Путин иде да си напазарува Топлофикация? Първо да даде заслужен орден на Овчаров

Изтече информация, че една от темите в разговорите на Путин с българската страна ще бъде купуването на Топлофикация – София от руския гигант “Газпром”.
Още преди година от “Газпром” също изтече информация, че иска да купува топлофикации и електроразпределителни дружества в България. Тогава конкретно се споменаваше, че “Газпром” бил приготвил 100 милиона долара за столичното парно, като, разбира се, щял да покрие дълговете му за газ, които са около 200 млн. лева.
Само че столичната топлофикация съвсем не струва няколкостотин милиона долара. Реалната й цена е над 1 милиард. И може да скочи още много нагоре, като се обяви търг.
А при положение, че приватизацията е с търг, за какво ще разговаря тогава Путин? Ще шушне да се уреди нещо без търг? Ще окаже натиск? Руският манталитет е друг – там партийните апаратчици раздадоха и си разпределиха цели отрасли, и така създадоха олигарсите. Колко му е да си мислят, че и в България така може да се уреди някоя сделка. Тук обаче вече има някои европейски норми, колкото и да се мъчат нашенци да ги заобикалят.
Не трябва да се забравя кой постла най-много пътя на “Газпром” към Топлофикация София. Румен Овчаров в продължение на повече от 2 години води истинска война срещу нея. Десетки пъти агресивно тръбеше в медиите, че Топлофикация фалира, че оттам крадат. Заместничката му Корнелия Нинова пък обяви конкретно, че в Топлофикация са откраднали 30 и не знам колко си милиона от абонатите с криви сметки. Овчаров постигна искания ефект – хората спряха да си плащат сметките. Дългът към Булгаргаз порасна двойно, а дружеството се обезцени още повече.
Дори в скандала с Вальо Топлото мирише на руски газ. Намерените по банки и сейфове милиони на Топлото накрая може да се окажат част от схема за пране на пари, а не откраднати от Топлофикация. Както е известно Вальо Топлото дълго време се возеше на джип “Лексус”, преотстъпен му от фирма на банкера Кюлев, лека му пръст. Който пък беше шеф на Росексимбанк, където седяха парите на Чорни и Бог знае още на кого. Колко му е руските играчи да изпържат дребната риба Вальо Топлото (за когото са знаели много добре какво къта в банки), да гръмне скандал и Топлофикация да се обезцени повече.
Каквото станало, станало.
Какво ще говори Путин – негова си работа. Тук обаче се продава на търг. Предприятия не се раздават на някакви произведени в чин милионер.
Така че “Газпром” да заповяда да наддава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.