Зеленски укрепва властта си, коалира се с Вакарчук

Святослав Вакарчук. Снимка: от тв екрана

Партията на новия украински президент Володимир Зеленски води на вчерашните предсрочни парламентарни избори с рекорден резултат.

Украинците изглежда дават картбланш на бившия комедиен актьор и новак в политиката, чиято формация, според частичните резултати, получава над 40 процента от гласовете – постижение, каквото не е регистрирано, откакто през 1991 г. бившата съветска република стана независима, съобщава френският в. „Фигаро“.

Това позволява на 41-годишният Зеленски да укрепи властта си и предвещава много сериозно обновяване на елитите, допълва вестникът.

Володимир Зеленски довърши вчера мълниеносното си настъпление на украинската политическа сцена. Избран триумфално на президентския пост през април, бившият комик завърши брилянтно второ действие от завоюването си на властта – по първоначални данни с над 40 на сто от гласовете на парламентарните избори, отбелязва в. „Монд“. Зеленски бележи най-добрите резултати, постигани в Украйна на подобни избори. С този плебисцит той се готви да поеме контрола върху парламента – задължителен етап в дълбокото преустройство на страната, което той обеща на избирателите. Обновлението вече е тук, допълва френският всекидневник.

Рокзвезда се готви за коалиционни преговори с комедиен актьор, станал президент. Сякаш превръщането на комик в президент не беше достатъчно, та Украйна сега има рокзвезда, която може да се окаже определящ политически фактор за бъдещото правителство, пише британският в. „Гардиън“. Четиридесет и четири годишният Святослав Вакарчук, певец на рокбандата „Океан Елзи“, е на път да влезе в парламента, след като според екзитполовете неговата новосъздадена партия „Голос“ („Глас“) надхвърля прага от 5 процента. Зеленски, който смая страната, печелейки президентските избори през април, незабавно изрази готовност да преговаря с Вакарчук за съставяне на управляваща коалиция. Рокпевецът включи в партийната изборна листа млади професионалисти, много от които – получили образованието си на Запад, и забрани настоящи и бивши депутати да участват в партията му, посочва „Гардиън“.

Украинският президент Зеленски е не само политически новак. Досега той само нахвърли в общи линии идеите си, заявявайки че иска да се бори с корупцията и да сложи край на войната в Донбас. Как обаче ще проработи това, ако руският президент Владимир Путин няма интерес от деескалация в Източна Украйна? А да бъдат лишени от властта им прословутите олигарси, които контролират бизнеса, политиката и медиите в Украйна, ще означава те повече да не бъдат облагодетелствани. Междувременно самият президент поддържа близко приятелство с един-двама олигарси, отбелязва германският всекидневник „Бадише цайтунг“. Експериментът Зеленски още може да се окаже успешен. Само че когато някой разполага с изключителна политическа власт, той има и възможността да злоупотреби с нея. На Украйна, за съжаление, такова нещо не би й било за пръв път, допълва вестникът.

Новият украински президент цели да укрепи властта си, пише в. „Ню Йорк таймс“. Зеленски се наложи като аутсайдер по отношение на украинската управляваща класа, която много избиратели смятат за безнадеждно корумпирана. В президентската си кампания той обеща подобряване на жизнения стандарт и се зарече да постигне мирно уреждане на конфликта със сепаратистите в Източна Украйна. След като пое поста обаче, Зеленски установи, че правомощията му биват спъвани от парламентаристите от съществуващия политически елит. Когато се опита да уволни външния министър и главния прокурор например, парламентът отказа да одобри тези стъпки. Изданието припомня, че последните проучвания преди изборите дори вещаеха, че партията на Зеленски може да получи около 50 процента от гласовете, което би му позволило да спечели достатъчно депутатски места, за да състави правителство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.