Мълър каза своята дума, но последната може да е на избирателите през 2020 г.

Доналд Тръмп и Робърт Мълър. Илюстрация: от тв е крана

Вчерашните показания на Робърт Мълър изпратиха най-ясния сигнал досега, че импийчмънтът май се изплъзва на демократите и че окончателната присъда на президента Доналд Тръмп ще бъде произнесена от избирателите на изборите през 2020 г.

Демократите се надяваха, че появата на бившия специален прокурор ще бъде повратна точка. Мълър е бивш морски пехотинец, служил във Виетнам, и е точно онзи тип федерални прокурори, в които в миналото американците биха се вслушали като авторитетен източник на информация. Но в тези времена на сериозна политическа поляризация събуждането на интереса на обществеността е трудна задача, дори и Мълър да е искал да произведе някаква сензация, каквото никога не е изглеждал склонен да направи. Вместо да се разпростре върху 448-страничния доклад, Мълър беше пестелив на думи.

Това което каза обаче, беше поразително: Тръмп не е оневинен за потенциални престъпления. В неговия доклад било констатирано, че Русия се е месила в изборите през 2016 г. „по широкообхватен и систематичен“ начин. Да приемаш помощ отвън за кампанията си, е нередно, съгласи се той. Но неохотата на Мълър да влиза в диалог и отговорите му от по една дума лишиха страната от онзи исторически момент, който можеше да доведе до решителна развръзка по разследването и ролята на Тръмп в опитите то да бъде възпрепятствано.

„Това не е измислица“, заяви Мълър в показанията си за руската намеса в изборите.

Резултатът, след повече от шест часа в юридическата и разузнавателната комисии на Камарата на представителите, беше, че двата лагера във Вашингтон се върнаха на изходните си позиции, оставяйки на избирателите да решат как да постъпят по-нататък.

Тръмп заклейми в Туитър изслушването на Мълър като „катастрофално“ и започна да набира финансови средства въз основа на него. Кампанията за преизбиране на президента си постави за цел за денонощие да събере 2 милиона долара, за да противодейства на тези, които се опиват „да измамят американския народ и да го накарат да вярва на лъжите им“.

Много скоро след това се включиха и съюзниците на Белия дом. Сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм окачестви изслушването на Мълър като „печално“. Конгресменът от Калифорния от Камарата на представителите Девин Нунес, най-високопоставеният републиканец в разузнавателната комисия, заяви, че изслушването е било „последното издихание“ на разследването.

„Време е завесата да се спусне над измислицата за Русия“, каза Нунес. „Тази конспиративна теория е мъртва“, добави той.

Доста неща зависеха от изслушването на Мълър, което се състоя няколко месеца след като докладът беше публикуван през април. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси претегля призивите на либералните среди за импийчмънт на президента, които противоречат на усещането й, че е нужен по-балансиран подход към разследването на правителството на Тръмп и излагането на констатациите.

Активистите от лявото крило на партията губят търпение от мудните според тях действия на Пелоси по въпроса за импийчмънта – но уважиха стратегията й. Около 85 демократи от Камарата на представителите призоваха камарата да започне процедура по импийчмънт, а след показанията на Мълър се очаква имената си към този списък да прибавят и още конгресмени.

Но макар и демократите да имат мнозинство в камарата, те са доста далеч от 218-те гласа, нужни за одобряване на процедурата за импийчмънт. При положение че републиканците контролират Сената, много демократи предупреждават, че стремежът към импийчмънт ще доведе до политическа задънена улица.

„Ако имаме аргумент за импийчмънт, именно натам ще трябва да се насочим“, каза Пелоси след това.

В показанията си самият Мълър също не отиде по-далеч по този въпрос.

Още предварително бе ясно, че специалният прокурор ще бъде несловоохотлив свидетел, който иска докладът му да говори сам за себе си. Демократите знаеха какво ще се случи, дори и да са се надявали, че ще видят друг Мълър, като онзи от времето, когато ръководеше ФБР след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Вместо това те видяха по-сдържано поведение от негова страна, на моменти дори не се чуваше добре какво казва, и той самият се колебаеше дали да отговоря на много от въпросите. Мълър обаче демонстрира, че е достатъчно обигран и достатъчно добре познава механизмите на политиката във Вашингтон и затова не му беше трудно да чете доклада си така, че демократите да не могат да се възползват от него.

Когато конгресменът демократ от Калифорния Тед Лю попита Мълър дали би прочел определен пасаж от доклада, Мълър смени ролите: „С удоволствие бих предоставил на Вас тази възможност“.

Републиканците си имаха свои очаквания и опитаха да представят Мълър като действащо лице в сложен опит да се подкопаят шансовете за преизбиране на Тръмп. Те съживиха отдавнашната си теория, че историята с доклада води началото си от предизборната кампания на Хилари Клинтън. Зададоха въпроси, които бяха така формулирани, че да изглеждат добре за тиражиране в консервативните медии, макар че и те сметнаха отговорите на Мълър за недостатъчно задоволителни.

Налице бяха всичките клопки на класическа политическа драма във Вашингтон, но от това не произтече някаква особена развръзка.

Дори и Мълър да имаше по-голямо желание, той пак нямаше да може да изложи по-убедителни аргументи. Няма ги вече изслушванията от ерата „Уотъргейт“, когато конгресмените и от едната, и от другата партия критикуваха тогавашния президент Ричард Никсън. Процедурата за импийчмънт на Бил Клинтън промени тази динамика и оттогава разделението по партиен признак стана толкова голямо, че е напът да заличи и онова, което е останало от политическата вежливост.

Въпреки всичко изслушването на Мълър далеч не донесе политически щети за някоя от двете партии. Преди изборите през 2020 г. и двете основни политически сили в САЩ се опитват да достигнат до онзи сегмент от американците, който все още не е втвърдил партийните си позиции.

Според социолигическа анкета от юни на Асошиейтед прес и института НОРК, 31 процента от американците заявяват, че не разполагат с достатъчно информация, за да кажат дали докладът на Мълър е изчистил напълно името на Тръмп от твърденията за координация с Русия, а 30 процента не знаят дали той е изчистил напълно името на Тръмп от обвиненията за възпрепятстване на правосъдието. Според проучване на Си Ен Ен само 3 процента са чели целия доклад.

Може би показанията на Мълър, с неговия прекалено сдържан правен подход, са достигнали до някои от тях.

Докато избирателите обмислят какво да правят, той все пак им каза едно категорично нещо – предупреждение за случилото се през 2016 г. и призив да внимават какво би могло да се случи.

„През цялата си кариерата съм виждал редица предизвикателства за демокрацията ни“, каза Мълър. „Усилията на руското правителство да се намеси в нашите избори е сред най-сериозните от тях. Това заслужава вниманието на всеки американец“, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.