Vodka, водка – славянското изобретение, което превзе света

Стара полска книга от XVI век, в която думата водка се употребява за дестилат от ферментирала зърнена каша. Снимка: Уикипедия

Vodka, водка – думата е разпространена във всички езици. Има славянски произход, умалително от думата вода. Използва се още от началото на XV век в земите на днешна Полша и Русия.

Сведения за първата дестилация на алкохол сочат арабски химик в земите на днешен Ирак, през IX век. Става дума за спирт за медицински цели. Данни за дестилация на спирт има в различни места из Европа през X век.

Според исторически източници от Източна Европа обаче, за пръв път зърнен спирт е дестилиран и в земите на днешна Полша през VIII век, или в Русия през IX век. Но дестилираният спирт, наречен водка, е бил за медицински цели и започва да се използва за пиене чак края на XIV, началото на XV век. Преди това векове наред алкохолните напитки са били продукт на естествена ферментация, а не на дестилация и са имали алкохолно съдържание колкото имат и днешните бира и вино.

Думата „водка” (wódka) е записана за пръв път в документ от 1405 г. в югозападна Полша. Тогава думата се е отнасяла за спирт за медицински цели. А като напитка е наричана на полски „горжалка“, произтичаща от думата „горя“. Подобно е и в украински – думата за водка е „горилка“. В наши дни в Украйна наблягат на това наименование, за да се различава тяхната от руската водка.

В Полша голямото производство на водка като напитка започва през XVI век, основно за износ. През XVII и XVIII век полската водка била позната в Нидерландия, Дания, Англия, Русия, Германия, Австрия, Унгария, Румъния, Украйна.

През XV век питието е описано в Русия в документи като „водка от зърнено вино“ (водка хлебного вина). Тъй като спиртът дълго време преди това е бил използван за медицински цели, възможно е думата да произтича от глагола „водит“, „разводит“ – разреждам с вода.

Друга връзка на думата водка с вода е с латинското aqua vitae (вода на живота). Така са наричали високоалкохолните дестилати в различни райони на Европа. В Скандинавия добива популярност като akvavit и оттам наименованието навлиза и в други езици.

През XVI век в Русия думата водка още се е отнасяла за спирт за медицински цели, настойки с билки, а за пиене се е наричала „руско вино”. Като напитка е описана в документ на императрица Елисавета през 1751 г., с който се регулира собствеността на дестилационните в Русия. Описвана е като вид дестилат от зърно, зърнен спирт, или с латинското vinum adustum (дестилирано вино). В миналото са смесвали няколко вида зърно, но основната част от суровината е била пшеница. Зърнената суровина включва и царевица, а днес има водки изцяло от царевица.

В наши дни се правят водки от най-различен спирт, освен от зърнен. Има производство на спирт от зеленчуков произход (картофи и др.), от плодов произход (грозде и др.), от меласа от захарна тръстика, от цвекло и др. Още през XVIII век започнали да употребяват освен зърно и различни други суровини за водка, дори от моркови. В Германия, Полша и Скандинавски страни са започнали да правят водка и от картофи.

Първата запазена рецепта за руска водка от зърно е от 1430 г. на монах с име Изидор, от църквата в Кремъл. Той създал нов вид по-чиста водка, от „зърнено вино“ (тоест ферментирала зърнена каша). „Зърненото вино“ ставало все по-популярно и започнали да го облагат с държавни такси. През XIX век вече окончателно се е наложило наименованието водка за безцветната високоалкохолна напитка. Таксите върху производство й тогава носели до към 40% от приходите в хазната на Русия.

Водка има за всякакви социални слоеве, пие се и по скъпи барове, и вкъщи, и на улицата. Снимка: Алко фен

Как се пие по руски?

 

Няма шега – за пиенето на водка има строги руски правила. В интерес на истината те съвпадат с украинските правила, където водката също е национално питие.
Но ето какви са правилата според сайта spiritok.ru:

1. Избери по-скъпа, истинска водка
Да се избягват ментета от разреден спирт от всякакъв произход, с каквито е пълно в „постсъветското простнаство”. Хубавите водки са скъпи и в Русия, и в Украйна. Затова изберете по-скъпа водка. За да сте сигурни, купувайте от „проверен” магазин.

2. Руска 40 градуса, а не вносна 37,5 градуса
По руски се пие водка 40%. Чуждоземни водки се произвеждат и с 37,5% алкохол.

3. Охладена, но…
Водката не трябва да се замразява по няколко часа във фризера или да се държи в снега при минус 20 градуса, както правят често в Русия. Част от приятнотовъздействие на водката е видът на изпотената бутилка. Оптималната температура на охлаждане според сайта spiritok.ru, обаче е до 10-12 градуса по Целзий. Но според някои руски специалисти има три температурни режима на пиене на водка: топла, охладена и ледена. Допустимо били и трите при някакви обстоятелства. Под топла се разбира стайна температура.

4. Пие се на екс, в чашки по 50 мл, с издишване
Чашките се изпиват докрай на екс. Има специални правила на обръщането на чашката: Първо се издиша срещу чашата, после се вдишва настрана от нея, за да не се поема от парите. След това чашката се обръща на екс, излива се върху езика и се преглъща да усетиш водката по хранопровода. След това се издиша силно през устата, да изкараш парите.

5. Мезета, вода и др.
Водка без мезе е изключено. Най-важните мезета за водка по руски са (в тази последователност): риба сельодка (така на руски наричат опушена, осолена или маринована херинга), солена краставичка, сирене, кисело зеле, ръжен хляб. Който може да си го позволи – черен или червен хайвер.

За да не се напиеш много, руските сайтове съветват още:

Освен мезетата, да се направи т. нар. подготовка за пиенето – 2-3 часа преди това се изпива една чашка 50 мл, която подготвя черния дроб „да загрее”. Подготвяш се преди пиенето и с малко мезе – например с филия с краве масло или варени (задушени) картофи с копър и масло.

При пиене след третата чашка трябва да станеш и да се разходиш за 15-20 мин, да пушиш навън или да поприказваш с някого от компанията. Ако чашките станат много, се изпиват 2-3 хапчета въглен. Сладките неща трябва да се избягват, защото засилват дехидратацията и водят до по-тежко напиване и махмурлук. Да се пие много вода, също и на сутринта.

Да не се пият газирани напитки и сладки сокове – усилват напиването. Затова жените да внимават – пиенето на водка с кола или с газирани напитки е опасно, бързо те хваща. Лимон резенчета или лимонов сок без захар помага.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.