NOVA – телевизията на властта безчинства в резерват, институции я защитават

Медии мълчат, иначе вдигат голяма врява за един джип на плажа

Изкоренени от булдозер дървета, за да се разшири пътят до плажа, за който продуцентът Тупарев твърди, че не го били разширявали. Снимка: от видео на Гери Николова

Див плаж в природен парк Странджа е превърнат в снимачна площадка на поредно шоу на Нова тв „Игри на волята”, с произтичащите от това безобразия – трактор е изорал път и са изкоренени дървета в защитена местност, коли влизат до брега, опънати са палатки и палят огньове – все неща, забранени от закона. Сложена е табела „Забранено влизането“ и охраната на телевизионните нашественици заплашва, когато някой се опита да снима безобразията.

Това стана ясно от социалните мрежи и си остана там. Няколко сайта съобщиха новината, но обилно я замазаха с уверения от продуцентите и властите, че всичко е окей.

Какво е установено до момента, което не може да се отрече?

Унищожени са дървета и е прокаран път до плаж Листи в защитена зона „Силистар“, част от Природен парк „Странжда“. Това е забранено от закона. Заснето е от очевидци на място, официално го съобщи и организацията „За да остане природа в България“. Вижда се и на снимки и видео, че трактор е оформил път до брега, там паркират коли и автобус.

За изкоренени дървета признава и директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов пред БНР:

„Това са стари съществуващи пътища, по които е извършено престъргване с тежка техника. …Единствено в долния край, където свършва пътят на метри от морето, има съборени на две места по десетина дървета, но те са издънкови стебла, не е ценна дървесина.“

Всеки ден коли и бус влизат през защитената местност до плажа Листи по разширения за целта път. На плажа са опънати палатки и палят огньове. Снимка: от видео на Гери Николова

Държавен служител като него омаловажава случая и гледа на гората в природен парк като на дървесина. По крайбрежието там никъде няма дървета с „ценна дървесина”, както се изразява директорът. На това място има само криви ниски дъбови дървета, „издънки” – такъв е районът, такава е природната среда, затова е и защитена местност. Да пуснеш оттам трактор да прокара път до плажа за улеснение на шоуто на Нова тв е същинско безобразие.

И понеже това е телевизията на властта, институциите се надпреварват да я защитават. Вместо РИОПС да глоби продуцента и да изгони оттам екипа.

Би Ти Ви колегиално мълчи, а иначе в сутрешните си блокове прави от мухата слон дори за много по-дребни случаи на плаж, който не е резерват.

Продуцентът на шоуто „Игри на волята” Нико Тупарев безсрамно твърди пред сайта „Свободна Европа”, че не са ползвали тежка техника, не са копали пътища, там снимал малък екип. „Най-голямата машина, която ползваме, е бус за превозване на участниците“, казва той.

Пътят, за който продуцентът Тупарев твърди, че не го били разширявали. Снимка: от видео на Гери Николова

То, разбира се, че не техен екип е копал пътя („престъргване с тежка техника”, по израза на горския директор), но за да стигнат техните коли и автобуса до плажа, някой незнаен трактор е разширил и удължил пътя. Защото местни твърдят, че този път не е бил толкова широк, свършвал е далеч от плажа, до който се е стигало по пътека. Точно тя е разширена и превърната в път, да улесни телевизионните термити. След едномесечния им престой там със сигурност ще има още последствия. Палатките и паленето на огньове ще са най-малкото.

Всичко това се прави, за да излъчат на зрителя поредното риалити с подбрани персонажи на кастинг за извратеняци, манипулирани интриги между някоя блондинка, станала известна като плеймейтка, някой мускулест примат, някой гей за цвят и т. н.

Девствената природа е по-ценна от телевизионните перверзии.

И отново рибата се вмирисва откъм главата – видимата близост на Нова тв и продуцентите с Борисов автоматично поставя над тях чадър и покрива скандала с мълчание.

Огнище на плажа до бивак на телевизионните нашественици. Паленето на огън е абсолютно забранено не само в защитена местност. Снимка: от видео на Гери Николова

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.