Американски войски в Саудитска Арабия: възможен ли е нов конфликт в Залива?

Екзекуция в Саудитска Арабия. Снимка: от тв екрана

Това се случва за първи път, откакто те напуснаха Саудитска Арабия през 2003 г.: американските войски ще се завърнат в петролното кралство в Залива на фона на силно напрежение с Иран и нови инциденти в региона.

Това ще е първото подобно разполагане от изтеглянето на американските войски от саудитска територия, намирали се

там в продължение на 12 години и по време на две войни срещу Ирак (1991 и 2003 г.). Дали това разполагане вещае нов конфликт в Залива?

Подготовка за война

Крал Салман се съгласи да приеме американски сили, за да повиши нивото на двустранното сътрудничество, да защити сигурността и стабилността в региона и да гарантира мира“, посочи в петък миналата седмица саудитското министерство на отбраната.

Това „ще има допълнителен възпиращ ефект и ще укрепи способността ни за защита на нашите интереси в региона, в условията на възникващи и достоверни заплахи“, посочи Сентком, централното командване на всички родове войски, което отговаря за американските военни операции в Персийския залив.

Но за Андреас Крийг, преподавател в Кингс колидж в Лондон, това разполагане е част от „демонстрация на сила и от усилията на САЩ да увеличат военните си варианти в случай на удар срещу Иран“.

От май насам Вашингтон обвини Иран в поредица от саботажи и нападения, насочени срещу шест кораба в стратегическия район на Залива, което Техеран отрича.

В петък напрежението се покачи с още една степен, след като Иран обяви, че е „задържал“ петролен танкер, плаващ под британски флаг, в Ормузкия проток след 24 часа полемика с Вашингтон за „ирански“ дрон, който американците казват, че са унищожили.

Напрежението между Техеран и Вашингтон се изостри след едностранното американско оттегляне от ядреното споразумение от 2015 г. и възстановяването на американските икономически санкции, които много навредиха на Иран.

Не се съобщава колко ще са американските войници, които ще бъдат разположени в Саудитска Арабия, но според американските медии става дума за 500 войници, които ще бъдат разположени във военновъздушната база „Принц Султан“.

„500 американски войници в Саудитска Арабия, това трудно може да се приеме за укрепване (на войските), особено с оглед на война с Иран“, смята Крийг.

„Тези войници са там, за да подготвят военно-въздушната база „Принц Султан“ за евентуално разполагане на въздушна ескадрила“, посочва той.

Близо 200 американски самолети бяха базирани в „Принц Султан“, на около 80 километра южно от Рияд, в разгара на операциите между 1991 и 2003 г.

Какво е посланието?

Според експерти, обявеното разполагане има за цел да засили връзките – особено в отбраната, между Вашингтон и Рияд, в които тази година се появи напрежение.

„Саудитците казват: ако останете с нас, ние ще останем на ваша страна“, обяснява Джеймс Дорси, изследовател във висшето училище за международни изследвания „С. Раджаратнам“ в Сингапур.

„Американците искат да кажат: можете да разчитате на нас“, продължава той.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е под натиск от Конгреса заради твърде отстъпчивия начин, по който е реагирала според някои от членовете му на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври миналата година.

По време на посещение в четвъртък във въздушната база „Принц Султан“ началникът на Сентком генерал Кенет Макензи обеща да „работи енергично“ за гарантиране на сигурността на морския транспорт в Залив.

Неговото посещение стана ден след блокирането от Камарата на представителите в САЩ на продажба на оръжие за 8,1 милиарда долара на саудитското кралство и на други съюзници – решение, на което президентът Тръмп вероятно ще наложи вето.

Надежден партньор ли е МБС?

В началото на април американският Конгрес вече одобри резолюция, в която призовава Тръмп да прекрати всякаква помощ за коалицията, водена от саудитската армия, която от 2015 г. участва във войната в Йемен срещу близки до Иран бунтовници.

След намесата на коалицията конфликтът взе близо 10 000 жертви и предизвика „най-тежката хуманитарна криза в света“, а милиони хора са заплашени от глад“ според ООН.

Въпреки критиките Доналд Тръмп възхвалява отличните си отношения с престолонаследника Мохамед бин Салман (наричан МБС), авторитарният саудитски управник, който е и министър на отбраната.

За МБС, разполагането на американски войски „подчертава, че САЩ остават важен гарант за сигурността и са ангажирани със сигурността на Саудитска Арабия“, подчертава Крийг.

Според него, „за МБС е важно да покаже, че е подходящ партньор за Вашингтон по отношение на сигурността“, докато около 35 000 американски войници се намират в други страни от Залива, главно в Катар (10 000), както и в Кувейт и Бахрейн, главна база на Пети американски флот.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.