Полша: Управляващите националисти искат да привлекат по-образования електорат

Ярослав Качински. Снимка: от тв екрана

Управляващите националисти в Полша искат да привлекат по-образования градски електорат, отвъд своята консервативна селска база, преди парламентарните избори по-късно тази година, на които се надяват да се сдобият с достатъчно голямо мнозинство за промяна в конституцията.

Евроскептичната партия „Право и справедливост“ (ПиС), която е на власт от 2015 г., би спечелила през есента 42 на сто според проучване на социологическата агенция „Кантар“ от тази седмица. Тя изпреварва най-близкия си съперник – либералната проевропейска „Гражданска коалиция“ (включваща партията Гражданска платформа – бел.ред.) – която има 27 на сто.

Подкрепата за ПиС се дължи на нейните щедри социални програми и големия икономически растеж, но нейните евроскептицизъм, твърд подход срещу имиграцията и отстояването на традиционните католически ценности са също привлекателни за консервативните гласоподаватели. За да спечели две трети мнозинство, необходимо за промени в конституцията, ПиС трябва да протегне ръка на хората с по-либерално мислене и на проевропейските избиратели в полските големи и малки градове. Обаче политически анализатори остават скептични, че тя ще съумее да направи това.

„Глобална, европейска тенденция е, че големите градове по природа проявяват повече интерес към възгледите и идеологията на левицата. Полша е все още различна, този консервативен елемент е силен“, каза наскоро в интервю за Ройтерс полският министър на предприемачеството и технологиите Ядвига Емилевич.

„Осъзнаваме, че 60 на сто от поляците живеят в градове, големи метрополии, малки градове. Ние имаме истинско предложение към тях“, каза тя по време на „брейнсторминг“ конференция в град Катовице, проучила начините за увеличаване на привлекателността на ПиС. Посланието на ПиС към градските жители ще се съсредоточи върху повишаването на ниските заплати и инвестициите и върху екологични проблеми като замърсяването на въздуха.

Трудна задача

Партията и нейните десни коалиционни партньори може да приемат мерки за насърчаване на производството на чиста енергия и да разкрият повече зони с „нулева емисия“ в малките и големите градове, казва Емилевич. Партията може да си сътрудничи и с местните власти за създаването на специални предприемачески зони с възможности и стимули за инвеститори, желаещи да създават по-добре платени работни места.

ПиС планира и други инициативи през следващите месеци, предназначени да примамят градските гласоподаватели, но анализатори казват, че това е трудна задача, като отбелязват, че на миналогодишните местни избори партията е изгубила почва в полските градове, вкл. столицата Варшава.

„Ако искаш да промениш своя курс, трябва да го направиш доста преди крайния срок […]. Трябва да спечелиш кампанията с импулс, а не с маневри в последната минута“, казва Ярослав Флис, социолог в Ягелонския университет в Краков. Според Флис ПиС едва ли ще спечели конституционно мнозинство. Той добавя, че прекалено силният стремеж да се спечелят повече либерални избиратели може да има обратен ефект и да отблъсне консервативната база на партията.

„Фактът, че обявиха желанието си получат подкрепата на повече заможни членове на обществото е доста рискован“, казва Флис.

ПиС иска да си осигури конституционно мнозинство, за да закрепи своята консервативна визия в Полша. Това включва продължаване на реформата в съдебната власт (която породи правни битки с ЕС), редуциране на чуждестранната собственост в полските медии и други мерки. На изборите през 2015 г. ПиС спечели 235 мандата в 460-местния Сейм – долната камара на полския парламент, – и се нуждае от 307 мандата, за да може да промени конституцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.