Противоракетният щит и трудният избор на Полша

Протест в центъра на Варшава срещу решението за разполагане на елементи от американския противоракетен щит на територията на Полша. Вашингтон настоява страната да приеме десет установки за ракети-прехващачи до 2012 г. Снимка: Ройтерс

Притискана от Вашингтон да приеме на своя територия елементите от американския противоракетен щит, Полша е изправена пред избор, който рискува да повлияе върху цялата система за сигурност на Запада. „Приемането на една противоракетна система в Полша ще доведе до важен обрат в стратегическите замисли на Запада“, твърди Бенджамин Шреер, аналитик от Фондацията „Наука и политика“, базирана в Берлин.

За да завършат противоракетния си щит, САЩ искат да разположат до 2012 г. десет установки за изстрелване на ракети-прехващачи в Полша и един супер радар в Чехия. Така, твърдят те, ще могат да предотвратят евентуална атака от Иран срещу американска територия. „Това може да бъде първият етап от една нова световна архитектура в областта на отбраната“, твърди Тим Уилямс, аналитик от Кралския институт на обединените въоръжени сили. „Тя ще се изрази в преминаването от настоящите тактики за разубеждаване, основаващи се на офанзивни оръжия, към разубеждаване, основаващо се на отбраната и на лишението – врагът се лишава от способността му да нанесе удар“, допълва той.

Според Бенджамин Шреер подобна стратегия може да позволи на Запада да намали зависимостта си от ядрените оръжия, използвани като главна гаранция за разубеждаване. Проектът обаче все още не е особено популярен в Европа. Някои негови критици смятат, че той може да породи нова надпревара във въоръжаването. Те подчертават колко разгневена е Русия от идеята, че САЩ ще внедрят ракетна система на по-малко от 200 км от границите й. През миналата година Москва прекрати участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, който ограничава въоръженията на Стария континент.

Други критици на американския план твърдят, че технологиите за прехващане на ракетите са несигурни и много скъпи и че не съществува осезаема заплаха, за да бъдат оправдани подобни разходи. Според Бенджамин Шреер обаче възраженията на Москва няма да попречат да се осъществи проектът.

Снимка от въздуха на бившите военни хангари в Реджиково в Северна Полша, където ще бъде разположени американският противоракетен щит и близо 200 американски военни. Снимка: Ройтерс

„Русия знае отлично, че не може да спре противоракетния щит, също както не може да спре и разширяването на НАТО до нейните предели“, допълва той. Според експерта Русия споделя безпокойствата на Запада срещу един въоръжен с ядрено оръжие Иран.

В непосредствено бъдеще съществува рискът главното препятствие пред проекта за противоракетния щит да бъде самата Полша. Новото либерално правителство на Доналд Туск възприе по-предпазливо поведение от братята Качински. „Съгласието ни да се разположат елементи от американския противоракетен щит е свързано с възможността да повишим сигурността на Полша“, заяви Туск. Новото правителство увеличи цената, която трябва да бъде платена. То постави на везната на преговорите доставката от американците на многоцелева система за противовъздушна отбрана от последно поколение.

Дори и САЩ да дадат бързо съгласието си, много анализатори се съмняват, че Полша ще подпише каквото и да било споразумение по този въпрос, преди да научи какви са резултатите от американските президентски избори през ноември тази година. „Това със сигурност не е решение, което може да бъде взето бързо. Трябва да се изчака резултатът от изборите“, смята Войчех Лучак, независим полски експерт в областта на отбраната. Полският външен министър Радослав Шикорски неотдавна засили спекулациите по тази тема, като заяви: „Най-лошият сценарий ще бъде съгласието на Полша, която ще понесе всички политически щети, докато базата няма да бъде построена поради смяна на правителството в САЩ.“
В четвъртък Доналд Туск се защити в Прага от обвиненията, че протака нещата, като заяви, че Полша няма намерение да чака резултатите от американските президентски избори.

По материали от БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.