацията“ – обявиха нов митинг за 16 ноември, в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция, сложила край на четири десетилетия комунистически режим.

Втори по богатство в страната си според Форбс, основател на популисткото Движение на недоволните граждани (АНО), Бабиш ръководи правителство на малцинството, сформирано със социалдемократите и подкрепяно негласно от комунистите.

Утре ще се гласува вот на недоверие на неговия кабинет, внесен от опозицията, който обаче изглежда е обречен на провал. Противниците на министър-председателя изтъкват и подозренията, че е сътрудничил на политическата комунистическа полиция в бивша Чехословакия.

Стабилна подкрепа

Бабиш, който отхвърля всички обвинения, заяви в неделя, че не разбира протестите. „Шествие на хора, които говорят високо и силно за независимост на съдебната система, а същевременно ме изпращат директно в затвора“, коментира той.

„Струва ми се, че колкото повече пари харчите, толкова хората са по-недоволни. Това е странна ситуация“, каза той, имайки предвид увеличаването на социалните разходи и пенсиите по време на неговия мандат.

Въпреки проблемите на лидера й АНО спечели парламентарните избори през 2017 г. след кампания, чиято основна тема бе борбата срещу корупцията. Партията се радва на стабилна подкрепа от около 30 процента, показват социологическите проучвания.

Движението победи и на изборите за европарламент през май, събирайки 21,18 на сто от гласовете.

Неделният протест бе последният от серия митинги, насочени както срещу Бабиш, така и срещу новата министърка на правосъдието Марие Бенешова, подозирана от политически противници, че иска да осуети съдебното преследване срещу милиардера.

В началото на юни 100 000 души в Прага поискаха тяхната оставка със скандирания „Вече не сме Изток“ и „Свалете правителството, спасете планетата“.

Бабиш залага на по-възрастните избиратели, но хората се питат колко време ще издържи на фона на „енергията и увереността, която демонстрират протестиращите“, каза Пехе.

Според него динамиката на протестите ще повлияе на социалдемократите и дори на комунистите, които в крайна сметка ще се уплашат, че може да не влязат в парламента на следващите избори, ако продължат да подкрепят Бабиш.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.