Земетресения подсетиха калифорнийците да се подготвят за „Големия трус“

Телевизионни водещи по време на земетресение в Калифорния. Снимка: от тв екрана

Местните жители разчистват след две от най-силните земетресения, сполетели Калифорния от десетилетия, а учените предупреждават, че и двете трябва да послужат като предупреждение да се подготвят за „Големия трус“, от който тук хората отдавна се страхуват.

Калифорния отпуска повече от 16 милиона долара за монтиране на хиляди сензори за засичане на земетресения в целия щат, които според служители ще дадат на доставчиците на комунални услуги и на влаковете ценни секунди, в които да преустановят работа преди началото на труса.

Губернатор Гавин Нюсъм заяви, че е време местните жители да свършат това, което се очаква от тях – да си съставят маршрути за евакуация и си приготвят чанти с храна, вода, фенери и други необходими вещи в случай на земетресение.

„Това, честно казано, е „аларма“ за останалите части на щата и други места в страната“, каза в събота Нюсъм на пресконференция, посветена на усилията за предоставяне на помощ на един пустинен регион, разтърсен от няколко земетресения едно след друго.

Земетресенията с магнитуд 6,4 в четвъртък и с магнитуд 7,1 в петък бяха с епицентър на 18 километра от малкия пустинен град Риджкрест, разположен на около 241 километра от Лос Анджелис.

Земетресенията нанесоха щети на магистрали, предизвикаха скъсване на газопроводи, причинили пожари в няколко къщи. Според служители пострадали са около 50 къщи в намиращия се наблизо малък град Трона. Няма загинали или сериозно ранени, което властите отдават на отдалечеността на града, намиращ се в пустинята Мохаве.

„Всеки път, когато преживеем земетресение с магнитуд седем и няма загинали, тежко ранени, нито значителни материални щети, ми се ще да кажа, че това е благословия и чудо“, заяви вчера Андрю Фрийборн, говорител на пожарната на окръг Кърн.

Сеизмолози заявиха, че при земетресение с подобен магнитуд в голям град като Сан Франциско, Лос Анджелис или Сан Диего могат да се срутят мостове, сгради и пътища, да се стигне до опустошителни пожари заради прекъсване на газопроводи.

„В Южна Калифорния на всеки две години ще има средно по едно земетресение с магнитуд шест. Всъщност изминаха 20 години без такова земетресение, така че станахме свидетели на най-спокойните 20 години в историята на Южна Калифорния“, заяви сеизмологът Луси Джоунс от Калифорнийския технологичен институт. „Не е вероятно това да продължи в дългосрочен план. Геоложките характеристики продължават да се променят и трябва да очакваме и по-силни трусове. И когато това се случи близо до хора, положението ще е доста по-тежко“, добавя тя.

Затова има нужда от подготовка, твърдят Нюсъм и други.

Някои калифорнийци като Грег Месиджиън от Лос Анджелис твърдят, че вече взимат предпазни мерки. За него земетресението през 1994 г. в Нортридж, при което загиват 61 души и което причинява материални щети на стойност 15 милиарда долара, е било сериозно предупреждение. Домът му в долината Сан Фернандо, намирал се точно над разлома, бил почти напълно разрушен.

„Имахме тухлени стени по периметъра и всичките се срутиха. Имаше пукнатини в басейна. Вътре в къщата всички вещи по рафтовете се счупиха. Телевизорите паднаха и се счупиха. Коминът ни се срути. Стените се напукаха.

Със средствата от застраховката за земетресения, той направил ремонт.

В неделя пенсионираният учител прегледал чантата си за извънредни ситуации и се уверил, че разполага с всичко необходимо за следващото земетресение.

Съдържанието на чантата: достатъчно вода за една седмица, резервни обувки и дрехи, фенерчета, батерии, храна, зарядно за мобилен телефон и храна за кучето. Подготвил си е и маршрут за евакуация, като единият му автомобил е паркиран в гаража, а другият – на алеята, в случай, че гаражът рухне върху автомобила.

Земетресението от 1994 г. не е най-опустошителното в Калифорния. Известното земетресение в Сан Франциско от 1906 г. отнема живота на 3000 души. При земетресението в Сан Фернандо през 1971 г. с епицентър недалеч от този на земетресението в Нортридж загиват 65 души. Земетресението в Лома Приета през 1989 г., наречено земетресението от Световните игри, защото удря района на залива на Сан Франциско, когато Сан Франциско Джайънтс играят третия гейм на Световните игри, отнема живота на 63 души.

Кейти Миреску от Лос Анджелис разказва, че е имала намерение да поднови съдържанието на чантата си за спешни ситуации и сега има стимул да го направи. Според нея последните земетресения са били най-силните, откакто се е преместила в Калифорния през 2000 г.

„Силата на тези земетресения ни накара незабавно да се уверим дали имаме всичко необходимо“, казва тя.

Дизайнерът на продукти за „Сейлсфорс“ похарчила 250 долара за всичко – от къмпинг фенери, сигнални ракети и водоустойчив кибрит до неразваляща се храна, йодни таблетки за пречистване на вода и лиофилизирана храна за кучето. Тя принтирала копия на паспорта си и на този на съпруга си, а също така на шофьорските им книжки и на застрахователната полица за земетресения.

Някои хора в други щатове също взимат мерки.

„Когато видя място, сполетяно от две силни земетресения едно след друго, винаги се питам какво следва? Това със сигурност ме кара да се притесня за това, което следва, и дали съм подготвена“, казва Лаура Сампсън от Палмър, Аляска.

Сампсън си била у дома, в града североизток от Анкъридж, през ноември, когато земетресение с магнитуд седем разлюляло района. Тя твърди, че продължава да се нуждае от по-добър план за това как да се свърже с любимите си хора след земетресение.

Докато хората се подготвяха, властите в селския окръг Кърн поправяха пътища и възстановяваха комуналните услуги.

Земетресенията причиниха пожари в няколко къщи, спирания на тока, повреди на газопроводи, пукнатини по сгради и наводнения в някои къщи, в които имаше повреди на водопровода. Нюсъм заяви, че щетите възлизат на над 100 милиона долара и каза, че президентът Доналд Тръмп му се е обадил, за да предложи помощ от федералното правителство.

Всички пътища, обслужващи Риджкрест (град с население от 28 000 души), бяха обезопасени вчера за преминаване на автомобили, водата и токът бяха възстановени, а автобусите на градския транспорт ще подновят работа днес, заяви началникът на полицията Джед Маклафлин. Той каза, че се прави инспекция на къщите за щети и че всички правителствени сгради са в изправност.

Служители призоваха няколкостотинте души, дошли на среща на общността вчера вечерта в Риджкрест, да вземат мерки, веднага щом бъде възстановена течащата вода в домовете им, след като тя спря след двете земетресение, разлюлeли града в четвъртък и петък. Служителите помолиха местните жители на продължилата два часа среща да преваряват вода поне в рамките на няколко дни след възстановяването на водоподаването. Кметът Пеги Брийдън заяви, че два камиона с вода ще пристигнат в Реджкрест и разположеното наблизо малко градче Трона.

Няколко души на срещата в общинския център център Кер Макги заявиха, че ще имат нужда от психологическа помощ във връзка с преживяното вследствие на повредите, причинени от земетресенията, като например факта, че е трябвало да спят извън къщите си.

Брийдън каза на местните жители, че са доказали твърдостта си.

„Аплодисменти за Риджкрест!“, каза тя на фона на ръкопляскания.

Жителите на разположения недалеч град Трона, намиращ се югозападно от Долината на смъртта, съобщиха, че електричеството в града е възстановено, но все още в много домове няма вода и газ. Хората в града с население от близо 2000 души се наредиха на опашка за чиста вода, която войниците от калифорнийската национална гвардия раздаваха в гимназията в Трона.

„Току-що взех няколко пакета с бутилки с вода за мен и кучето ми“, каза Джеб Хейлман, който добави, че 40-годишната му къща не е пострадала от труса.

По думите му, когато в петък започнало земетресението, той бил на десет етажа над земята, работейки върху бойлер в завода на Сърлс Вали Минералс.

„Държах се с всички сили, за да оцелея. Беше си голямо клатене“, казва той с усмивка.

Тъй като температурите са около 100 градуса по Фаренхайт, Националната гвардия ще раздава вода“, докато има нужда, каза сержант Робърт Мадригал.

Служители взеха мерки заради горещината и хилядите по-слаби вторични трусове, очаквани през следващите няколко дни.

Американският геофизически институт заяви, че има само един процент шанс за друго земетресение с магнитуд седем или повече през следващата седмица и по-голяма възможност за земетресения с магнитуд шест.

Националната гвардия изпраща 200 войници, логистична подкрепа и авиация, заяви генерал майор Дейвид Болдуин.

Калифорнийската служба за извънредните ситуации достави походни легла, вода, храна и охладителни центрове в региона, заяви директорът Марк Гилардучи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.