Наводнения, бедствия, застраховки или какво не казват по телевизията

Наводнението в Котел. Снимка: от видео на Котел нюз

Преди време, когато пак имаше наводнения, давах интервю за банковия произвол на репортер от Нова тв. Веднага след интервюто репортерът трябваше да тръгне към прелял язовир. Викам му:
– Хубаво де, няма ли кой да обясни с прости думи, че тези къщи по селата, няма как реално да бъдат затраховани?

– Ама наистина ли?

И така вече години наред, при всяко бедствие, от телевизиите ни показват ниската финансова култура на хората.

Като собственик на застрахователен брокер и като изнервен тв-зрител искам да внеса някои ясноти по въпроса за бедствията и застраховките.

Паянтови постройки не се застраховат

При който и застраховател да отидете, ще ви каже, че паянтови постройки не се застраховат. Паянтови означава кирпичена или такава, строена без проект или някакви специални изисквания. Сега си помислете какви са къщите, които ни показват по телевизиите след наводненията.

Незаконни постройки или в несъответствие със строителните норми не се застраховат. Как мислите, че се строи на село? С план, разрешително и строителен назор? Дори да се застраховат, застрахователят после няма да плати.

Преди да бъде сключена застраховката имущество, трябва да се попълват въпросници. Често клиентите не разбират какво попълват или какво ги питат. Доста често.

Сега си представете Баба Кина от Сусурлево как отговаря на въпроса „Има ли обектът спринклерна инсталация?” Ясно като бял ден нали?

А едно нещо да не попълниш както трябва и отказа на изплащане на обезщетение е гарантиран.

Подобно е положението със земеделските застраховки

Застрахователите не застраховат за слана или градушка в периодите, когато те се проявяват. Застраховат за слана, ако падне през лятото. Август месец например ще имате покритие за слана. Помните ли кога последно сте забелязали слана през август? Аз мисля, че не сте виждали, няма и да видите.

Мисля, че стана ясна идеята със застраховането по селата. Когато има застраховки и все пак застрахователят плати, макар по договор да не е длъжен, то е с цел реклама. Казва се плащане „екс грация” (компромисно плащане). Спомням си как ми надуха ушите, че „Лев Инс“ платили при незнамси кое наводнение. Колко са платили и какво… никой не ти казва.

Знам обаче как се правят земеделски застраховки. Земеделците дойдат, платят първата вноска, вземат парите от европейската субсидия и останалите 3 вноски… имаш да взимаш. Застрахователната полица им я изискват в набора документи за плащане на субсидии.
И са си прави земеделците. Знаят че не могат да разчитат на плащане от застрахователите.
Някои застрахователи дори прекратиха издаването на селскостопански полици на разсрочени плащания по този повод.
С две думи – проста работа е застраховането, ама не е за простаци. И за репортери не е.


От финансовия блог kendov.com. Той не е комерсиален. Ако намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.