Защо Турция ще строи ядрени електроцентрали?

Американският президент Джордж Буш приветства турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган в Белия дом на 5 ноември 2007 година. САЩ подкрепят ядрените амбиции на Турция поради една-единствена причина: бизнесинтереси. Снимка: Ройтерс

Турция има ядрени планове от години, но сега, когато петролът намалява и поскъпва, турските мечти за участие в клуба на държавите, които използват атомната енергия за мирни цели, започват да придобиват плът и кръв. И това става с пълната подкрепа на Вашингтон.

Ако някой недоумява защо в случая с Турция Вашингтон адмирира и подкрепя ядрените й амбиции, то отговорът е прост и се свежда до бизнес за американските компании като „Дженерал електрик“. Те трябва да осигурят необходимите прескъпи ноу-хау технологии за реализация на турската ядрена програма. В същото време подобни планове ще освободят Турция от зависимостта на руския природен газ, който сега задоволява над 50 на сто от енергийните потребности на страната. Наред с това турските ядрени планове ще са своеобразна преграда пред руската енергийна експанзия.

През последните два месеца на миналата година турското правителство предприе конкретни действия, които навеждат на мисълта, че решението за ядрената ориентация на страната е взето и че пътят за това е трасиран. Основното доказателство е гласуваният от парламента закон, който очертава рамките на зараждащата се ядрена енергетика в Турция. Той ще ускори изграждането на първата турска атомна електроцентрала.

Правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган е на мнение, че атомната енергетика е необходима, за да се задоволят растящите енергийни нужди на страната. Въпреки ясния избор на правителството обаче, не бива да се игнорира съществуващият разнобой между политици, опозиция и природозащитници, които твърдят, че ядреният избор на Турция е стъпка в грешна посока.

По принцип правителството на Ердоган планира да изгради електроцентрала с мощност 1800 мегавата на черноморското пристанище Синоп. Централата ще бъде пусната в експлоатация през 2014 година. Междувременно се породи и дебат за три атомни електроцентрали с обща мощност 5000 мегавата, но последва отстъпление от тези планове.

Турция няма местни енергийни ресурси, а растящата икономика превърна страната в голям потребител на енергия. Днес тя е зависима преди всичко от руския и от иранския природен газ. Трябва да се отбележи, че през 2006 година Турция сключи договори за внос на 850 млрд. куб.м. природен газ от Русия, което съставлява 67 на сто от общия турски внос на природен газ.

Не са нужни големи познания за енергийните игри, за да се разбере нервността на Вашингтон, предизвикана от енергийната зависимост на Анкара от Москва. Именно за да парират пълната зависимост на Турция от Русия, САЩ дадоха зелена светлина на Анкара да тръгне по ядрения път. Очаква се в близко време турското министерство на енергетиката, което според гласувания закон е компетентно да организира процедурите по изграждането на атомни електроцентрали, да обяви търг.

Американската компания „Дженерал електрик“ вече декларира интерес за участие в ядрената енергийна програма на Турция. През ноември американският министър на енергетиката Самюел Бодман не се яви на откриването на гръцко-турския газопровод (първият газопровод, който ще захранва Европа с не руски газ). Той обаче се срещна с турския си колега Хилми Гюлер в Истанбул и заяви, че САЩ ще сътрудничат с Турция за изграждането на първите атомни електроцентрали в страната.

Бодман призова Турция да участва в сътрудничеството в рамките на изградения и подкрепян от САЩ световен механизъм за използване на ядрената енергия за мирни цели. Става дума за механизъм, с който Вашингтон контролира ядрените страни и най-вече въздейства на изкушенията, които биха могли да възникнат при използване на атомната енергия за военни цели.

Турските природозащитници протестират срещу новия закон. Наскоро те организираха протестно шествие в Истанбул срещу плановете на правителството. „Чувствам се щастлив, че досега в Турция не е била построена атомна електроцентрала“, заяви Орхан Курал, професор от техническия университет в Истанбул. “Турция се намира в сеизмичен район и е рискова страна за строителството на атомна електроцентрала“, каза той и добави, че освен сеизмична страна, Турция не разполага с достатъчно количество уран, което означава, че атомната й енергетика ще бъде съпроводена с някаква друга форма на зависимост.

Заслужава внимание фактът, че ядрените блянове на Турция датират от преди 30 години. Но те винаги са били съпътствани с различни мнения и по този причина ядрените проекти досега не са били реализирани. Сега, когато руската империя набира скорост и претендира с основното си оръжие – петрола – като търси сфери на влияние, Вашингтон рискува, като залага на кутията на ядрената Пандора.

По материали от БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.