Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

Село с един жител
Изоставена сграда в село Рашовица, Монтанско, недалеч от Берковица. Селото има само един жител. Снимка: Иван Бакалов

Доста е изписано за демографската криза в България.
Направих си труда да се разровя и да правя изводите от статистическите данни, а не да слушам мнения на политици. По-голямата част от „експертите” също са зависими от политици, така че сухата статистика се оказва най-добрата информация в случая.

По данни на „Националния център по обществено здраве и анализи” (поредната държавна структура) за първото тримесечие на 2019 положението в България е следното:
Родени – 13 000
Починали – 29 000

София – 3497 родени, срещу 5230 починали.

Пловдив – родени 1578, срещу 2884 починали.

На тримесечие намаляваме с 16 000 души.

До края на годината да очакваме, че ще намалеем с над 60 000 души. Не е малко. Населението на Казанлък е около 65 000 души. Губим по един такъв град годишно само по демографски причини.

Ето данните за раждаемостта в България за 2018 г.:
Родени – 62 576
Починали – 108 526
Резултат – минус 45 950 души.

Попадам и на статия на Ройтерс, цитираща немския статистически институт. Според него 27 000 млади българи са се преселили в Германия за постоянно през 2018 г.

А колко ли са мигрирали в САЩ, Англия, Испания, Италия, Канада, Франция, Скандинавието…?

Спокойно можем да заключим, че се

обезлюдяваме с поне 100 000 души на година

И това е минимална цифра. След година и половина ще има ново преброяване. Мисля, че доста народ ще остане изненадан, че сме далеч под 7 млн. в България. (Бел. ред. – Населението на България при преброяване през 1985 г. е 8, 95 млн. души. Към 2019 г. според демографско изследване на НСИ броят на населението е слязъл под 7 млн.).

От икономическа гледна точка това е катастрофа.

Знаете ли колко потребяват 100 000 души годишно? Бизнесът няма да намира нито пазар, нито служители в България. За качеството на служителите можем да си направим изводите от качеството на университетите. Това оставям на въображението на читателя.

А криза идва. Световна криза. Няма как да ви убедя в това, защото ако сложите ръка на сърце, ще си признаете, че не четете чужда преса, не знаете какво се слува с „Дойчебанк“, не знаете, че в София за първото тримесечие са издадени 50% по малко разрешителни за строеж, спрямо същия период на миналата година… Не знаете, че прогнозите за най-голямата икономика в ЕС – немската – са за очаквана рецесия.

Лошото е, че догодина в България ще се насложат последствия от световна криза, демографска криза, криза в туризма, криза в строителството…

Малкият и среден бизнес е добре да вземе мерки. Особено този с кредити. Има какви мерки да се вземат, но трябва да е вземат сега. НАП, банки и всевъзможни инспекции ще се овълчат още повече, така че гответе се отсега. После излиза доста по-скъпо.


От финансовия блог kendov.com. Той не е комерсиален Ако намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.