Блондинка контрапротестърка: Щом не може Тръмп, ще дойде Путин… Проблясъци от сайта „Пик“

Ива Николова и Звездомира Мастагаркова от сайта „Пик“ активни срещу протестиращите за избора на Гешев за главен прокурор. Снимка: от фейсбук група на протеста

Първият протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор си имаше и забавен контрапротест от малка агитка с напечатани плакати с лика на Иво Прокопиев, когото се опитват да изкарат като движеща сила на съпротивата срещу това назначение. Като че ли няма други причини за протести срещу тази единствена кандидатура.

В агитката се виждаха хора от сайта „Пик”, зад кордона от полицаи се мяркаше и лично собственикът на сайта Недялко Недялков, редакторката му Звездомира Мастагаркова, и репортерката от „Пик тв” Ива Николова и др. от неговия персонал.

В сайта протестите бяха описани със заглавия като: „Протестът срещу Гешев: подсъдими, агенти на ДС, хора с жълта книжка и семейството на Лозан Панов” (виж илюстрациите). Написаното там беше съзвучно с изказванията на прокурора Гешев и с други издания на Делян Пеевски.

Всичко по темата в сайта „Пик” е истерично и категорично, там се държат като единственият стожер на борбата срещу мафията и олигарсите. Под мафия и олигарси там разбират Иво Прокопиев, подкрепян от соросоиди, НПО-та и „зеления октопод” на природозащитниците. Това е основната теза и на Гешев, и на Пеевски. Пеевски понякога разширява кръга на „мафията“ с други имена, например на Сашо Дончев, поради което преди дни беше осъден на първа инстанция от него заради клеветнически твърдения.

За „Пик” друга мафия не съществува, корупцията не е свързана с властта и обществените поръчки, освен в минало време, преди идването на Борисов на власт.

Специализираната прокуратура и Иван Гешев, както и сайтът „Пик”, гръмко се занимават с приватизацията на „Каолин”, дружество придобито от Иво Прокопиев преди …20 години. Дори да искаш да кажеш нещо против Иво Прокопиев, чак ти става неудобно, че не можеш да се вредиш от тия. И за толкова години все нещо трябваше да намерят да осъдят тоя Прокопиев, при толкова старание, вече трети мандат на Борисов.

Забележителна е енергията на сайта „Пик” в тези борби. Човек почва да се чуди какъв е тоя вездесъщ Прокопиев.

За да добие представа читателят, че става дума за неща, които издават нужда от психологическа спешна помощ, може да изгледа едно предаване на „Пик TV” – репортажи и видеозаписи, пускани в сайт, с гръмкото название „телевизия”.

Заглавия в сайта „Пик“ за протеста срещу избора на Иван Гешев.

Ето пример с едно, по повод акция на прокуратурата (виж тук). Преразказано сбито изглежда така – репортаж от мястото на събитието – спецпрокуратурата нахлува в офиси на фирма на Иво Прокопиев. Предава репортерка, жена като излязла от анимационен филм: Ъъъъъ, ето, „специалната прокуратура”, влизат, ааааа, обискират. Ъъъъъ, скандална приватизация, ааааа, „Каолин”, ъъъъъ, далавери…

Репортерката трябва да ги разкрие, не я пускат, но тя храбро ще стои на улицата отпред.

Включване от студио. На две ораторски трибунки един срещу друг седят и дебатират издателят Неделко и водещата му топ-редакторка в ПИК, блондинка с очила.

Двамата водят емоционален диалог като шлагер с припев:

Неделко: Как може Прокопиев да е на свобода!?

Блондинка: Да! Как може Прокопиев да е на свобода!?

Неделко: Да! Другите олигарси са в затвора, а този не е!

Блондинка: Да! Другите олигарси са в затвора, а този не е!

Рефренът се повтаря в различна тоналност 10-15 мин.

Следва включване на репортерка от мястото на събитието:
– Това е фоайето на луксозния офис на Прокопиев. Не ме пускат!

Пак в студиото, дебатират луксозния офис. Следва възмущение от страна на Неделко как може да не строят лифтове и писти на Пирин, и защо Витоша е пуста планина – от 20 години била дадена на концесия на зеления октопод Тома Белев…

И следват реплики, които са трудни за възприемане…

Неделко: Ами, ето, Тръмп, най-силния човек на земята, не може да си построи стената заради тия…

Блондинката го прекъсва категорично, обръща се към камерата: Щом като не може Тръмп, ще дойде Путин! Това е положението!

Неделко: Не знам, имам чувството, че и Путин ще омекне, като влезе в тази схема…
(Последните реплики са предадени буквално и могат да се видят в третото видео, най-долу в линка, от 16-а минута нататък).

Това са защитниците на Борисов и Пеевски, контрапротестъри защитници на прокурор Гешев и т. н….

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.