Цитат право в десетката – Няма друг народ, който така се тъпче с пача, шкембе, кожички и трътки
Диетологът Донка Байкова пред в. "Новинар"
– …не е нужно да ядем прасето от главата до копитата. Не познавам друга нация в света, която така да се тъпче с пача, шкембе чорба и всякакви вътрешности. Субпродуктите са много мазни и богати на холестерол, който в конкретния случай не се елиминира от организма…
– Вие обявихте за вредни най-вкусните според мнозина части от месото…
– Ако искате да сте здрави, забравете за кожите и трътките. В Америка има практика кожата на пилето да се отделя преди приготвяне, а за нас кожичката е най-апетитна. Най-желани са най-мазните неща, но те са и най-вредни.
– Защо французойките са толкова слаби, като цял ден ядат сирена?
– Не съм се замисляла по този въпрос, но вероятно става дума за количества. Сиренето там е следястие, нарязано е на тънко и не се прекалява. Ние сме гладни и със зрителния си нерв – не режем на тънко, а нападаме по български, големите буци. През последните години у нас, по примера на американците, бе въведена модата на големите порции. Това на никого не е необходимо. Обратно, в изисканите заведения сервират малки количества красиво поднесени и аранжирани блюда. В САЩ официално се говори за национален синдром на затлъстяване. Там всичко си изяждат.
––––––––––––