Крокодилът-човекоядец Густав се завръща + видео

Крокодилът-човекоядец Густав. Кадър от филма „Залавянето на крокодила-убиец“.

Най-големият в света пресноводен крокодил отново всява ужас у хората в района на езерото Танганайка, близо до границата на Бурунди с Демократична република Конго (бивш Заир). Густав (наречен така от френския учен Патрис Фей) е дълъг 7 м и тежи близо един тон. В малката страна, разкъсвана от политически размирици и племенни войни между тутси и хуту, местните вярват, че виновен за всички злини е този огромен крокодил-убиец – смятат го за въплъщение на злото. Според местните легенди за 60 години (крокодилите могат да доживеят и 80-годишна възраст) той се е превърнал в най-неумолимия човекоядец на всички времена – смята се, че е отговорен за смъртта на над 300 души (включително съпругата на руския посланик в Бурунди) и осакатяването на още толкова.
Гигантският крокодил следва проста и проверена тактика: причаква жертвите си в засада в продължение на много часове, после изниква буквално от нищото, сграбчва жертвата с огромната си паст, замъква я на дълбоко и с яростно завъртане на главата й пречупва гръбнака. По правило хищникът ловува бързоноги животни, които не би могъл да настигне в обикновена обстановка заради огромната си маса.
“Става въпрос само за смъртните случаи, за които информацията е потвърдена, възможно е броят на жертвите му да е далеч по-голям, тъй като районът е обширен, див, и слабо населен”, коментира французинът Патрис Фей. Той е любител биолог и естествоизпитател, който изследва района от 20 години. От 1998 г. той упорито върви по следите на Густав подобно на капитан Ахав, преследващ белия кит в „Моби Дик“. През 2002 г. участва заедно с изследователски екип в най-сериозния опит за залавянето на чудовището.

Изследователският екип подготвя капана за Густав. Кадър от филма „Залавянето на крокодила-убиец“.

Въпреки големия опит на специалистите, напредналите технологии и огромния метален капан, направен специално за случая, крокодилът измамва екипа, и успява да избяга, след като изяжда примамката и чупи капана. Злополучният опит за залавяне е заснет на лента в документалния филм “Залавянето на крокодила убиец” (“Capturing the Killer Croc”). Само докато текат снимките на филма, Густав изяжда 11 души. След опита да го заловят Густав изчезва и доскоро няма и следа от него. Единствено в началото на 2004 г. ужасяваща серия атаки, характеризираща легендарния апетит на Густав, напомня за него. За няколко години населението в района си отдъхва от терора на човекоядеца. За неговата съдба се носят най-различни слухове – че най-после някой е успял да го застреля, че е умрял от старост, че е бил заловен и изпратен за изследвания в Съединените Щати, Южна Африка или дори Австралия.
Наскоро слуховете остават в миналото. Патрис Фей съобщава, че гигантски крокодил с характерните за Густав множество белези от куршуми е нападнал група рибари и е изял един край езерото Танганайка, на 10 км южно от Бужумбура, столицата на Бурунди. Патрис се зарича отново да започне преследване: “Густав действително е тук. Изяжда големи количества риба, но понякога напада крави и рибари. Изглежда, че е много по-умен, отколкото можем да си представим.“ Това е най-големият крокодил, виждан жив някога и, може би, най-големият човекоядец. По-голяма дължина могат да достигнат само австралийските морски крокодили, но не и общи размери и маса. Например гърбът на Густав е висок над 70 см., почти колкото спортна кола. Огромната му маса не му позволява да лови с лекота риба и дребни
бозайници, затова се е ориентирал към едрата плячка. Лови зебри, антилопи гну, а понякога дори възрастни хипопотами и бебетата им присъстват в менюто му. Впечатляващо е, че дори хипопотамите, които нямат естествен враг и са животните с най-агресивен нрав, огромна 2-3 тонна маса и вземат годишно най-много човешки жертви в Африка, се боят от този екземпляр и дори не смеят да защитят малките си.


Трейлър към документалния филм „Залавянето на крокодила-убиец“
Не е ясно откога Густав е станал човекоядец, но това е безспорен факт. Възможна е единствено някаква неточност в броя на жертвите и вероятността при разчистването на сметки между племената част от убийствата да са приписани на крокодила. Но Патрис Фей твърди обратното: „Дълго време се смяташе, че много хора, изчезнали в околностите на Танганайка, за загинали в резултат на гражданската война. Докато аз не открих Густав.“
Точно по време на снимките на трилъра “Първично зло“ („Primeval”), вдъхновен от феномена Густав (2007, реж. Майкъл Кейтълман), самият прототип се появява отново. На 6 януари 2007 г. помощникът и преводач на Патрис Фей, Доминик Пудо, пише в имейл до NGA: “Фей и няколко други свидетели видяха Густав на крайбрежието около Бужумбура. Оттогава през последните седмици изгубихме дирите му, но трябва да се отбележи, че при ужасните валежи и придошлата и мътна река е трудно да се открие крокодилът.“ Това е интересна новина на фона на твърденията, че е бил застрелян от армията или от бракониери.Както изглежда, двете нови убийства бележат завръщането на крокодила – терминатор.
Густав на брега на езерото Танганайка. Кадър от филма „Залавянето на крокодила-убиец“.

Интересна е и историята на доктор Брейди Бар – ученият, чийто световен рекорд по залавяне на крокодили е все още ненадминат – 3000 за 15 години. Той завежда “Крокодилски хроники” в „Нешънъл джиографик“ и стилът му не е “каубойски” като на покойния всеобщ любимец, австралиеца Стивън Ъруин. Освен че, е доктор по биология, той се отличава с това, че е единственият учен, успял да изследва всичките 23 вида крокодили. Много е амбициран да залови Густав и да го изследва – той е първи във списъка му с издирваните. “Не е възможно да оцелее толкова дълго, да достигне такива размери и възраст, ако е глупав”, казва Брейди Бар. Въпреки това, доктор Бар е предпазлив, защото залавянето на такова чудовище живо носи огромен риск. За съжаление освен тези пречки и политическата обстановка в Бурунди затруднява изключително издирването на крокодила човекоядец. Конфликтите между бунтовниците хуту и управляващите тутси продължават. Но дори и условията да бяха благоприятни, търсенето сред десетки хиляди крокодили, на огромна територия, дори на такъв отличаващ се екземпляр като Густав, обещава да бъде много трудно. Брейди Бар казва: “Най-големите крокодили, виждани някога, винаги се намират в комунистически, изостанали страни с режим или в гражданска война, като Куба, Бирма или Камбоджа. Те оцеляват, защото хората в тези страни имат други неща, за които се безпокоят повече. Ако мирът дойде някога в Бурунди, помнете думите ми: някой ще убие това животно!”
Дотогава Густав ще живее, което значи, че мнозина други ще умрат!

По материали на сп. Нешънъл джиографик, сп. Венерди и сп. Огоньок

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.