Със споразумение, без споразумение или с отлагане – какво ще предприеме следващият премиер по въпроса за Брекзит

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Какво ще предприеме по въпроса за Брекзит Борис Джонсън или Джереми Хънт – който от двамата бъде избран да наследи британския премиер Тереза Мей?

Мей подаде оставка като лидер на Консервативната партия, предизвиквайки надпревара за нов лидер, който да поеме властта.

Най-тежката задача, която очаква приемника й, ще бъде да изведе Великобритания от ЕС. Тази задача ще изисква да бъде намерен подход към Брекзит, който да получи одобрението на парламента.
Новият британски премиер става ясен на 23 юли

От кандидатите останаха само двама – Джонсън и Хънт, първият е бивш министър на външните работи, а вторият е сегашният. Предстои 160 000 членове на Консервативната партия да направят окончателния си избор и да предпочетат единия от тях. Резултатът ще бъде обявен на 23 юли. Ето какви са намеренията за Брекзит на Джонсън и Хънт:

БОРИС ДЖОНСЪН (55 г.): „Отлагането означава поражение“

Джонсън е едно от най-разпознаваемите лица в британската политика. Той застана начело на кампанията за референдума през 2016 г. за излизане от ЕС и впоследствие стана министър на външните работи при Мей. Подаде оставка от поста като протест срещу подхода й към Брекзит.
– През 2016 г. подкрепи излизането.
– Обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. „Да става какво ще“, каза той пред британското „Ток радио“.
– Предпочита обаче излизане със споразумение.
– Каза, че договореностите, които Мей постигна през ноември, са „практически мъртви“ и допълни, че иска да запази само част от тях, а останалите да предоговори или премахне напълно.
– Определи предпазния механизъм за ирландската граница като основния проблем в споразумението, който трябва да бъде решен.
– Смята, че ЕС може да бъде убеден да приеме предоговаряне на условията, ако Великобритания покаже по нужния начин, че е готова да излезе и без договор.
– Заяви, че няма да плати договорената сума от 39 милиарда лири, ако не получи по-добро споразумение.
– На мнение е, че ако не бъде договорено алтернативно споразумение за Брекзит и Великобритания напусне без договор, в крайна сметка съществуващите търговски правила ще осигурят „преходен период“ в регулациите.
– През този период сегашните отношения с ЕС по въпроса за митата няма да се променят. Това твърдение беше оспорено, в това число от управителя на британската централна банка Марк Карни.
– Не е изключвал публично варианта да заобиколи парламента, за да прокара Брекзит без споразумение. Според публикации в медиите обаче той е казвал пред свои колеги, че тази опция не го привлича.

ДЖЕРЕМИ ХЪНТ (52): „Трябва да погледнем реално на нещата“

През юли миналата година Хънт наследи Джонсън като министър на външните работи, след като преди това седем години беше министър на здравеопазването. Тази длъжност го направи непопулярен сред много от избирателите, които работят в системата на финансово задъхващата се Национална здравна служба или разчитат на нея. Говори свободно японски.
– През 2016 г. подкрепи оставането в ЕС.
– Иска да предоговори споразумението на Мей със съюза.
– Против Брекзит без споразумение е, но не е готов да изключи този вариант. Би предпочел Брекзит без споразумение пред това изобщо да няма Брекзит.
– Готов е да отложи излизането от ЕС и след 31 октомври, но отказа да се ангажира с краен срок след тази дата.
– Той намекна, че ако парламентът блокира евентуален Брекзит без споразумение, ще трябва да има отсрочка:
„При такава ситуация трябва да продължиш да преговаряш“, каза Хънт. „Искам да напуснем до 31 октомври, но ако парламентът не позволи това, премиерът е длъжен да се подчини на закона“, допълни той.
– На мнение е, че опитът в бизнеса му дава по-добри шансове да предоговори споразумението, конкретно по въпроса за предпазния механизъм за ирландската граница.
– Смята, че изолирането на парламента, за да бъде прокаран Брекзит без споразумение, ще бъде голяма грешка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.