Борисов еднолично изключи Цветанов от ГЕРБ. А комисия го оневини… След „Артекс”, интрига с ЧЕЗ

Борисов и първите хора на ГЕРБ след победата на изборите през 2015 г. Двамата от двете му страни вече са отстранени. Снимка: от тв екрана

Цветан Цветанов е научил от телевизията, че е изключен от ГЕРБ.

Той и Борисов се разделиха след тежък разговор, Цветанов предложил два варианта да работи за ГЕРБ, но Борисов обяви, че нямало два варианта, а само един. Цветанов е отстранен от всички длъжности, остава редови член.

Вчера обаче Борисов обяви пред журналисти, че „Цветанов е извън ГЕРБ”.

Навремето Тодор Живков ги уволняваше на пленуми, пращаше ги на „друга отговорна работа“. А изключване от партията е било изключение, цяло събитие, статии, писма на трудови колективи преди наказанието.

Сега Бойко Борисов ги уволнява в крачка, на пресконференции. На живо в ефир.

Управлението на Борисов все повече влиза в разрез с всякакви закони и правила, той започва да прилича на африкански диктатор.

След като Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (по-известна като КПКОНПИ) оневини Цветанов и подалите оставки заради имоти, интересно как Борисов ще излезе от този абсурд.
Той отстрани втория човек в партията си, двама министри, трима зам.-министри, благодарение на което се показа

целият в бяло и победи на изборите

Сега с решението на Комисията се оказва, че ги е отстранил без причина…

На хората им е ясно, че Цветан Цветанов и Цецка Цачева, и др. са се уредили с евтини апартаменти от една фирма. Ей тъй, за честните им очи или? Въпросната фирма „Артекс” с една поправка в закона получава възможност да строи своя небостъргач в София. Продава апартаментите му по горните етажи за по 4000 евро на квадрат, по 3000 на долните. Очакваните приходи са над 100 млн. евро.

Борисов (също еднолично) спря строителството на небостъргача. Изгони Цветанов и Цачева. Но нито прокуратура, нито Комисията намират нещо нередно в техните действия. А има данни да ги третират като Организирана престъпна група – такива обвинения с много по-малко основания са се стоварвали върху други.

На хората им е ясно също, че облажилите са с евтини апартаменти няма как да платят дори ниската цена на квадрат, без да са си намазали пръстите с мед. Става дума за луксозни апартаменти по 200 квадрата, които дори по 700 и по 1000 евро на квадрат (вместо 3000) са цяло състояние. Кредит от 100 хил. евро се изплаща с минимум по 1000 лева на месец 25 години. Да не би от заплата да са събрали пари за такива апартаменти? Ама Цветанов имал преди това други 6 апартамента, разменил два и доплатил… За тия предишните апартаменти същата КПКОНПИ пак го оневини, излезе със заключение, че имал достатъчно доходи.

Борисов си е назначил комисия, която да оневинява всички от неговата партия и сега се получава – виновни няма, а уволнени има. Дори има изключен от ГЕРБ, както се оказва.
И само Борисов играе ролята на наказателя, раздаващ справедливост.

Така Борисов дава да се разбере, че той е над всякакви комисии и прокурори. Те оневиняват, но той намира нарушения и наказва. Публично всичко е изрядно, но Борисов знае повече.
И какво повече знае за сделката за ЧЕЗ? Пред журналисти твърди ,че нищо не знае, трябвало да оставим регулаторните органи да решават. Всъщност всеки регулаторен орган или комисия са негови назначения. Контролира ги той. И те го гледат в очите и слушат какво ще каже.

Така за купувачът на ЧЕЗ „Еврохолд” се заформя голяма

интрига, свързана пак с Цветанов

 

На Борисов зададоха въпрос, дали Цветанов не стои зад сделката. В отговор Борисов го изключи от ГЕРБ. Възможно е да е съзнателно нагласен блъф. Въпросът никак не е случаен, може да е предварително режисиран от самия Борисов, той разполага с достатъчен брой обслужващи журналисти.

Купувачът „Еврохолд” е проблематичен, най-малко е извън тази сфера на бизнес, не разполага с парите, трябва да ги осигурява от банки. Хората масово се съмняват, че това е нагласена схема едни „наши хора” да си купят енергото на една трета България.

При предишната сделка с прочулата се Гинка пак беше нагласена схема, зад която подозираха, че стои Борисов. Имаше данни, че зад сделката стоят хора, с които Борисов е поддържал отношения (виж тук), но изглежда нещо са скрили от него, нещо са го излъгали.

И сделката беше осуетена, не на последно място и защото една малка фирма трябваше да събере над 300 млн. евро, за да плати.

Сега три комисии се хвърлиха да проверяват „Еврохолд” (КФН, КЕВР и КЗК). В медиите веднага излязоха данни, че новият купувач на ЧЕЗ България е с още по-скандално досие от предишния кандидат – подразделения в Гърция и Румъния са били санкционирани или отхвърляни като купувачи, разследвани за липса на капитали.

Каквото и да решат комисиите, дали ще одобрят или отхвърлят сделката, трябва да е ясно, че решава пак Борисов. Предишният купувач Гинка Върбакова обяви след срещата си с Борисов: „Той иска да има пълен контрол върху сделката“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.