Трима над 70: Фаворитите на демократите за президентските избори в САЩ

Джо Байдън, Елизабет Уорън, Бърни Сандърс. Снимка: от тв екрана

Хората от поколението Х и милениалите ще трябва да продължат да стискат недоволно зъби. Въпреки изразеното от избирателите демократи желание за свежа кръв, фаворити за кандидат на Демократическата партия на президентските избори от 2020 г. в САЩ са трима души на 70 и повече години.

В събота сенаторката Елизабет Уорън празнува навършването на 70 години. В проучванията на избирателните нагласи за първичните избори на демократите тя е на трето място след 76-годишния бивш вицепрезидент Джо Байдън и 77-годишния независим сенатор Бърни Сандърс.

Ако някой от тях спечели, той или тя най-вероятно ще трябва да се бори със 73-годишния републиканец Доналд Тръмп, който вече влезе в историята на САЩ като най-възрастния президент в момента на избирането му.

„Твърде стари са“, каза демократическата активистка от Южна Каролина Маргърит Уилис на предизборна среща за сенаторката Камала Харис, която също се бори за партийната номинация за кандидат-президент.

„Знам за какво говоря. Знам, че е време да предадем щафетата“, добавя 69-годишната жена, която е била кандидат за губернатор на този щат.

Подобно на нея, мнозинството гласоподаватели на демократите искат да изберат динамичен президент, който разбира младите поколения и е способен да отвърне на предизвикателствата на бъдещето, по-специално в околната среда и технологиите.

55 години

Според публикувано през май допитване на института Пю само 3 процента от демократите смятат, че идеалната възраст на един президент е над 70 години. 43 процента я поставят между 50 и 60 години.

Този отговор отразява средната възраст на 45-имата американски президенти: 55 години. Само десет от тях са били на повече от 60 години в деня на влизането си в Белия дом.

Освен това 48 процента от американците заявяват, че не са особено склонни да подкрепят кандидат на възраст над 70 години според друга анкета на Ройтерс и Ипсос.

Тези статистики не са убегнали от вниманието на другите кандидати. Кметът на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж е само на 37 години, двойно по-млад от Джо Байдън. Той редовно подчертава, че страната има нужда „от ново поколение лидери“, които са чувствителни към проблемите на младите хора като прекалено високите разходи за образование, въздействието на новите технологии върху трудовия пазар или глобалното затопляне.

„Сънлив“

Джо Байдън, който води в надпреварата при демократите, е този, чиято възраст предизвиква най-много забележки. Две неотдавнашни полемики позволиха на противниците му да го окарикатурят като кандидат на миналото.

След като подкрепяше в продължение на десетилетия закон, който забранява да се финансират аборти с федерални средства, той промени мнението си под натиск и обяви, че вече не може да защитава законодателна мярка, която наказва жените от по-бедните слоеве.

Малко след това той предизвика бурни реакции, след като спомена колко вежливи са били работните му отношения с двама подкрепящи расовата сегрегация сенатори през 70-те години.

Доналд Тръмп,който може да пострада от популярността на Джо Байдън сред работническата класа, редовно го обвинява, че е „сънлив“ или „умствено слаб“. „Вече не е какъвто беше, държи се различно, по-бавен е отпреди“, каза той неотдавна.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама на драго сърце призна, че въпросите за възрастта му са оправдани. „Най-добрият начин да ме прецените ще е да ме наблюдавате. Да видите дали имам енергията и способността“, каза той.

През 1984 г., в кампанията за преизбирането си, републиканецът Роналд Рейгън, който тогава беше на 73 години, ловко върна топката. На въпрос дали ще издържи на темпото на предизборната кампания, той отвърна: „Няма да се възползвам от младостта и липсата на опит на опонента си за политически цели.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.