Рок звезда се стреми да измести от сцената президента комик на украинските избори

Святослав Вакарчук. Снимка: от тв екрана

Облечен в черна тениска, украинският рок музикант Святослав Вакарчук се обръща от сцената към многобройните си фенове и ги пита дали им е дошло до гуша от начина, по който се управлява държавата им. „Колко от нас искат истинска промяна? На колко от нас им е писнало от старата политика?“, изкрещява той, вдигнал високо микрофона, докато възторжената публика го аплодира.

44-годишният фронтмен на групата „Океан Елзи“ (Океанът на Елза) излага плановете си да се кандидатира на парламентарните избори на 21 юли с платформа, която включва орязване на влиянието на олигарсите, реформа на съдебната система и подпомагане на иноваторите. После рок групата започва изпълнението си.

Вакарчук се опитва да се възползва от нарастващото настроение против украинския елит – същото настроение, което издигна телевизионния комик Володимир Зеленски на президентския пост през април с безапелационна изборна победа.

Певецът основа собствена партия, наречена „Голос“ („Глас“) през май и е на обиколка в страната преди предсрочните парламентарни избори. Подобно на Зеленски той се представя като различен от традиционните политици и враг на корупцията и ниския жизнен стандарт.

Партията на президента Зеленски, наречена „Слуга на народа“ (по заглавието на комедийния телевизионен сериал, в който той играе въображаем президент) е на път да спечели юлския вот. Социологическо проучване неотдавна показа, че Вакарчук може да се класира дори трети, което го прави потенциален коалиционен партньор, ако Зеленски не успее да спечели мнозинство.

И двете страни твърдят, че е преждевременно да се говори за обвързване, но допирните точки са налице. И двамата имат неформален стил и се чувстват удобно в социалните мрежи – Зеленски поства в Инстаграм своите кросове и фитнес тренировки, Вакарчук е споделял пози по йога и коремни преси. И двамата избягват нормалните политически етикети ляво/дясно/център и се отличават с относителна липса на политически „багаж“. И двамата обещават да се придържат към програмата на Международния валутен фонд „помощ срещу реформи“ – обещания, които ще успокоят инвеститорите.

„За мен МВФ е като антибиотика – не ти харесва, искаш да го спреш възможно най-скоро, но ако имаш истинска бактериална инфекция, го приемаш, защото иначе ще се влошиш“, обясни Вакарчук пред Ройтерс.

И двамата твърдят, че искат да продължат сближаването на Украйна със Запада.

Вакарчук е доказал своята позиция, организирайки концерти на Площада на независимостта в Киев по време на Майдана – бунта през 2013-2014 г. срещу тогавашния проруски президент на Украйна. Рефренът на една от най-популярните му любовни песни – „Няма да се предам без борба“, стана лозунг на протестиращите.

Според него бещанията, дадени от подкрепяните от Запада политици, които дойдоха на власт след този бунт, остават неизпълнени. Ако страната успее да стане пример за икономически успех, заяви той пред Ройтерс, това ще помогне да се убедят хората в Донбас и Крим, че за тях е по-добре да са част от Украйна.

„Те виждат корупция, липса на справедливост. Ако това се промени, ще бъде много по-лесно да спечелим сърцата и умовете на тези хора“, каза той.

Вакарчук завършва концерта си на Площада на свободата в източния град Харков, близо до границата с Русия. По-рано през деня той е говорил пред по-малобройна публика пред паметника на друг украински твворец, поета от 19 век Тарас Шевченко.

„Наистина ми харесва как говори и промените, които иска да направи“, споделя Роман Каверзин – един от публиката. „Важното е, че той е известна личност в Украйна и хората го слушат“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.