„Бандата на четиримата“ в Демократическата партия разпалва остра полемика

Аяна Пресли, Илхан Омар, Александрия Окасио-Кортес, Рашида Тлаиб. Снимка: от тв екрана

Произхождащи от малцинствата и новоизбрани в Конгреса, четирите демократки, взети на прицел от Доналд Тръмп, въплъщават лявото крило на партията, и според някои, и бъдещето му благодарение на безмилостната си опозиция срещу американския президент, с риск да предизвикат остра полемика.

Те се превърнаха в „бандата“ от влизането им през февруари в Камарата на представителите. Александрия Окасио-Кортес (Ню Йорк), Илхан Омар (Минесота), Аяна Пресли (Масачузетс) и Рашида Тлаиб (Мичиган) са част от новите лица, които позволиха на партията на поеме контрола над долната камара на Конгреса след междинните избори през ноември.

Те искат да се борят с милиардера републиканец, като използват присъщите му оръжия – социалните мрежи, и издигат прогресистка програма въпреки неохотата на по-центристките влиятелни фигури сред демократите.

Дъщеря на американец и порториканка, Александрия Окасио-Кортес, която е отраснала в квартал Бронкс в Ню Йорк и е на 29 години, е най-младата парламентаристка в долната камара. АОК (както я наричат) претендира, че е „социалистка“ – дума, която се приема като твърде лява в САЩ – и щедро разпространява посланията си благодарение на своите 4,7 милиона последователи в Туитър.

Тя е най-харизматичната от четирите и й предричат бляскаво бъдеще в американската политика.

Но тя предизвика полемика в средата на юни, като сравни лагерите за задържане на мигранти, изградени по южната граница на САЩ с „концентрационни лагери“ и нарече американското президентство „фашистко“. Нейните недоброжелатели разкритикуваха аналогиите й с лагерите на смъртта и я обвиниха в „поругаване на паметта“ на жертвите на Холокоста.

Тя също предизвика скърцане на зъби вътре в Демократическата партия с проекта си за данък за по-богатите, по-строг контрол на банките и критиките си към климатичния план, който според нея е твърде мек, на бившия вицепрезидент Джо Байдън, участник в надпреварата за номинацията на демократите за президентските избори през 2020 г.

Бойкот и антисемитизъм

Илхан Омар и Рашида Тлаиб – първите две жени мюсюлманки избрани в Конгреса, редовно са обвинявани в антисемитизъм, откакто обявиха подкрепата си за международната кампания за бойкот на Израел.

Трийсет и седем годишната Илхан Омар, която носи ислямски тюрбан, предизвика полемика с коментарите си за Израел, оценявани като антисемитски от мнозина парламентаристи, включително в лагера на демократите. Тя заяви през февруари, че американски конгресмени подкрепят Израел заради финансови интереси.

Парламентаристката, дъщеря на сомалийски бежанци, пристигнали в Минесота, когато е била на 12 години, се дистанцира от всички антисемитски изказвания и поднесе извинения.

През март тя беше обвинена, че се опитва да омаловажи атентатите на 11 септември – най-смъртоносната атака на американска земя. Доналд Тръмп публикува в Туитър видеоклип с нейните думи на фона на горящите кули близнаци в Ню Йорк. Милиардерът вчера отново я обвини в подкрепа за Ал Каида.

Четирийсет и две годишната Рашида Тлаиб е родена в Детройт в палестинско семейство. Тази бивша адвокатка, която превърна оставката на президента в един от аргументите на кампанията си в Мичиган, подкрепи през януари кампанията за бойкот на Израел. Тя твърди, че в САЩ бойкотът е „право и част от историческата ни борба за свобода и равенство“.

Четирийсет и пет годишната Аяна Пресли е първата афроамериканка, представляваща щата Масачузетс във Вашингтон. Парламентаристката от Бостън заедно с Рашида Тлаиб и Александрия Окасио-Кортес е член на влиятелната финансова комисия в долната камара.

Яростен противник на имиграционната политика на правителството на Тръмп, тя осъди задържането на мигранти от Централна Америка в „клетки“ в полицейските центрове на границата.

Според нея „бандата“ не се ограничава с четирите дами. „Нашата банда включва всеки, който ще се пожертва за изграждане на по-справедлив и по-равноправен свят“, заяви тя вчера.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.