Тръмп използва срещата на Г-20, за да сее раздори

Започналата в японския град Осака среща на върха на Г-20 от самото си основаване е най-вече място за опознаване и за опити да се намерят допирни точки в позициите. В крайна сметка обаче тези срещи на върха остават в паметта най-вече с блъсканицата на лидерите на присъстващите страни да застанат на първия ред на груповата снимка.

Ако има един проблем, по който тазгодишният форум на Г-20 трябва ясно да покаже глобално лидерство, това е кризата, свързана с климатичните промени. Тази тема наистина присъства в дневния ред в Осака, но въпреки усилията на страни като Франция, няма изгледи за сериозни и ефикасни действия. И това не е изненадващо за група от страни, които почти са утроили субсидиите, които отпускат за електроцентрали на въглища между 2013 и 2017 г., като водещи с това отношение са Китай, Индия и Япония. Но именно решението на Тръмп да оттегли САЩ от споразуменията за климата и да се върне към използването на фосилни горива създава средата, в която виреят тези ужасни рецидиви.

Но саботажите на Тръмп не приключват с това. Американският президент използва тези лидерски сбирки не за да гради съюзи за решаване на общите проблеми, а за да бие по своите противници, а понякога дори и по тези, които се предполага, че са му съюзници. Той не търси общо съгласие, което според него е за баламите. Той търси да наложи американския интерес над приятели и врагове без разлика.

Това е причината тази поредна среща на върха да е вече засенчена от все по-сериозната търговска война между САЩ и Китай (Тръмп ще има двустранна среща със Си Цзинпин в събота, на която ще видим само всички да се усмихват). Планираните срещи на Тръмп с други лидери в Осака изглеждат като част от преднамерена разрушителна стратегия за внасяне на раздори.

Обаче опитите на Тръмп за изнудване и сплашване са селективни. В навечерието на форума в Осака той не е отправял нападки срещу руския президент Владимир Путин, чиято страна систематично се е намесвала в изборите в САЩ през 2016 г., и срещу саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който току-що бе обвинен от ООН, че е организирал зловещото убийство на опозиционния журналист Джамал Хашоги.

Подобно на ООН, Г-20 е един дълбоко разочароващ форум. Присъщите ограничения на една организация, която не може да даде лидерство по съдбоносния проблем за кризата с климата, която прави непохватни опити да ограничи глобалните щети от търговската война между САЩ и Китай, и която изглежда доволна, че следващият й форум ще бъде в Рияд, са фрапантни. Но ние живеем в глобално общество и глобална икономика и форуми за глобално управление на тези процеси са по-необходими от всякога. Затова колкото и несъвършен да е Г-20, все пак по-добре е, че има нещо като него, отколкото нищо.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.