Франция: 14 юли ще премине под знака на Европа на отбраната

Тази година традиционният френски парад за (националния празник – бел. ред.) 14 юли ще премине под знака на европейското военно сътрудничество – една от любимите теми на президента Еманюел Макрон, който ще ръководи празненствата в присъствието на няколко европейски лидери, включително Ангела Меркел и Тереза Мей.

Пред лицето на Брекзит и отслабването на трансатлантическите връзки през ерата Тръмп, Макрон превърна Европа на отбраната в една от предпочитаните си теми, смятайки за жизненоважно за Стария континент да засили стратегическата си автономия, в допълнение към НАТО.

„От края на Втората световна война Европа никога не е била толкова необходима. Изграждането на една Европа на отбраната, свързана с Атлантическия алианс, чиято 70-годишнина отбелязваме, е приоритет за Франция“ и „представлява водещата идея на този парад“, подчертава френският държавен глава в съобщението за медиите, посветено на 14 юли.

Германската канцлерка Ангела Меркел, британската премиерка Тереза Мей и няколко други европейски държавни и правителствени ръководители ще присъстват на военния парад, в който ще участват армиите на техните страни, партньори на френската армия.

Деветте държави, участващи заедно с Франция в Европейската инициатива за намеса (ЕИН), създадена преди година под импулса на президента Макрон, целейки да развие „обща стратегическа култура“, ще бъдат представени на парада: Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Испания, Португалия, Финландия и Холандия.

Въздушната част от парада ще включва германски военнотранспортен самолет А400М и испански С-130. Сред хеликоптерите, които ще закрият парада, са и два британски „Чинук“. Великобритания, която в момента предоставя на френската армия в Сахел три от тези ценни транспортни хеликоптери, удължи своето участие до юни 2020 г., за голямо удовлетворение на Париж, който изпитва остър недостиг на подобен тип техника.

Почит към ранените

Общо около 4300 военни, 196 машини, 237 коня, 69 самолета и 39 хеликоптера ще бъдат мобилизирани за събитието, организирано на прочутия булевард „Шанз Елизе“ в центъра на френската столица. През 2019 г. авиосалонът в Бурже вече отбеляза европейското сътрудничество в отбранителната индустрия, като Париж, Берлин и Мадрид подписаха рамково споразумение за проект за боен самолет на бъдещето – „Future Combat Air System“ (FCAS, на френски SCAF).

Програма, която е в центъра на амбицията на Еманюел Макрон за развиване на Европа на отбраната, докато САЩ вече продават своя боен самолет Ф-35 на няколко европейски страни. Националният празник ще стане и повод да се напомнят и други любими на френския президент теми, като ранените при войните и задължителната военна повинност, която отново се лансира във Франция за 16-годишните.

„Войниците, матросите и летците, ранени за нашата отбрана, независимо каква е възрастта или травмата им, имат права спрямо нас. Те са от жизненоважно значение за нашите армии и в центъра на нашата загриженост“, заяви Еманюел Макрон в момент, когато френски военни участват в множество задгранични операции – от Близкия изток до пясъците на Сахел.

Миналата година френският президент покани военен, загубил крайници при експлозия на мина в Мали, да присъства заедно с него на финала на Световното първенство по футбол в Москва, което беше спечелено от националния отбор на Франция.

Парадът тази година ще приключи с група ранени, придружавани от двайсетина младежи, преминали задължителната военна служба -едно от предизборните обещания на Макрон, чиято експериментална фаза приключи неотдавна.

Впрочем някои нови машини, предвидени в Закона за планиране на военните разходи през 2019-2025 г., ще участват в парада на този 14 юли, като че ли за да кажат на армиите „обещанието е изпълнено“, включително бронираната машина „Грифон“, наследник на известния бронетранспортьор VAB, от която френските сухопътни сили получиха неотдавна няколко бройки. Ще бъде показан и самолетът цистерна „Феникс“, създаден, за да презарежда други самолети по време на полет. Той трябва да замени самолетите С-135, някои от които са на по половин век.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.