Тест за наркотици и някои кредитни въпроси с Емил Кошлуков. След него фалира ТВ7, а сега?

Той е от котилото на Борисов, което сучеше от КТБ

Емил Кошлуков. Снимка: от екрана

Да оставим средния пръст, който сегашният директор и бивш програмен директор на БНТ показа на всички зрители. Това е жест на падението на цялото общество, излъчило такива членки на СЕМ и избрало такъв директор начело на обществената телевизия.

Когато човек види Кошлуков да води предаване с блеснал поглед и забързано агресивно говорене, неминуемо си задава въпроса дали той не е смъркал нещо преди да влезе в студиото. Такава приповдигнатост и блясък в очите се получава от кокаин. И така се засилват приказките, които се носят за него от години.

Дали Кошлуков смърка кокаин (дрогата на богатите), може да се установи по много лесен начин – с няколко теста. Дори редовни тестове, както всеки път тестват летците преди полет. Обичайни тестове доказват наличие на кокаин 2-4 дни след последната „линия”, а при редовна употреба тест може да го докаже и до 2-3 седмици след това. Има и други тестове, които улавят и по-дълъг период. Това са подробности, но въпросът е много сериозен.

При предишния директор на БНТ, загубил поста си заради алкохол, БНТ достигна дълг близо 50 млн. лева и практически е във фалит.
Какво би постигнал директор, който има слабост към други опиати? Дали не е по-важно новият директор на БНТ да бъде проверяван за наркотици? Катастрофа с обществената БНТ е по-опасна от катастрофа с автомобил.

Изборът на Кошлуков е избор на Борисов

Целенасочен, последователен, а не случаен. Още като избраха Каменаров за шеф на БНТ, той беше само параван за Кошлуков – веднага го назначи за програмен директор. И изкара нужното време на този пост да събере стаж за да се кандидатира за директор. Защото при предишния конкурс нямаше нужния стаж и тогава коалиционният партньор на Борисов – Сидеров – помогна. Кошлуков представи справка, че е бил 2016-2017 програмен директор на телевизия „Алфа” на партия „Атака”. Сега, в биографичната справка за Кошлуков на сайта на БНТ отсъства този стаж от 1 година в партийната телевизия на Сидеров. Посочва се, че по същото време е бил водещ в Канал 3 – телевизията, известна като телевизията на Пеевски. Излиза, че Кошлуков е бил едновременно водещ в една телевизия и програмен директор на друга. Или пък стажът в телевизия „Алфа” е фалшив. Ако кандидат с такива легенди се появи на конкурс за шеф на телевизия в Германия, ще избухне обществен скандал. В страна като България никой не се вълнува от тези неща.

Изборът на Кошлуков издава целия кръг около премиера Борисов, в който влиза и Пеевски.
Кошлуков беше от едно котило, което сучеше от КТБ. Някои вестници лапаха оттам кредити и не върнаха нищо. „Стандарт”, „Труд”, „24 часа” и др. са получили кредити директно от КТБ или от кухи, кредитирани от банката фирми, общо за над 38 млн. лева. По-голямата част от тези пари не са върнати, за малка част са направени цесии с когото трябва.

Името на Кошлуков се появява в доклад на Фонда за гарантиране на влоговете от януари 2016 г. като лице с невърнат кредит. На Кошлуков навремето, докато е бил шеф и водещ в ТВ7, е отпуснат

100 хил. долара кредит, преференциален и необезпечен,

даден му е лично, като физическо лице. С написани собственоръчно указания от Цветан Василев върху докладна на банката, кредитът да е без обезпечение. В докладната пише, че иска кредит за купуване на жилище в САЩ. Този документ беше публикуван във в. „19`”.

През февруари 2017 беше пуснат доклад на синдиците на КТБ, който излезе и на сайта на банката. В него името на Кошлуков присъства с невърнат кредит от над 50 212 лв. по кредитна карта, явно златна или платинена. Тогава пред „Медиапул” Кошлуков казва, че дължал 25 хил. долара на банката, ама имал и депозит там от 30 хил. лева, чакал да ги прихванат и щял да доплати.

Няма проблеми. Всичко е законно. Никой не го тормози, не му задава въпроси за несъответствия, никой не се вълнува за такива дребни суми.

Кошлуков е бил собственик на дружеството, което на практика управляваше ТВ7 – „Ноу фрейм медия”. Бил е и в управителния съвет на ТВ7, и външен продуцент там, и водещ на авторско предаване. До фалита на КТБ „Ноу фрейм медия” правеше повечето предавания на ТВ7.

В ТВ7, на която за кратко Кошлуков беше и директор (и този факт го няма в биографичната му справка), по думите на Цветан Василев са потънали 300 млн. лева (!). Финансовият министър Горанов през 2015 г. посочи сумата 288 млн. лева.

Кой как е усвоявал тези пари може само да се предполага. Но в ТВ7 Кошлуков е и на заплата, и външен продуцент с авторско предаване. Него прокуратурата не го преследва, както преследва Елена Йончева, която също е била външен продуцент.

„Ноу фрейм медия” след Кошлуков е сменяло собственици (влиза във владение и на Бареков), преобразувало се е, но и фалирало. И като човек от ръководството на фалирало дружество, Кошлуков няма право да участва в управлението на друго 5 години, до средата на 2020 г., уточнява вестник „19`”. Но изглежда може да участва в ръководството на фалирала национална телевизия.

В ръководството на „Ноу фрейм медия са били Вили Сечкова, спътницата в живота на Александър Сталийски, приближен на премиера Борисов, също и нейният брат. Сечкова и Сталийски се оказаха с депозити общо за над 30 млн. лева в КТБ, които са спасени с цесии. Основната им дейност е била продуцентска, свързана с ТВ7.

Същността на аферата с КТБ

беше следната – да точат от банката и после да я съборят, така че който има да връща да не върне, или да се прихващат евтино с цесии, да се търгуват дългове и т. н. Или да разграби активи на длъжници. И само мустакатият банкер да е виновен, той направил пирамида и прибрал парите.

ТВ7 и вестниците са дреболия пред милионите, които останаха като невърнати кредити, или пред усвояването на „Виваком“, „Булгартабак“ и т. н. заводи и предприятия. Общият размер на кражбата може да се оцени ориентировъчно най-малко на 3,5 млрд. лева, колкото Фондът за гарантиране на влоговете върна на вложители. Но не са само те – и много фирми, включително държавни, изгоряха с милиони, които няма кой да им върне.

Кошлуков е част от котилото около Борисов. Въобще не е случаен избор на три неадекватни жени протестърки в СЕМ, които само като им видиш физиономиите и ти иде да нападнеш Полша (както се изразява на едно място Уди Алън).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.