Конкуренцията около медицинската марихуана в Юта се разгорещява

Кой епротив легализирането?
Плакат за легализацията на марихуаната, на който е изписано кой е най-против това в САЩ: полицейските синдикати, частните затвори, алкохолните компании, синдикатите на фармацевтичните заводи и на надзирателите в затворите.

Юта се готви да издаде лицензи за производство на марихуана за медицински цели – един бизнес, който тепърва ще набира скорост.

Широката метална плевня във фермата за люцерна на Ръсел и Даян Джоунс ще приеме сватбата на най-малкия им син другия месец. До септември двамата се надяват, че постройката ще е пълна със стръкове марихуана.

Семейство Джоунс са фермери четвърто поколение, членове на Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден (мормоните) и сред кандидатите, които са 81 на брой, за малкото така желани места за лицензирано отглеждане на марихуана за медицински цели в консервативния щат в Средния запад на САЩ Юта.

Въпреки че лидерите на тяхната вяра някога се противопоставяха на опита за узаконяване на медицинската марихуана, Ръсел Джоунс казва, че е изследвал ползите от този наркотик за облекчаване на болката, докато се е борил с болестта на Ходжкин. Сега той и жена му искат да бъдат част от една нововъзникваща индустрия, която някои се съмняваха, че изобщо някога ще се появи в щата.

„Това е нещо ново и разтърсващо за Юта“, заяви Даян Джоунс. „Кой не иска да напише история?“, попита лаконично тя.

Сред другите, които се надяват да спечелят разрешителни, са хора, които отглеждат канабис в по-големи мащаби, и неколцина производители извън щата. Очаква се местните власти в Юта да издадат до 10 лиценза по-късно този месец.

Неотдавна щатът откри лицензионната процедура и за конкуренти извън щата – промяна, която прави местните производители като Дарън Джонсън неспокойни.

„Дали това предвещава нещо добро за мен? Не, но те искат да (процесът) да не бъде прекъсван. Не искат засечки. И аз разбирам това“, каза Джонсън.

Някои кандидати се тревожат, че процесът е изкривен в ущърб на местните производители и в полза на „Големия плевел“ – компаниите, които отглеждат успешно канабис в други щати, където това растение е законно. Кандидатстването е обвързано с такса от 2500 долара, а необходимите документи са стотици страници. Тези, които получат лиценз, плащат 100 000 долара всяка година, за да го запазят, в допълнение към купуването на инструменти и оборудване, които може да струват милиони.

Представители на министерството на земеделието на САЩ казаха, че дават допълнителни точки на кандидатите, които са свързани със съответната местна общност. Осем молби са били подадени от производители извън Юта. Щатът търси фермери, които са в състояние да разширят своите операции с повишаването на търсенето и едновременно с това да запазят цените ниски, а растящите насаждения – от плесен и пестициди.

В помещение на закрито в Северен Солт Лейк Трой Йънг отглежда канабис под острата, пурпурна светлина на LED лампи с цел ускоряване на растежа. Йънг отглежда канабис за промишлени нужди – „братовчед“ на марихуаната, който не е психоактивен и бе узаконен в Юта миналата година.

Той е сред редицата амбициозни производители, които инвестират в оборудване и заделят пари, надявайки се да получат лиценз да отглеждат медицинска марихуана.

В различните си разновидности канабисът трудно расте и изисква много експерименти, заяви Йънг.

„За мен е като забавление. Превърнах се в луд учен“, каза 52-годишният мъж. За него узаконяването на марихуаната е личен въпрос. Йънг е загубил майка си заради зависимост от опиати. Ако тя е била имала достъп до по-малко вредно болкоуспокояващо, като марихуаната, то тогава може би е щяла да бъде жива, допусна той.

Доказано е, че марихуаната помага за облекчаване на хронични болки и изследвания предположиха, че закони за медицинската марихуана могат да намалят предписването на опиати.

„Тя наистина е необходима. Въпросът не е само да се напушиш“, каза Йънг.

Джонсън има просторен склад в Солт Лейк Сити, с екип от техници и оборудване, за да отглежда медицинска марихуана. Една стая е пълна с големи стъкленици, където канабисово масло се процежда през хартиени филтри.

Канабисът е страничен бизнес за него. Джонсън е на пълен работен ден в строителството, но гледа на отглеждането на марихуана като на умна, дългосрочна инвестиция.

„Когато (медицинската марихуана) стане по-малко табу и хората започнат да я предпочитат пред основани на опиатите лекарства, търсенето ще се увеличи и пазарът ще се засили“, прогнозира той.

Приходите от програмата на Юта за медицински канабис по план трябва да достигнат 5,4 милиона долара догодина и след това да нараснат до 16,2 милиона долара през 2021 година, каза Ричард Обърн, директор на Центъра за медицински канабис към щатското министерство на здравеопазването.

Юта се присъедини към 33-те американски щата, легализирали медицинската марихуана, след като избирателите одобриха нов закон миналата година.

Лидерите на водещата в щата мормонска вяра първоначално се противопоставяха на инициативата гласоподавателите да бъдат попитани дали одобряват медицинската марихуана, но в крайна сметка постигнаха с някои нейни привърженици компромис, който позволява употребата на този наркотик за медицински цели при по-голяма регулация.

Който и да спечели 10-те лиценза за отглеждане на марихуана в Юта, ще трябва да прави това в самия щат. Юта освен това ще избере лицензирани производители, които да правят чрез преработване на марихуана медицински продукти, които да бъдат продавани в специализирани пунктове, които се очаква да бъдат открити догодина.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.