Либия: Руски „политтехнолози“ са арестувани за намеса в изборите

Пригожин сервира на Путин. Снимка: от тв екрана

В Либия са арестувани двама руснаци по обвинение в опит да окажат влияние върху предстоящите общи избори, съобщи агенция „Блумбърг“. Един от задържаните е политическият технолог Максим Шугалей, който е свързан с бизнесмена Евгений Пригожин*. Вторият е преводач, предаде източник на Би Би Си.

„Фондацията за защита на националните ценности“, в която работят двамата руснаци, потвърди тяхното задържане и заяви, че те не се се намесвали в изборния процес в Либия.

Какво научи „Блумбърг“?

В публикацията си за задържането на руснаците „Блумбърг“ се позовава на писмо, с което агенцията разполага. То е било изпратено от прокуратурата на Либия до международно признатото правителство на страната в Триполи.

В писмото се казва, че гражданите на Русия са били въвлечени в „организиране на среща“ със Сейф ал Ислам Кадафи – сина на сваления ръководител на страната и възможен кандидат за президент. В съобщението на агенцията не бяха посочени имената на арестуваните руснаци.

Според „Блумбърг“ трети техен сънародник е успял да напусне страната преди силите за сигурност да го намерят.
Политехнологът Шугалей и преводачът

В Либия е задържан 53-годишният петербургски политически технолог Максим Шугалей, който по данни на Би Би Си и изданието „Проект“ е работил на президентските избори в Мадагаскар за интересите на руския бизнесмен Евгений Пригожин. Това съобщи за руската редакция на Би Би Си източник, близък до Шугалей. Същото е съобщавал и на „Проект“.

Вторият задържан е Самер Хасан Суейфан, гражданин на Русия от арабски произход, който работи като преводач, съобщи събеседникът на Би Би Си. Преди да започне работата в Африка, Шугалей е помагал на кандидати на регионални избори в Русия.

Сред клиентите му са кандидати от путиновата „Единна Русия“, Комунистическата партия на Руската федерация, Либералдемократическата партия на Русия и „Справедлива Русия“. Самият той на няколко пъти се е кандидатирал за депутат, но нито веднъж не е побеждавал на избори.

Впоследствие организацията, за която работи Шугалей, потвърди че той е задържан. Тя се нарича „Фонд за защита на националните интереси“. Фондът е създаден от Александър Малкевич, който същевременно работи и като главен редактор на англоезичния сайт USA Really – проект на т.нар. „Федерална новинарска агенция“. По данни на американските власти тя се финансира от Пригожин.

В изявлението на фондацията се казва, че „сътрудниците на изследователската група са се занимавали единствено с провеждането на социологически допитвания, изучавайки хуманитарната, културната и политическата обстановка в страната“ и „не са се намесвали по никакъв начин в електоралните процеси на територията на Либия“.

В изявлението Шугалей е наречен „известен социолог“, но фондацията не назовава името на втория задържан. В групата са членували „социолог-ръководител на групата“, „социолог-специалист по хуманитарните въпроси в арабските страни“ и „социолог-културолог“, следва от изявлението.

Малкевич каза пред РИА „Новости“, че неговата фондация е водила тайни преговори и се е опитвала да освободи сътрудниците си. „Вместо вече да приключат този случай и да ги пуснат, явно под някакъв външен натиск, либийските силови служби обнародваха информация, че заловените са едва ли не руски шпиони“, оплака се Малкевич.

Данните от лаптопите и флашките, намерени у заподозрените, свидетелстват, че са работили за компания, която „се специализира в оказването на влияние върху избори, които трябва да се състоят в няколко африкански държави“, сред които и Либия, писа агенция Блумбърг. Сейф ал Ислам Кадафи се ползва с подкрепата на някои чиновници в Москва, твърди агенцията.

След публикацията на „Блумбърг“ външното министерство на Русия заяви, че Москва „е обърнала внимание на появилата се в редица западни източници информация за задържането в Триполи на двама руски граждани“. „Предприети са мерки за проверка на тази информация по съответните канали“, отбелязаха от министерството пред РИА „Новости“.

Нужна е подкрепа

Признатите от ООН власти в Либия планираха да произведат избори през първата половина на тази година, но досега те не се състояха.

В страната продължава въоръженият конфликт между Триполи и Либийската национална армия под ръководството на фелдмаршал Халифа Хафтар, застанал на страната на парламента.

В края на 2018 г. „Блумбърг“ съобщи, че Сейф ал Ислам Кадафи се е обърнал към руските власти с молба да го подкрепят на предстоящите избори. По данни на агенцията той е разчитал както на финансиране на кампанията си, така и на посредничество при преговорите с либийските власти.

Тогава заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов настояваше, че Кадафи трябва да бъде част от политическия процес в Либия.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви миналата седмица, че Москва поддържа отношения както с официалното правителство на Либия, така и със силите на фелдмаршал Хафтар. При това той подчерта, че Русия не е страната, която трябва да има решаващ принос за уреждането на кризата в държавата. „Ние не се дърпаме, но не искаме да затъваме в този проблем“, каза Путин.

БТА

* Руският мултимилионер Евгений Пригожин, с прозвището „Готвача на Путин“, ръководи обширна руска медийна империя. Той е обвинен в САЩ за намеса в президентските избори през 2016 г. чрез армия от тролове, а наемници от частната му военна компания са се подвизавали из бойните полета в Украйна и Сирия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.