Тръмп залага на расовия проблем, за да спечели втори президентски мандат

Поддръжници на Тръмп в Орландо, Флорида. Снимка: от тв екрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поставя расовата враждебност в центъра на кампанията си за преизбиране и дори някои от неговите критици смятат, че това може да му помогне да спечели втори мандат.

Всяка успешна модерна президентска кампания се базира на презумпцията за привличане, спечелване на избиратели извън електоралното ядро от твърди поддръжници. Тръмп обаче избира пътя на внасянето на разделения, изхождайки от убеждението си, че поляризираната страна, която ръководи, просто ще направи своя избор кого да подкрепи въз основа на теми като расата.

В сряда той засили нападките си срещу 4-те млади цветнокожи парламентаристки по време на предизборен митинг в Грийнвил, щата Северна Каролина. Тълпата отвърна с възгласи „Изгонете я!“ за всяка от тях, повтаряйки като ехо туитовете на Тръмп през уикенда, в които той писа, че въпросните депутатки – всички те американски гражданки,- трябва „да се върнат“ в страните, от които са дошли. „Мисля, че наистина печеля политическата битка, – каза Тръмп в Белия дом. – Мисля, че я печеля решително.“

Нито един кандидат за президент след кампанията на Джордж Уолъс през 1968 г. – и, разбира се, нито един действащ президент, не е поставял расовата поляризация в центъра на призивите си към избирателите. Въпреки че изявленията на Тръмп предизвикаха възмущение и дори порицаваща резолюция в Камарата на представителите, президентът и екипът на неговата кампания са убедени, че тази стратегия носи много повече преимущества, отколкото рискове.

„Независимо дали неговите туитове са расистки или не – не казвам, че те не са – той постига медиен ефект, като превръща тези изключително либерални, глупави парламентаристки социалистки в лице на Демократическата партия, – каза Тери Съливан, чест критик на Тръмп, който оглавяваше кандидат-президентската кампания на друг републиканец – сенатора Марко Рубио, през 2016 г. – Това, което той прави сега, е тъжно, но е хитра политика.“

И все пак, този подход е свързан с очевидни опасности. Образованите избиратели от предградията, особено жените, завършили колеж, и малцинствата в ключови щати като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, вече заплашват с бунт срещу президента републиканец. Тръмп смята, че неговата подстрекателска реторика ще засили подкрепата му сред бялата работническа класа и ще привлече една нова група от разочаровани избиратели, които се страхуват от културните промени, протичащи в Америка.

Този подход вероятно ще се натъкне на силни „насрещни ветрове“ в тези три ключови за предизборната битка щати, които той спечели с общо мнозинство от 78 000 гласа през 2016 г. Демократите ще се целят много по-агресивно в гласовете на жените и на малцинствата. Повечето анализатори приемат, че потенциалният електорат на клонящите към демократите избиратели е по-голям, ако те излязат да гласуват. Тръмп залага на това те да не излязат.

Президентът доказано владее умението да прилепва етикет на герой-злосторник и сега се фокусира върху законодателките демократки Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, Илхан Омар от Минесота, Аяна Пресли от Масачузетс и Рашида Тлаиб от Мичиган, вместо върху някой от кандидатите за президент на демократите. Предизвикателството пред него е дали ще може успешно да поддържа тази линия през следващите 16 месеца.

Тръмп каза на свои помощници тази седмица, че чрез този предизвикал толкова дебати казус е успял да затвърди имиджа на 4-те прогресивни депутатки като лица на Демократическата партия, и е убеден, че това е укрепило шансовете му за преизбиране. Президентът не само че не отстъпва от думите си, ами той и неговата партия сега представят законодателките демократки от малцинствата като истинските расисти.

„Сега те са водещите, най-видимите демократи от Камарата, които вече са свързани с тези ожесточеност и омраза“, похвали се Тръмп в Туитър.

Помощниците и съюзниците на Тръмп признават, че много избиратели може да възразяват срещу изявленията на президента, но за онези избиратели, от които те се нуждаят през 2020 г., това всъщност може да се окаже стимулиращ фактор.

Тези, които вече са убедени, че Тръмп е расист и негоден за президент, така или иначе няма да гласуват за него. Що се отнася до избирателите, които се колебаят, екипът на Тръмп смята, че те може да бъдат достатъчно отблъснати, чрез внушаване на страх, от прогресивната програма и да гласуват за Тръмп или, в най-лошия случай, да си останат вкъщи, обезсърчени, че никоя партия не поставя техните проблеми. А за мнозина други, които изобщо не гласуваха пред 2016 г., има надежда, че неговото драматично президентство плюс страха от левия уклон на демократите, ще ги накара да се явят пред урните.

Съюзниците на Тръмп казват, че според тях много избиратели – както републиканци, така и демократи – се отнасят хладно през 2019 г. към т. нар. „култура на съпричастност“, т. е. на чувствителност към проблеми като социалната несправедливост и расовите предразсъдъци, така както се отнасяха и към фокусирането върху политическата коректност през 2016-а.

Центърът за социологически проучвания „Пю“ констатира през май, че 8 от 10 републиканци смятат, че твърде много хора днес са прекалено обидчиви от думи. Същото са казали и 4 от 10 демократи.

„Президентът не се побоя да се впусне в тези войни на култури и не го е страх да го направи повторно. Той ще отстоява нашето знаме и ще бъде срещу откритите граници. Патриотизмът винаги ще побеждава“,

каза Кели Садлър, говорителка на подкрепящия Тръмп независим КПД (Комитет за политическо действие – PAC на английски) „Политики за Америка на първо място“. Този КПД планира да похарчи милиони долари през идната година, за да регистрира вероятни избиратели на Тръмп в шест от т. нар. колебаещи се щати.

Сменяйки рязко посоката от инклузивния тон (за привличане на повече избиратели), за който лидерите на републиканците призоваваха през 2012 г., много организации из цялата страна, действащи за избирането на републиканци в различни управляващи структури през 2020 г., възприеха конфликтния стил и посланието на Тръмп, който отдавна разчита на демонизирането на имигрантите и малцинствата.

Това послание може да достига до някои избиратели.

Спада процентът на американците, които смятат, че откритостта на страната към хората от цял свят, е „от ключово значение за самовъзприемането ни като нация“, сочи ново проучване на „Пю“. То констатира, че 62 на сто от американците смятат отвореността към другите по света за изключително важна – спад с 6 процентни пункта за последните 10 месеца. Близо 6 от всеки 10 републиканци и клонящи към републиканците независими, са отговорили, че ако САЩ бъдат твърде отворени към хората по света, „ние рискуваме да изгубим нашата идентичност като нация“.

Анкетьори от двете партии казват, че гласоподавателите от бялата работническа класа се чувстват изоставени от фокуса на Демократическата партия върху равенството по раса и „пол“. Хардлайнерската позиция на Тръмп по расовите и имиграционните проблеми пък отблъсква много избиратели от малцинствата.

Републиканските анкетьори смятат, че истинското предизвикателство за президента ще бъдат американските предградия, където образованите в колежи жени се отвърнаха рязко от партията на Тръмп на междинните избори през 2018 г., давайки мнозинство на демократите в Камарата на представителите.

„Той превключи към расизъм и разделяне преди 2018-а и загуби 40 места в Камарата – включително в Средния запад, – каза Джош Шверин, главен стратег на „Приоритети за САЩ“ – най-големия КПД в лагера на демократите. – Той вече изпробва това. Страната не иска повече да бъде разделяна.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.