Цитат право в десетката – Няма друг народ, който така се тъпче с пача, шкембе, кожички и трътки

Диетологът Донка Байкова пред в. "Новинар"

– …не е нужно да ядем прасето от главата до копитата. Не познавам друга нация в света, която така да се тъпче с пача, шкембе чорба и всякакви вътрешности. Субпродуктите са много мазни и богати на холестерол, който в конкретния случай не се елиминира от организма…

– Вие обявихте за вредни най-вкусните според мнозина части от месото…

– Ако искате да сте здрави, забравете за кожите и трътките. В Америка има практика кожата на пилето да се отделя преди приготвяне, а за нас кожичката е най-апетитна. Най-желани са най-мазните неща, но те са и най-вредни.

– Защо французойките са толкова слаби, като цял ден ядат сирена?

– Не съм се замисляла по този въпрос, но вероятно става дума за количества. Сиренето там е следястие, нарязано е на тънко и не се прекалява. Ние сме гладни и със зрителния си нерв – не режем на тънко, а нападаме по български, големите буци. През последните години у нас, по примера на американците, бе въведена модата на големите порции. Това на никого не е необходимо. Обратно, в изисканите заведения сервират малки количества красиво поднесени и аранжирани блюда. В САЩ официално се говори за национален синдром на затлъстяване. Там всичко си изяждат.

––––––––––––

Виж тук цялото интервю

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.