Кой може да победи Борисов? Слави + Мая Манолова? Румен Радев? КОЙ?

Мая Манолова гост в „Шоуто на Слави“. Снимка: от екрана

Успехът на ГЕРБ на европейските избори, въпреки тежките корупционно-имотни скандали с хора и министри от неговото правителство, кара мнозина да изгубят вяра, че някоя партия може да победи Борисов.

Той е по-тефлонов от всякога, подминава и най-сериозни разкрития за себе си с подигравка и без да дава обяснения, и това не накърнява рейтинга му (който впрочем не е висок, но достатъчен да си изкара мандата).

Но мнозина си задават въпроса – кой ще го победи на избори, защото неминуемо това ще се случи. Евроизборите не са парламентарни, активността е ниска, а властта на Борисов все повече тежи на хората, чувства се безизходица, цари апатия. Икономиката се развива успешно единствено по думите на министрите и на пропагандаторите на властта, дотегнали с фалшивите си приказки от телевизора.

И каква нова партия може да се появи, която да дръпне килимчето под краката на Борисов?

Две вероятности се коментират най-много – партия на Слави Трифонов и партия на президента Румен Радев. Всички останали опити в последните години – на Яне Янев, на Ковачки, на Бареков, на Марешки са еднодневки със слабо присъствие в парламента, колкото да станат нечия патерица. Коалициите на пресипващото се дясно – също.

Президентът Радев има по-голям потенциал от всички тях взети заедно, но досега не е дал ни най-малък повод да се мисли, че има намерения да води партия. Пред него стои избор дали да се кандидатира за втори мандат (евентуално срещу Борисов) или да прави партия. Засега бъдещето там е неясно.

По-ясно е около Слави Трифонов. Той сам обяви, че закрива шоуто си в Би Ти Ви и очевидно се е запътил към създаване на партия. Най-малкото ще подкрепи такава. В миналото е подкрепял Меглена Кунева, също така подкрепи и се ангажира с независим кандидат за депутат – младо момиче във Варна – което с негова помощ се нареди на трето място и събра повече гласове от големи партии, малко не й стигна да влезе в парламента.

Какво може да постигне сега със своя партия? Дори без да е обявена такава, проектът Слави Трифонов при социологически сондажи събира подкрепа достатъчна, за да влезе в парламента. При успех може да вкара 25-30 депутати. Най-вероятно така ще свали процентите на ГЕРБ, защото оттам ще прелеят към новата партия, по-малко от БСП. И тогава БСП може да излезе пред Борисов с 1-2 процента.

Бъдещата коалиция ще я прави победителят в изборите, ако има кой да се хване с него за ръка. Но правителство без победителя в изборите е обречено. Случаят с кабинета Орешарски е показателен.

И тук виси една опасност – бъдеща партия на Слави Трифонов може да си стисне ръцете с Борисов. Както той досега погълна като коалиционни партньори де що имаше малки партии.

Наесен за кметските избори има всички изгледи Слави Трифонов да подкрепи Мая Манолова за кмет на София, която вече подкрепи няколко пъти в инициативите й. Може да се прегърнат и за повече от кметска надпревара, за следващите парламентарни избори, защото Манолова се дистанцира от БСП или поне показва студено отношение към сегашното й ръководство.

Но да заложиш на Манолова, е като да заложиш на куца кобила. При нея надделява популизмът и провинциализмът, въобще не е за кмет на София, няма да успее срещу Фандъкова. Така една кукла на конци, бивша учителка, която е като параван на корупцията в общината, може да стане най-дългогодишният кмет в историята на София, което ще е още една илюстрация за упадъка на обществото.

По-сигурно е Борисов да го свали задкулисието, което сега управлява с него. В момента, който той се разклати на избори, т. нар. „модел КОЙ“ бързо ще се преструктурира и медиите, които до вчера са обслужвали Борисов, ще се обърнат срещу него.

 

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.