Светлин Наков: Файлът улика срещу набедения за теча на данни от НАП Кристиян Бойков е фалшифициран

Светлин Наков. Снимка: от тв екрана

Файлът, който се явява улика срещу набедения за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков е фалшифициран!

Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това.

ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux. Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС.

Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията.

Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува.

Какво вероятно ще последва?

Информацията е публична, така че на който му трябва от злите сили, вече си я има: за изборни измами, за данъчни престъпления, за разчистване на сметки, за всякакви цели.

Ще гласуват набързо да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността срещу останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 спорни закона, докато медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, сега пак го повтарят, пише го по учебниците по манипулация на масите.

От страницата на Светлин Наков, програмист, създател на Софтуерен университет, носител на наградата „Джон Атанасов“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.