Войни на банди рушат шведската социалдемокрация

Насилие в Стокхолм. Снимка: от тв екрана

„Укрепваш бандата си като елиминираш външна заплаха, освен това си възвръщаш престижа“: смъртоносното уреждане на сметки между бандите в „кварталите“ нарушава пакта за равенство, върху който е изградена шведската социалдемокрация.

Еди Павер можеше да плати кървава цена за членството си в такова „семейство“, където свещените връзки между членовете изискват пълна лоялност.

„Идеята е да се укрепи общността и да се покаже кой е най-силният, най-смелият“, обяснява за АФП бившият 47-годишен пандизчия от хърватски произход, който днес е вън от тази среда.

През 2018 г. в Швеция при повече от 300 престрелки загинаха 45 души, а 135 бяха ранени, докато общото количество на умишлени убийства е сред най-ниските в света (1 на 100 000), по данни на полицията.

Кървавите престрелки непрекъснато се увеличават и миналата година достигнаха рекордно равнище. Но 2019 г. може да стане поредната черна година: за първото полугодие Стокхолм регистрира толкова убити, колкото за цялата 2018 г.

По-голямата част от престъпниците и жертвите са млади мъже под 30 години, безработни, често без диплома за средно образование, които живеят в бедни квартали.

„Ако имаш усещането, че си изолиран, имаш проблеми с шведския език и виждаш тези момчета да продават дрога, да носят златни ланци, да карат лъскави коли, да имат момичета, не е трудно да си намериш мястото“, казва Еди Павер.

Както в другите мегаполиси в Европа, Швеция има своите анклави, около последните спирки на метрото, по протежение на околовръстните шосета. Други „квартали“, където обаче върлува насилие, са разположени недалеч от центровете. Сградите като цяло са в добро състояние, училищата са добре обзаведени, улиците са чисти, с цветни лехи.

Но социалните проблеми, безработицата, голямата гъстота на населението от чужд произход подхранват изолацията, отпадането от училище и паралелната икономика.

„Част от уреждането на сметки е свързана с трафик на дрога, с вътрешните конфликти и с парични дългове. Но често е въпрос на чест, например свързано с приятелки. Равнището на престъпленията, оправдаващо репресии, е доста ниско“, анализира Гунар Апелгрен, полицейски комисар в Стокхолм.

„Бандите не търсят институциите при уреждане на конфликти. Обективният мотив за уреждане на сметки не е от значение. Става дума за запазване на авторитета“, обяснява Торнбьорн Форкби, преподавател по социални науки.

Столицата и град Малмьо в южната част на страната са най-засегнати, въпреки че насилието настъпва и в средните по големина градове.

Внесено от Балканите за нищожни суми, предпочитаното оръжие на бандите е автомат Калашников, който се продава между 2500 и 3500 евро. „Цената му се вдига случай на открит конфликт“, подчертава Гунар Апелгрен.

Пагубна шведска особеност във войната на бандите е разчистването на сметки да става също с гранати и експлозиви. На 7 юни експлозия разруши фасадите на две жилищни сгради в Линшьопинг, на два часа път от Стокхолм. Като по чудо нямаше тежко ранени.

Опити позволиха намаляване на напрежението на местно ниво. Малмьо одобри програмата „Груп вайълънс интервеншън“ (GVI), която се доказа като успешна в Бостън и Ню Орлиънс. Последиците от нея все още са несигурни.

Дясната и крайнодясната опозиция критикуват яростно „прекалената толерантност“ на премиера социалдемократ Стефан Льовен, на власт от 2014 г. насам, настоявайки особено за премахване на „отстъпката“ в изтърпяването на наказанието, от която се ползват осъдени младежи под 21 години.

„Това насилие е напът да разяде нашето общество и Швеция, такава каквато трябва да бъде“, заяви депутатът консерватор Йохан Форсел по време на парламентарен дебат за бандите.

Вместо единствено репресивни действия, правителството казва, че желае съвместна мобилизация на участниците от гражданското общество и на силите за сигурност.

„Уреждането на сметки и престъпните банди може да се изкоренят само ако се действа срещу основната причина, при условие че има съвместни действия на полицията със социалните служби и училищата“, настоява Стефан Льовен.

Еди Павер, който сега работи в център за детоксикация, също смята, че наказателните действия са недостатъчни. „Не можем да разрешим проблема със затворнически присъди. Наказанията за незаконно притежание на оръжие се увеличиха и това изобщо не помага. Трябва да се започне отрано (…) с училището“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.