Българските хотелиери не знаят на кой свят живеят

Снимките на празни плажове изкараха по телевизиите хотелиери да обясняват, сякаш са се наговорили, че това било нормално, след 10 юли щели да дойдат туристите. Не признават, че сезонът е истинска катастрофа, благодарение на тяхната лакомия. И от чуждестранните туристи има най-малко 20% спад, макар за тях пакетите да са доста евтини.

Председателката на сдружение „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева обаче признава, цитирана от economic.bg, че още от февруари вече е било ясно, че се забавят ранните записвания и нещата не вървят добре, а въпреки това министерството не е реагирало.
Как трябвало да реагира? Да отговори на масираната реклама от страни като Тунис, Мароко, Египет, която насочила туристопотока от Европа натам.

Трябвало „да намалят цените на шезлонги и чадъри, от една страна, от друга страна – масирана реклама, насочване към България, разговори от министъра на туризма с големите туроператори, да бъдат убеден в това, че нашият туристически продукт е много по-качествен от този в Египет“, твърди хотелиерската представителка.

Според казаното само дотук става ясно, че българските хотелиери не знаят на кой свят живеят. Айде, да си направят сами сметката за шезлонгите – кой да им намали цените? Искат хем да са частни хотелиери, хем държавата да им намалява цените на шезлонги.

Но най-смешното е, че според български хотелиери туристическият ни продукт бил много по-качествен от този в Египет…

Доста българи са ходили вече в Египет, в Хургада или Шарм Ел Шейх. И могат да сравняват. Хотелите са на 500-700 метра навътре от плажа, всеки ограден с парк, далеч от съседния хотел. Повечето са двуетажни къщички, 4-етажните се смятат за високо строителство. Пространството между тях и морето е алеи, цветя и храсти, за шезлонг не се плаща, облечени в униформа сервитьори обикалят между хората на плажа, предлагат напитки на поносими цени, във всеки случай, по-ниски от Слънчев бряг. Служителите по хотелите едва ли не се кланят на туристите, като на бели господари. Храната е с голям избор, в 3-звезден хотел там менюто е по-добро от някои 4-звездни български.

И става дума за Червено море, бистро, чисто, като се гмурнеш подводният свят е изумителен.

А най-важното – с пакет за 1000 лева можеш да летуваш седмица в 4-звезден хотел в Египет, на брега на Червено море, с качество, каквото у нас е лукс. И в тази цена влиза самолетен билет, застраховка, храна два или три пъти на ден, водят те в Кайро в археологическия музей и на пирамидите, плаща се допълнително неголяма сума за вход и др.

Кой хотелиер у нас може да предложи нещо по-добро?

За колко се летува на Слънчев бряг? Кой българин може да изкара там с 1000 лева една седмица?

А ако сравняваме с Гърция? Няма нужда от сравнение, огромните опашки на Кулата говорят достатъчно…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.