Виж боклука на Неапол и умри

Италиански войници разчистват боклука, натрупан до училище в град Казерта. Министър-председателят Романо Проди изпрати на помощ за кризата с боклука италианската армия, но все още не е ясно дали мерките ще решат проблема дългосрочно. Снимка: Ройтерс

Боклукът, разпилян по градските улици, може да е не само вреден за здравето, но и политически опасен. Той напомня на гласоподавателите колко крехка е цивилизацията и може да ги подтикне да се обърнат срещу избраните от тях народни представители. Несъбраният боклук помогна да бъде съборено лейбъристкото правителство на Джеймс Калахан през „зимата на недоволството“ във Великобритания през 1978-79 г.

Така че на пръв поглед е учудващо как лявоцентристкото правителство на Романо Проди си е позволило да допусне толкова смрадлива ситуация в Кампания – областта, където се намира Неапол. До 8 януари по улиците беше струпан близо 60 хиляди тона боклук, от тях 5000 тона само в Неапол. На сметище извън града жителите от околността водят битки с полицията всяка нощ.

Кризата е колкото за управлението, толкова и за боклука. Тя не избухна за една нощ. Кампания има проблем с боклука от 14 години. За него досега са похарчени близо 8 милиарда евро. Сметищата в и около Неапол изчерпаха капацитета си и спряха да приемат боклук на 21 декември, а заводът за преработка, който трябваше вече да е готов, още не е. Лявоцентристкият кмет на Неапол Роса Русо Джерволино предупреди премиера Проди за задаващата се криза още миналата година. Но не беше направено нищо.

Основният проблем е, че Кампания не разполага с модерни заводи за изгаряне на боклук. Това е така, защото плановете за тяхното изграждане срещат решителната и често агресивна съпротива от местните хора. Протестите им често са подкрепяни, ако не оркестрирани, от най-мощната групировка на организираната престъпност в Кампания – камора – която извлича тлъсти печалби от изхвърлянето на боклука в незаконни сметища.

Италиански полицаи изнасят протестиращи в неаполския квартал Пизани. Жителите на квартала блокираха улиците и преобръщаха автомобили в знак на протест срещу плановете на местните власти да отворят отново закритото сметище. Снимка: Ройтерс

Но мнозина неаполитанци с право са загрижени за вредните емисии от предлаганите заводи. Срещу проектите бяха отправени критики, тъй като едва една осма от боклука в града се събира разделно. Затова съществуват опасения, че токсичните отпадъци може да бъдат изгаряни заедно с безвредните.

Отначало Проди изпрати армията да разчисти боклука пред училищата, за да могат да отворят врати след ваканцията. После, на 8 януари, той обяви нови мерки. Назначи специален пълномощник, бившия полицейски шеф Джани де Дженаро, с широки пълномощия да се справи с проблема с планините боклук. Той получи 120-дневен мандат и гаранции, че армията ще му помага. Проди обеща също три нови съоръжения за изгаряне на отпадъците и проектиране на „достатъчно“ нови сметища. Премиерът даде на местните власти срок от четири месеца да организират разделно събиране на отпадъците. Иначе заплаши с извънредни мерки.

Преди Проди казваше, че възнамерява да реши проблема с неаполския боклук за постоянно. Ако бъде изпълнен, неговият план може да помогне. Но скептицизмът без съмнение е основателен. Де Дженаро е поне седмият „цар на боклука“ на Кампания. Премиерът не постави срок за завършване на заводите, за чието построяване са нужни поне три години. Нито обясни как смята да се справи с местната съпротива срещу отварянето на нови сметища, която може да се окаже по-жестока и от съпротивата срещу заводите.

Поне една от обявените от Проди мерки ще има незабавен ефект. На други италиански области ще бъде позволено да приемат боклук от Кампания. Това обаче е в разрез с както с италианското, така и с европейското законодателство (Европейската комисия вече заплаши Италия със санкции заради боклука в Неапол). Проди нарече това краткосрочни неудобства, които ще позволят да бъдат изпълнени дългосрочните мерки. Но както се разбра, в кризата с неаполския боклук нищо не е толкова непостижимо като дългосрочните решения.

По материали от БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.