Никарагуа – новата сила на световния пазар за пури

Пури от Никарагуа. Снемка: фирмен сайт

Сред редовете на тютюневата плантация с искрящо зелени листа в северозападната част на Никарагуа работници внимателно събират листата на това „прекрасно растение“, от което се правят ценни пури. Именно те превръщат централноамериканската страна в нов мощен играч на този пазар.

От декември до май стотици работници се събират на полетата на Естели, град с население 110 000 души, който е на 800 км над морското равнище. Там те събират и сортират тютюневите листа, които след това жени окачат с хиляди в сушилните.

Естели е люлката на тютюневата промишленост на Никарагуа. Над 42 000 души работят на плантациите, в сушилните, центровете за преработка и производство на пури. Напоследък производството се разви и в северната част – в Халапа и Кондега и по склоновете на Ометепе, най-големия остров в езерото Косиболка, в южната част. „Никоя страна няма толкова подходяща почва за тютюна като Никарагуа“ с нейните вулканични земи, казва между две дръпвания на пурата си Нестор Пласенсия, вицепрезидент на Plasencia Cigar, един от основните никарагуански износители.

За разлика от Куба, производството на пури в Никарагуа е започнало едва преди петдесетина години, когато кубинските предприемачи, бягащи от революцията на Кастро през 1959 г., емигрират в страната. „Семейството ми е в тютюневата промишленост в Куба от 1865 г. Днес ние работим в Никарагуа и в Хондурас“, разказва Пласенсия. Семейната компания, която изнася 15 млн. пури годишно, притежава две фабрики в Никарагуа, където краят на гражданската война през 1991 г. позволи на промишлеността постепенно да се възстанови.

В Никарагуа има 70 фабрики за пури – с капитали на кубински потомци, но и на инвеститори от Гърция, Италия и Канада, които произвеждат над 5000 марки, обяснява директорът на Никарагуанската камара на производителите на тютюн Венсеслао Кастильо. В някои стопанства „засаждането е механизирано и се прави с трактори, правят се непрекъснато и изследвания на почвата, работят метеорологични станции и приоритетът са работниците, така че да имат най-добрата подготовка“.

Кубинците са предали на никарагуанците необходимото ноу-хау за производството на пури, които се навиват ръчно и са причината за славата на „абанос“ („habanos“). От засаждането до разпространението в търговската мрежа се извършва процес, съдържащ 539 етапа, сред които са редовните проверки на качеството.

Карина Ривера проверява средно осем пури на ден в залата за контрол на завод на Plasencia Cigar. „Ако установя, че пурата не отговаря на качеството, искано от клиентите, аз я маркирам веднага“, обяснява Карина, която е в бранша от 22 години.

През 2018 г. Никарагуа е изнесла 140 млн. пури в САЩ, изпреварвайки за трета поредна година Доминиканската република (95 млн.) и Хондурас (75 млн.), според данните на Американската асоциация за производство и търговия с пури, цитирани от Кастильо. От 2008 г. продажбите на никарагуански пури са се увеличили с 40% в САЩ, а в същото време кубинските пури нямат достъп до американския пазар заради ембаргото, което е в сила от 1962 г.

Според Венсеслао Кастильо „силата на никарагуанския тютюн е във вниманието, което се отделя на качеството, което ни позволява днес да сме основният износител на пури премиум в САЩ“.

През 2018-а от първите 10 марки пури в годишната класация на специализираното американски списание „Сигар афисионадо“ шест са били никарагуански. Най-добрата пура на годината – „E.P Carillo Encore majestic“ – е направена в Доминиканската република, но „само от никарагуански тютюн“, уточнява списанието.

В Европа, където пазарът продължава в голяма степен да е доминиран от кубинските пури, френското списание „Аматьор де сигар“ постави на 100% никарагуанска пура на второ място в класацията си за 2019-а, посветена на некубинските пури. „Според нас 60 до 70% от успеха се дължи на начина, по който тютюнът се изсушава и на времето, посветено на узряването и стареенето. Ние не пришпорваме нещата“, обяснява Кастильо.

Нестор Пласенсия го потвърждава: според него „трилогията на успеха са почвата, микроклиматът и хората – старанието, което те влагат в работата си“. Производството на пури е един от малкото сектори, който е устоял на политическата и икономическата криза, разтърсващи Никарагуа вече повече от година. Репресиите срещу антиправителствените демонстрации причиниха смъртта на над 325 души. Те станаха причина 62 000 никарагуанци да напуснат родината си и да заживеят в изгнание. И пак сринаха икономиката, която от 2010 г. отчиташе годишен растеж от 4%, лишавайки 400 000 от работа, според данни на частния сектор.

Ако не бяха тези фабрики (за тютюневи изделия), Естели със сигурност щеше да опустее“, казва пред АФП Силвия Морено, на 43 години, която работи от 21 години в производството на пури.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.