Полша се превръща в „пустинята“ на Европа

Пръскане с вода в Полша.Снимка: Уикипедия

С две въдици, поставени на брега на Висла, 85-годишният Тадеуш Норберчак гледа с тревога изключително ниското ниво на реката, която прекосява полската столица, знак не само за засушаване, но и за истински недостиг на вода, който заплашва Полша.

„Не помня водата да е била толкова ниска, колкото е от няколко години. Това е трагедия“, възмущава се този пенсионер с традиционна рибарска жилетка и каскет, за се пази от жаркото слънце“. „По-нататък на север е още по-лошо, Висла прилича на локви с вода“, казва той за Франс прес.

Подобно на Висла стотици реки в Полша са се свили до потоци, а езерата изчезват. „Статистически, всеки поляк разполага с 1600 кубични метра вода годишно, което е три пъти по-малко от средното в Европейския съюз. Нашите ресурси са сравними с тези в Египет“, сигнализира през юни полската сметна палата, която озаглави доклада си „Полша, пустинята на Европа“.

Средната европейска стойност е 4500 кубични метра годишно на глава от населението. Рекорда държи Хърватия с 27 330 кубични метра, според Евростат. Чешката република има ниво, сравнимо с това на Полша. Кипър и Малта са на опашката, като Малта разполага едва с 220 кубични метра на глава от населението.

Противно на възприетите схващания, Полша, която се намира в пресечната точка на океанските и континенталните климатични зони, никога не е имала много вода. В страната има по-малко валежи, отколкото в държавите, които са по на запад, докато изпаренията остават сравними.

Успоредно с климатичните промени, с все по-чести периоди на суша и краткотрайни порои, положението стана тревожно.

Степи

Цяла ивица земя, преминаваща през страната от запад на изток, бавно се превръща в степ. Сушата причинява големи загуби за земеделието, но природата, горите, фауната също са силно засегнати.

„През 2018 г., много, много сушава година, равнището на водата спадна на 1100 кубични метра на глава от населението, почти под прага на сигурността“, заявява за АФП Сергиуш Кергел, говорител на „Води полские“ („Полска вода“) – държавна институция, натоварена с въвеждането на глобалната политика в сферата на водата.

Тази година има риск ситуацията да се повтори. В началото на юни град Скерневице, на 80 километра от Варшава, трябваше да намали водоподаването в някои квартали. В продължение на няколко дни вода имаше само в приземните етажи на къщите. Обитателите на горните етажи можеха да се снабдяват с десетлитрови туби с вода, доставени от общината.

Полската хидрологична служба издаде през юли предупреждение. В 12 воеводства от общо 16 има опасност нивото на подпочвената вода това лято да е недостатъчно. С други думи, в 2/3 от страната в по-плитките кладенци може да няма вода.

Над 230 общини вече са въвели воден режим, някои забраниха пълненето на басейни, поливането на градини и миенето на автомобили под заплаха от тежки глоби.

Социални конфликти

Общините, лишени от вода, са длъжни да я купуват от съседните, което предизвиква социални конфликти, например в община Сулмержице /в центъра на страната/, която обвинява рудник за лигнитни въглища, че намалява нивото на подпочвените води или в Подкова Лесна, близо до Варшава, където местните жители нападат съседите си, които обилно поливат градините си.

„Някои региони на страната вече преживяват хидрогеоложка суша – когато водата не прониква в дълбоките слоеве на почвата и не се филтрира в изворите“, обяснява Кергел.

„Не помня истинска зима със сняг, който се задържа дълго и се топи бавно, за да проникне в почвата“, казва със съжаление Тадеуш Норберчак.

Днес нивото на водата във Висла във Варшава е около 40 сантиметра. През май, в период на обилни валежи, то беше 6 метра.

„Водата е избягала. Тя е в Балтийско море. Сметката излиза, но тази вода не ни дава нищо. Водата не е от полза за човека, за земеделието“, потвърждава Кергел.

Задържането на водата всъщност е най-големият проблем, с който Полша трябва да се справи през следващите години.

При липсата на достатъчен брой водосборни резервоари страната задържа само 6,5 процента от водата, която преминава през нейна територия, докато Испания успява да задържи 49 на сто.

За да се пребори със спешния проблем, правителството планира да построи до 2027 г. около тридесет водосборни резервоари, за да удвои обема на водата, съхранявана в момента. Това е инвестиция от 14 милиарда злоти (3,28 милиарда евро). Освен това, фермерите могат да строят малки резервоари с обем до 1000 кубични метра, без специално разрешение.

„Едва сега откриваме проблеми с водата в Полша. Досега мислехме, че този проблем засяга само субсахарска Африка и не е европейски, полски проблем“, обяснява Лешек Паздерски, експерт на „Грийнпийс“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.